2012. október 18., csütörtök

Vavyan Fable: Álmok tengere



     Anno egyszer ajánlották nekem Fable munkáit, de elsiklottam felette. De mikor egyszer a kezembe nyomták ezt a könyvét, húúú, elvoltam ámulva. Nagyszerű fantasy, jópofa szereplőkkel, "hasfogó" jelenetekkel/szövegekkel. Az írónő regényeit méltán nevezik "fitneszkönyveknek", mert olvasása közben a rekeszizmaid totál ki lesznek, mint egy kiadós edzés után.


Vavyan Fable    

     Szóval a történet Yloinában játszódik, aminek királya az igaz és bátor uralkodó, Castaq király. Ám néhányan nem nézik jó szemmel az uralkodó munkásságát, ezért a birodalomra valamilyen szörnyetegeket szabadítanak. A rémuralom visszafojtása érdekében színre lépnek a Viadorok - olyan lovag félék - és a Fivérek. Miután győznek, a három Fivér veszi át az uralkodói stafétát, de a Viadorok figyelmeztetik őket, ha rosszul fognak uralkodni, akkor elzavarják őket. Nem is kell sokat várni, a királyok hamar megrészegülnek a hatalomtól, de amikor az életben maradt öt Viador közül négy visszamegy, hogy beváltsák ígéretüket, tőrbe csalják és a palota pincebörtönébe zárják őket. Csak azért nem végeznek velük, mert egy jóslat szerint, a haláluk felébresztené a rettegett büntetőistent, Sheldet. Sok évet töltenek el a homályban, de az ő és a nép egyetlen felszabadító reménye, az ötödik Viador, Hitehagyott Jassal, a minden érzékétől megfosztott Halál Kertjében raboskodott.
Ám a nép körében terjedt még egy jóslat és hír. A hír az volt, hogy az eredeti uralkodó, Castaq király nem halt meg a Szörnyetegekkel vívott csatában, hanem egy távoli birodalom tengerében, a víz mélyére süllyesztett egykori trónvárosban mákonyszertől alszik. Hamarosan eljön a szabadulás ideje. A jóslat szerint pedig  Jassal, a Viador visszatér a halálisten fogságából, felébreszti Sheldet, harcosokat gyűjt maga mellé, és hazahozza az Alvó Királyt. Akit majd Virtuo, a fikarc varázsló ellenszerrel itat meg. Castaq újraéled, s elfoglalja megérdemelt helyét.
De!...sajnos Jassal, "Hitehagyott" nevét nem hiába kapta. Minden hitét elvesztette a birodalom felé, a hősiesség pedig teljesen kiveszett belőle. Mire oly sok hosszú év után kikerül a Halál Kertjéből, semmi más nem érdekli, csak a kaja, pia és a nők...főleg az utóbbi.
Jassal, a különleges börtönévek alatt egy percet sem öregedett, ennek örömére alaposan beleveti magát a búja élet gyönyöreibe, amíg véletlenül nem találkozik egy vörös hajú csajjal, és a szórakozott varázslóval, Virtuo-val, akik "rákényszerítik" hősi sorsa beteljesítésére...


     Ez a könyv nagyon komoly! Maga az alaptörténet ismerős lehet a hős sablonfilmekből: hős + segítő társak + rosszak legyőzése = jók győzése. De a boldog végig elég rizikós az út.
Fable egy olyan világot mutat be, amit ha vászonra vinnének, és a szereplők hűen visszaadnák a karaktereket, tuti bezsebelhetnének érte néhány Oscart. A cselekményvezetés nagyon jó, de a végkifejletnél egy picit megijedtem, mert ahogy fogytak a lapok, úgy éreztem, összecsapott lesz. De nem így történt, mert az írónő alaposan odafigyelt a végkidolgozásra, és bár az események pörögnek, mégis tartalmas harcot kaptam.
Az egyetlen, amit picit bakinak tartok, az az egyik harcos, Mytia eredeti származásának ismerete. De ezt leszámítva a többi részlet nagyszerű, ahogy a fantasy világ lefestése is. Ebben a könyvben a karakterek fogtak meg igazán, jó és rossz egyaránt. Nemcsak a bátor harcosok, hanem a beképzelt Fivérek is.

A harcok leírása érdekes, izgalmas, pörgős, és sokszor mulatságos.
A mű szövegvilága nem szegény iróniában, eszméletlen jól megvan írva minden párbeszéd. A legjobban Jassal és a cserfes, vöröske Nashua civakodásain derültem.

Ez a fantasy történet bővelkedik nagyszerű helyszínekkel, még nagyszerűbb hősökkel és ellenségekkel, részletes és unalmatlan történetvezetéssel, valamint stand up comedy stílusú szövegekkel.
Csak ajánlani tudom, maximum pontszámból, maximumot kap.

10/10

  Jassal és Nashua ilyesfajta dumákat vág le...

" – Dehogynem! Ki nem olyan? Mindnyájunkban van
hamisság, ármányosság, aljasság!
– Nem, mert te hős vagy! Tiszta szívű, egyenes lelkű, igaz
férfi! – áradozik a lány.
– Jaj, cinka! Ha már eddig gyaláztál, nehogy hirtelen belém
szeress!
– Szeressen beléd a kóbor villám! A hullaféreg! A nedvedző
bőrüszök! Az agyevő dobbancs!"

...most komolyan. Nem éri meg elolvasni? :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...