2012. október 18., csütörtök

Vavyan Fable: Álomhajsza



     Molnár Éva, azaz Vavyan Fable, már egy ideje az egyik kedvenc íróm lett. Fantasztikus regényeket ír, s büszke vagyok rá, hogy magyar, és arra, hogy én is ehhez a nemzethez tartozom. Műveit az egész világnak látnia kell, nem tudom, fordították-e regényeit valamilyen nyelvre? Mert megérdemelné.
Az Álmok tengere után megismerkedtem egy hasonló témájú és sémájú történettel, az Álomhajszával, ami nekem úgy tűnik, mintha Jassalék kalandjainak vázlata lenne. Több hasonlóságot észrevettem, de, hogy mik azok, azt nem árulom el. ;) Mindenesetre mindkét történetet érdemes elolvasni, az hétszentség.


     A világot különös teremtmények tartják rettegésben. A ködszerű éjjellények átvették az uralmat az éjszaka felett, amivel megfosztották az embereket a nyugodt, esti óráktól. A napnyugta után szabadban lévő emberek/állatok biztos menedék hiányában elköszönhetnek életüktől, ha szembekerülnek egy ilyen gyilkos csoporttal, akik keresztülsuhanva rajtuk, kiszívják nedveiket, s üres porhüvelyket hagynak maguk után. 
Azonban van egy fegyver, ami örökre véget vethet az éjjellények rémuralmának, egy bizonyos Kék Kristály, ami egy különleges erőkkel/állatokkal felruházott fiatal lányra, Liliára van bízva. Neki kell eljuttatnia a "kulcsot" egy varázslóhoz, hogy az emberek ismét élvezzék az éjszaka szabadságát. Segítségére három, fogságból kiszabadított harcos rendeltetik: a nagyképű Shorr, a "haspók" Brund és a visszafogott Chad. Ők négyen indulnak az ismeretlenbe: álomvilágokon és érdekes tájakon át vezet utuk, s egyik alkalomkor egy fekete ruhás harcossal is megismerkednek, aki egy kaland során csatlakozik hozzájuk. A titokzatos Sheym-el megerősödve, a kis csapat egyre biztosabban halad a rengeteg veszélyt és ellenséget hozó cél felé. 


     Kristen Levy, nagyszerű táncos, aki nemcsak hódol kedvenc elfoglaltságának, hanem oktatja is. Egyik alkalommal rámosolyog a filmvilág, amikor egy neves rendező megpillantja egy klipben. Főszerepet kínál neki új, fantasy filmjében. A lány némi habozás után elfogadja a lehetőséget, és hamarosan kamera elé áll az akciófilmek sztárjával, a hiú Kyan Spitz-el, két izomagyú követőjével, valamint egy érdekes figurával, aki eddig csak dublőrként tevékenykedett. Kristen elképesztő élményeket tudhat magáénak a forgatás alatt, többek között a Shorr-t alakító Kyan miatt. A férfi bedobja magát, csábítgatni próbálja a lányt, hisz egy promóciós románc nagyot dobhatna a filmen, s ezáltal az ő egóján/hírnevén is. De Kristen, alaposan felvágott nyelvével minden próbálkozást hárít. Alkalmi szomszédja, Brad O'Ross (Sheym), hamarosan bizalmas barátjává és segítőjévé válik a film, valamint a veszélyes családi problémái közepette. 



     Gondolom feltűnt, hogy két bevezetőt írtam le. Azért, mert ez a kétkötetes könyv, két egymásba fonódó, fejezetenként váltakozó történetet mesél el. Az egyik egy fantasyt, a másik pedig egy filmforgatást mutat be, valamint a szereplők magánéletét. Az a baj ezekkel a könyvekkel, hogy mire belemerülök a fantáziavilágba, hirtelen váltja a valóság...és fordítva. Idővel persze meglehet szokni, és az az érdekes, hogy bár a két történet különböző korban/időben játszódik, mégis összhangban van, ahogy a karakterek is.
Lilia világa tele van kalanddal, izgalmas és csodaszép helysínekkel. Kristen élete sem hétköznapi, nemcsak a film kulisszatitkaiba nyerhetünk bepillantást, és nemcsak csípős megjegyzésein derülhetünk jókat, hanem izgulhatunk is érte, mert egy családtagjának köszönhetően veszélybe kerül. Hála az égnek - és az írónőnek ;) -, ahogy Liliának, úgy megtestesítőjének is akad egy testőre, akivel idővel elmélyül a kapcsolata, és ezáltal egy kis romantikus olvadozásban is részünk lehet. Kedvenc jelenetem a csókjelenet, mindkét történetszemszögből pazarul, szívmelengetően van lefestve, de mégsem nyálasan. Na és Lilia nővé válása, hát :D eleinte vicces, de érzelmes. Annál a résznél is falták szemeim a betűket. :P Az állataira is szívesen emlékszem, főleg a fekete párducra. Az a macska nagyon védelmezte, még attól is, amitől nem kívánta. :)
Mit is mondhatnék. Aki szereti a fantasy, harcosokat felvonultató, világmegmentős történeteket, valamint aki nem tud megválni sziporkázó, romantikus, szép adag akcióval rendelkező könyveitől, annak nagyon befog jönni Meseanyó fantasztikus, kéttörténetű, mégis szinkronban haladó világa. A karaktereket hamar meglehet kedvelni, no nem mindet, de kinek hogy.

9/10
 

2 megjegyzés:

  1. Szerintem Fablét azért nem fordítják le idegen nyelvekre, mert lehetetlenség! ;)

    VálaszTörlés
  2. Igy van. Erre kesobb mar en is rajottem. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...