2012. október 20., szombat

E. L. James: A sötét ötven árnyalata


     Erica James Ötven árnyalat trilógiájának első része, A szürke ötven árnyalata provokatívságával hatalmas port kavart világszerte, pedig a tartalom nem egyedi.
Rengeteg negatív kommentet láttam már a könyvvel kapcsolatban, aminek többsége nemcsak a magyar fordítást bírálta, hanem a regény megkérdőjelezett tartalmát is. Merthogy a történet két ember "ágyjelenetein" kívül semmi másról nem szól, emellett a nők elnyomását "hirdeti". Ó jaj, hát énszerintem az erotikus jelenetekkel nem volt semmi baj, sőt kellemes, szórakoztató, magát könnyen olvastató történet. És ott a másik ügy, a nők elnyomása - hát, ez butaság, mert a könyvben senkit sem kényszerítettek semmire, szóval a nők nem ennek - vagy más - könyvnek a hatására fogják magukat alávetetté tenni; hacsak mindkét fél nem leli benne kölcsönös örömét.
No de e kis kitérő után kezdjünk el foglalkozni eme bejegyzés aktuális főszereplőjével, Ana és Christian történetének folytatásával, A sötét ötven árnyalata kötettel.


  
     Ana napjai gyötrelmesen telnek, miután a Christian játszószobájában töltött fájdalmas percek után otthagyja a férfit. Egy nap viszont nem várt ajándékot kap, s majd egy
kis gondolkodás és beszélgetés után ismét az ő "ötven árnyalatának" karjaiban találja magát. 
 Christian rövid ideje tartó ismeretségük ellenére is ragaszkodik Anához, sőt egyre jobban, s a lány bizalmáért és szerelméért még megszokott domináns életstílusának is képes hátat fordítani. De újbóli egymásra találásukat rendre megzavarják a  volt alávetettek.



     Ha valaki az első részből hiányolta a forró tartalmon kívüli történetvezetést, akkor az most megkapja. Mert ebben a részben nemcsak a szereplőket ismerhetjük meg boldogságukkal, múltbéli fájdalmukkal együtt, hanem a hálón kívüli mindennapjaikat is, amibe azért a témához hűen becsusszan egynéhány pikáns jelenet, bár mondjuk én személy szerint nem bántam volna, ha főhőseink gyakrabban látogatják meg a játszószobát.
A történet az első rész izgalmas erotikusságából alaposan átment egy tucat-szerelmes-regénybe, amivel számomra az egész sztori kicsit vesztett a kezdeti bájából. De azért így is jó volt, sokszor aranyos.
A második rész az erotika és romantika mellett, már egy kis másfajta izgalmat is tartogat, ugyanis felütik fejüket Christian exei, akik közül az egyik kissé veszélyes. Továbbá egy férfi... khm féreg is bepofátlankodik a főpár kapcsolatába. Hogy ki az, és hogy jár, azt nem mondom el, csak annyit jegyeznék meg: tökös csaj vagy, Ana! :)
Az első könyv borzalmas magyar fordítása ebben a második kötetben már sokkal gyengébben mutatkozik. Helyes, mert így élvezetesebb volt az olvasás, noha a tartalom már nem is annyira, mint a szürke árnyalatánál. Túl gyengéd, túl romantikus lett az egész, olyan meseszerű, de több történettel, fordulattal rendelkezik ez a folytatás, ami mégis megvett, még ha picike csalódást is érzek.

9/10


Most is hoztam két új lehetséges nevet, akik nagy esélyekkel indulnak A szürke ötven árnyalata adaptációjának főszerepeiért. Ők pedig az Utódokból ismert Shailene Woodley, valamint a Vámpírnaplók Damon-a, Ian Somerhalder.  




2 megjegyzés:

  1. én Alexis Bledelt és Matt Bomert akarom látni..!!!!!
    nem Goslingot meg a csapból is folyó Wattsont. megörülök ha ök lesznek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is, hidd el. Gondolom lassan ki kell derülnie, hogy kik is kapják a szerepet, mert úgy tudom, még az idén megkezdik a forgatást.
      Gosling-nak sok filmes felkérése van, úgyhogy nincs ideje egy ilyen produkcióra, Wattson meg már rég kiesett a kegyből, úgyhogy nem kell attól tartani, hogy ők lesznek a főszereplők.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...