2017. július 15., szombat

Na most ezekkel a könyvekkel mit kezdjek?


     Voltatok már olyan helyzetben egy könyv elolvasása után, hogy nem tudtátok igazából mit gondoljatok a kezetekben tartott regényről? Hogy tetszett-e vagy sem, szerettétek vagy inkább utáltátok, vagy lelketek mélyén tudtátok, hogy az a könyv nem gagyi, értékeltétek a benne szereplő dolgokat, de a bennetek szunnyadó kisördög mégis letojta magasról, mert szerinte egy ótvar ostobaság az egész? Aztán jön a kényelmetlen feszengő érzés, mert nem tudjátok pontosan mennyi pontot vagy csillagot adjatok rá... már aki olyan mániákusan vezeti az értékeléseit, mint én. Jaj, és akkor még ott vannak a rajongótáborok a túlhypeolt könyveikkel.


Amint a bejegyzés címéből kitalálhattátok, most felsorolok néhány olyan regényt, amikkel nem igazán tudom hányadán állok.


Kiadó: Agave
Műfaj: horror, thriller
Oldalszám: 400
Eredeti cím: The Troop
Kötés: puhatáblás
Fordító: Tillinger Zsófia
Megjelenés: 2016 (eredeti megjelenés: 2014)
ISBN: 9789634190943

     Tim ​Riggs cserkészparancsnok minden évben egyszer útra kel egy cserkészcsapattal – úgynevezett falkával – a kanadai vadonba. A Falstaff-szigeten töltendő három napos táborozás, hegymászás és túlélési ismeretek elsajátítása nem csak számára, de a fiatal cserkészeknek is az igazi nyaralást jelenti. Mégis, sehogy sem tud szabadulni az érzéstől, hogy ez az év valamiért más lesz, mint a többi. Valami várni fog rájuk a sötétben. Valami végtelenül gonosz…

Éjszaka érkezik hozzájuk. Ijesztően vékony, zavarbaejtően sápadt és telhetetlenül éhes. Egy kimondhatatlan gyötrelmektől szenvedő férfi, szervezetében valami titokzatos szörnyűséggel, ami gyorsabban terjed a félelemnél. A szárazföldtől elvágva a csapatnak olyan borzalmakkal kell szembenéznie, amelyhez foghatót a tábortűz körül elmesélt legrémisztőbb történetekben sem tudtak volna kitalálni. A túléléshez meg kell küzdeniük a félelmeikkel, a tomboló elemekkel… és végül egymással is.

Nick Cutter részben A legyek urát, részben a 28 nappal későbbet idéző, magával ragadó és feszes tempójú regénye egyenesen a rettegés legmélyére taszít, a sötétség szívébe, ahol a félelem uralkodik a józan ész felett.

„A frászt hozta rám, le sem tudtam tenni. Igazi horror a legjobb fajtából.”
Stephen King


Nick Cutter (rajz forrása)

     Még megjelenés előtt kiszúrtam magamnak ezt a regényt a király borítója és a hangzatos fülszövege miatt, aztán amikor még tagja voltam a Kildarának és úgy volt, hogy a következő projektünk az Agave kiadóhoz fog kötődni, egyből szóltam, hogy nekem ez a könyv kell. Amit valahogy Christine-nek vitt el a futár, én nem kaptam semmit mert külföldi vagyok, de ha már ott volt a könyv barátnőmnél, elkezdte olvasni, de nem jött be neki, viszont engem felvillanyozott a gondolat, mert tudtam, nincs oda a horrorsztorikért, gondoltam ez már tényleg brutális lehet, és még inkább elakartam olvasni ezt a történetet. Így megesett rajtam a szíve, elpostázta nekem A falkát. De aztán beletört a bicskám ebbe a történetbe, nagyon megszenvedtem ezzel a könyvvel. Nem kezdett el a szívem őrült iramban dobogni az olvasottak láttán, inkább undorodtam, majd' elkapott a hányinger. Az író elég nyersen fogalmazott szinte mindenhol, az undorító leírásoktól liftezni kezdett a gyomrom. Azóta sem sikerült elfelednem, hogy a könyv elején lévő szakadt tag szerint milyen lédús a pók. És ez még csak a kezdet volt.
Néha megfogtak a karakterek - valakit sikerült kicsit megkedvelnem amíg mást rühelltem -, de a kis falka suhanc életkora zavart.
A regényben egy újabb, emberek által elpuskázott kísérletről olvashattam, aminek alaptörténete nem is rossz, de szerintem az alapsztoriból sokkal többet is kilehetett volna hozni. Ahol előjön az emberből a zsigeri félelem, de ez a betűhalom csak egy B-kategóriás horrorfilmnek felelne meg, ahol az izgalmasabb részeket elvágják, mert helyt kell hogy kapjon néhány semmirekellő szónoklat és visszaemlékezés, plusz sok-sok újságcikk és külsős infó, hogy ezzel is növeljék az izgalmat. Hát kérem szépen nem jött össze, inkább eluntam magam.

3/10  
 

Kiadó: Kelly
Műfaj: chick lit, romantikus
Oldalszám: 366
Eredeti cím: I've Got Your Number
Kötés: puhatáblás
Fordító: Illés Róbert
Megjelenés: 2012
ISBN: 9789633350348

     Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Elveszítettem. ​Az egyetlen tárgyat a világon, amit nem lett volna szabad elveszítenem. A jegygyűrűmet.
Ha azt mondom, hogy ez a gyűrű különleges, az nem fejezi ki a helyzet súlyosságát. A gyűrű három nemzedék óta vándorol Magnus családjában. Három hónapja hordom az ujjamon, éjszakára szertartásosan egy porcelán tálba helyezem az ágyam mellett, napközben félpercenként ellenőrzöm, hogy megvan-e még… erre most, pont aznap, amikor Magnus szülei visszatérnek, elveszítem. Pont ma. Nyugi. Csak semmi pánik, Poppy. Gondolkodj pozitívan!! ”


Poppy Wyatt élete legboldogabb napjára készül, alig egy hét van hátra az esküvőjéig, amikor barátnőivel pezsgőzni megy egy elegáns szállodába. De az álomból hirtelen rémálom lesz, amikor egy tűzriadó miatti kavarodásban a gyűrű eltűnik, majd Poppy telefonját is ellopják. Pánikba esve járkál fel-alá a szálloda halljában, amikor váratlanul eldobott mobiltelefont pillant meg a szemetesben. Hurrá, mégis van telefonszáma, amit meghagyhat a szálloda személyzetének arra az esetre, ha megtalálnák a gyűrűjét!
Egyetlen apró bökkenő van csak: a telefon tulajdonosa, Sam Roxton egyáltalán nem lelkesedik az ötletért. Vissza akarja kapni a telefonját, és annak sem örül, hogy Poppy olvasgatja az üzeneteit, sőt, némelyikre még válaszol is a nevében…


Sophie Kinsella ezúttal sem okoz csalódást rajongóinak, legújabb regénye fergeteges szórakozást nyújt mindenkinek, aki szereti a romantikus történeteket és a kacagtató jeleneteket.


     Kinsellától már olvastam egyszer, de nem voltam túlságosan elragadtatva a Tudsz titkot tartani? könyvétől, ami jól indult ugyan, de a végére inkább csak néztem ki a fejemből, és hitegettem magam, hogy az írónő nagyágyúnak tartott regényei közül még találhatok magamnak kedvencet. Így esett a választásom a molyok által legkedveltebb Csörögj rám! című chick-litre, aminek első pár fejezete szórakoztatott, de amikor kényelmesen hátradőlve elbíztam magam, hogy ez jó sztori lesz, a főhősnő bénaságai bosszantani kezdtek (a nevéről már ne is beszéljünk, Poppy, Poppy, Popi... ehh), a hirtelen kialakult szerelmi szál túlságosan hihetetlen volt, a könyv vége meg egyszerűen banális. Úgyhogy úgy döntöttem feladom, többet nem próbálkozom Kinsella könyvvel.

4/10



Kiadó: Mogul
Műfaj: thriller
Oldalszám: 346
Kötés: puhatáblás
Megjelenés: 2016
ISBN: 9786158027267

     Russel ​Sheldonnak pocsék napja van. Különleges képességei átokként ülnek rajta , ráadásul szakít vele a barátnője, majdnem részese lesz egy balesetnek, holtan találja a kolléganőjét és többször is megpróbálják eltenni láb alól. Nem bízhat senkiben, csak egy vadidegen lányban, akit azelőtt még sosem látott. Bár az események sodrásában lassan már semmiben sem lehet biztos.
Donelly hadnagy ugyanezen a reggelen úgy hiszi, egy rutinszerű nyomozást kell elkezdenie, ám hamar nyilvánvalóvá válik számára, hogy élete legkülönösebb ügyébe csöppent, amelynek megoldásában nem segít a sok éves tapasztalat és egyetlen tudományos módszer sem . Csak akkor érhet el sikert, ha félreteszi a józan eszét és elfogadja, hogy a világot olyan erők mozgatják, melyeknek létéről eddig fogalma sem volt. 

A nyomok egy sok évvel ezelőtti fülledt nyári naphoz vezetnek, a Mississippi lápvidékére, amikor Bishop tiszteletes ördögűző szertartása tragikus eredménnyel zárult. A világra pedig rászabadult valami rettenetes, amit mások halála éltet, nem ismer könyörületet, és úgy tűnik, hogy lehetetlen féken tartani. 


Megkezdődik a versenyfutás az idővel, percről percre nő a feszültség, és egyre közelebb kerül a pont, amikor már senki és semmi nem állíthatja meg a végzetet…


    

     Pörgős akciósztori megbolondítva némi misztikummal, egy brutális gyilkossal, talpraesett főszereplőkkel.
A történet eleje ugrált az időben, de nem zavart, élvezhető volt, türelmesen vártam, mikor kapcsolódnak össze a szálak, de amikor kaptam egy ördögűzős jelenetet a múltból, kicsit megzavarodtam, mert nem tudtam, hogy konkrétan mi is történt: a kedves kisfiút megszállta az ördög/gonosz szellem vagy sem? Később sem kaptam minden kérdésemre választ, ami eléggé zavart, de szerencsére a jelenben történt események nagyja hozott némi pozitívumot. A pillangó-hatás történetbe építése zseniális húzás volt az írótól, azért jár a taps, ahogy a mozgalmas, akiciófilmbe illő jelenetekért is, de a szerelmi-szál szerintem kuszára sikeredett, nem is tetszett, és sajnos a regény végét is eléggé összecsapottnak éreztem.

5/10 


Kiadó: Könyvmolyképző
Sorozat: Kate Daniels #1
Kiadói sorozat: Hard Selection - Sötét örvény
Műfaj: urban fantasy
Oldalszám: 320
Eredeti cím: Magic Bites
Kötés: puhatáblás, keménytáblás
Fordító: Mergl-Kovács Bernadett
Megjelenés: 2015 (eredeti megjelenés: 2007)
ISBN: 9789632455006

     Kate Daniels az Atlanta városában előforduló paranormális problémák felgöngyölítésével megbízott zsoldosként tengeti napjait. A szókimondó lány ereiben is mágia csordogál, de ő jobban bízik a kardja erejében. Ő maga is bármikor célponttá válhat, de nem futamodik meg a kihívás elől. Amikor azonban Kate gyámját meggyilkolják, válaszút elé kerül: vagy megvárja biztonságban, amíg elcsitulnak a kedélyek, vagy a természetfeletti gyilkos nyomába ered.

Kate az utóbbit választja, így akarata ellenére belekeveredik Atlanta két legerősebb természetfeletti körének hatalmi harcába. Az egyik oldal a vámpírokat irányító Halottidézők. A másik a Falka, az alakváltók félkatonai klánja. És mindkét fél azt akarja, hogy Kate találja meg a gyilkost.

A New York Times sikerszerzője, Ilona Andrews Kate Daniels világának megismerésére hívja az olvasót a sorozat első kötetében.

Ilona Andrews

     Annyira akartam szeretni ezt a könyvet! Anno nagy dilemmában álltam, hogy ezt vegyem meg vagy Lakatos Levente Szigor sorozatának első részét, mert a pénztárcám vészesen karcsúsodott, de most már azt mondom, inkább vettem volna meg az eromantikus kötetet, mert ez a Pusztító mágia bizony nem nyerte el a tetszésemet. Nem is azzal van a baj, hogy az urban fantasy könyvekkel Dunát lehetne rekeszteni, mert bírom a műfajt, szeretem a tökös női főszereplőket és a fantasztikusan megalkotott alapvilágokat. Ebben a sztoriban minden megvolt, de valahogy semmi sem fogott meg. A világgal még elvoltam, de kicsit sokkolt, hogy már az első kötetben rengeteg fajt tol az arcomba a szerzőpáros, és hirtelen nem is tudtam, hogy ez vagy az a szereplő igazából micsoda. Sokszor még a fonalat is elvesztettem, nem tudtam hol járok a történetben, mi volt az előző oldalon, de lusta voltam visszalapozni, mert egyszerűen nem is érdekelt. Nagy vonalakban körvonalazódott bennem a történet, és ezzel el is voltam, aztán jött a pofámleszakad érzés, amikor a vámpírokat felváltotta egy szexmániás lény, aki még egy uborkát is meghágott volna. Ööö...
A főbb karakterekkel nem volt gondom, de talán azért sem, mert nem nyújtottak semmi maradandót. Nem fogtak meg, Curren sem, Kate sem. Miss Daniels és különleges kardja vagányul hangzott még olvasás előtt, aztán amikor megismertem őt és kedvenc fegyverét, elmaradt a plátói szerelem, még a daliás oroszlánpasi iránt is.
Tudom, hogy esélyt kellene adnom ennek a sorozatnak, hisz egy kezdőkötet mindig rizikós, és volt már részem ilyesfajta könyvekben, de azok mindig adtak valami pluszt, hogy elhatározzam magam folytatni fogom, viszont ez a nyitókötet közel sem került az elkapott a gépszíj érzéshez.

4/10

  
Kiadó: Fumax
Műfaj: dark fantasy, horror, thriller
Oldalszám: 390
Eredeti cím: The Library at Mount Char
Kötés: puhatáblás
Fordító: Rusznyák Csaba
Megjelenés: 2016 (eredeti megjelenés: 2015)
ISBN: 9786155514463
 
     EGY ​ELTŰNT ISTEN.

EGY KÖNYVTÁR AZ UNIVERZUM TITKAIVAL.

EGY NŐ, AKI TÚL ELFOGLALT AHHOZ, HOGY ÉSZREVEGYE MEGKÖVÜLT SZÍVÉT.

Carolyn alig különbözik a körülötte élő emberektől. Szereti a guacamolét, szeret rágyújtani és steaket enni. Tudja, hogyan kell használni a telefont. A ruhák néha ugyan kifognak rajta, de a karácsonyi pulóverből, biciklisnadrágból és lábmelegítőből álló szerelése komoly sikert arat.
Elvégre régen ő maga is átlagos amerikaiként élt.
Ez persze már nagyon régen volt. Még azelőtt, hogy a szülei meghaltak. Azelőtt, hogy más gyerekekkel együtt befogadta őt egy férfi, akit csak Apának hívtak.
Carolyn azóta nem sokat járt odakint. Adoptált testvéreivel együtt Apa ősi szokásainak megfelelően nevelkedtek: Könyvtárának könyveit tanulmányozták, és megtanulták Apa hatalmának néhány titkát. Néha pedig azon tűnődtek, kegyetlen tanáruk titokban nem maga Isten-e.
Ám Apa váratlanul eltűnt, és a titkait tartalmazó Könyvtár a teremtés feletti hatalom erejével együtt őrizet nélkül maradt.
A hatalmat maguknak akaró, kegyetlen ellenségek sorakoznak fel Carolyn ellen, akiknek ereje messze meghaladja az övét.
De ő számolt ezzel.
Az egyetlen gond csak az, hogy miközben egy új Isten megteremtéséért harcol, megfeledkezik azokról a dolgokról, amelyek emberré teszik őt.


Neil Gaiman és Joe Hill találkozása egy lenyűgözően eredeti, rémisztő és sötét humorú dark fantasyben. Felejthetetlen karaktereivel, sokkoló történetével Az Égett-hegyi Könyvtár egyszerre elborzasztó és frenetikus, agyzsibbasztóan idegen és szívszorítóan emberi.

Scott Hawkins
   
     Ez az a könyv, amit nem olvastam végig. Bizony. Pedig én aztán minden könyvet tisztességesen befejezek, még akkor is, ha nem is tetszett. De Az Égett-hegyi könyvtár kifogott rajtam. 100 oldal után megnéztem a molyok véleményét, aminek többsége pozitív volt, de én inkább a negatívakra figyeltem jobban, ahol elárulták, kb 400-500 oldal után kiderül a nagy csavar, aztán már csak döcög a sztori a semmiről. Ekkor döntöttem el, hogy köszi szépen, tudok enélkül a történet nélkül élni, hisz a főbb dolgokat kinyomoztam, 100 oldal után meg nem szippantott be a regény, úgyhogy parkolópályára tettem. Talán majd ha nagyon unatkozni fogok, újra előveszem.
Erre a könyvre nem is adok pontszámot, pár oldal után nem lenne fair.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...