2013. április 2., kedd

The Host - A burok


     Stephenie Meyer, a világ egyik legismertebb írója. Alkonyat sorozatával hatalmas ismeretségre tett szert az ő munkáit kedvelők, és nem kedvelők körében.
Miután tavaly novemberben véget ért a könyvein alapuló vámpírrománc, idén sem maradtunk az ő munkája nélkül, hisz márciusban A burok nevű könyvének adaptációjával találkozhattunk, amiben vámpírok helyett egyéb lények élősködnek az emberek(ben)en, és az erdőt is lecserélték egy unalmas sivatagra. 

     
A Földet elfoglalta a világűrből érkező idegen faj, amelynek tagjai irányításuk alá vonják az emberek elméjét, miközben testüket érintetlenül hagyják. Az emberiség túlnyomó része feladta, az ő testük már csak egy burok. A betolakodók a Földet paradicsommá változtatták. Saját maguk számára. Amikor egy nagyhírű, különc, világról világra vándorló lélek érkezik a bolygóra, az utolsó lázadók egyikének testét kapja ittlétéhez. A Vándor, aki Melanie Stryder (Saorise Ronan) testébe költözik, ismeri a nehézségeket, amelyekkel szembe kell néznie egy emberi burokban élve.



     A könyvet már régóta tervezem, és bár tudom, hogy a film az film, a könyv meg könyv, de inkább hanyagolom az egész sztorit, legalább nyárig. A film alatt eléggé unatkoztam, párom pedig a sorozata után könyörgött, de rábeszéltem, hogy nézzük végig, ha már elkezdtük.
Romantikus sci-fi. De inkább volt ez ömlengés a javából, és egy vázlatos sci-fi, mint egy lebilincselő alkotás. A film több helyen is elvérzett. A romantikus vonal, ami több szálon is futott vagy túl giccses lett, vagy hihetetlen. Melanie (Saorise Ronan) és Jared (Max Irons) szerelme túl gejl, a visszatekintésekben is majd belefulladtak egymás nyálába. Szerelmesek, jól van, de ha már Jared annyira odavan a lányért, akkor miért támadt neki, még akkor is, ha már szerencsétlen kénytelen volt osztozni a saját testén egy idegennel. Már nem azért, de ha valaki szerelmes, akkor nem ront annak akiért epekedik, hanem megpróbál segíteni a dolgon, hogy visszakapja az ő kis élete párját. De nem. Jared inkább lezúzná a "testbérlőt".
És akkor itt a másik mufurc szerelmi szál, amiről f*ngom sincs hogy alakult ki. Vagy mikor. Vagy hogyan. Mert van itt egy másik srác, aki most titokban vagy Melanie-ért van oda, vagy tényleg meglátta Vándorban/Wandában azt, aki valójában. Hogy a többi lénnyel ellentétben ő megérti az embereket, satöbbi, satöbbi... De ácsi, akkor mi volt a szerelmes nézés előtt az a gyilkossági kísérlet? Vagy véletlenül a vágó kinyisszantott egy fontos, átvezető jelenetet a kettő között, ezzel picit összezavarva a könyvet nem olvasók gondolatait, amiért talán most húzzák karóba? Légyszi, aki olvasta a könyvet, az magyarázza már el nekem ezt a fordulatot! 
Épp most olvasok egy filmes portált, ahol azt írják, hogy Kyle akarta eltenni láb alól Wandát, nem is Ian. Ezt benéztem. Elnézést. 

Meyer korántsem az akciórészek leírásáról híres. A romantika az ő kenyere, de az én ízlésvilágomnak mégsem megfelelő. Na már most, ha már említettem az akciót, igen, bevallom, én arra számítottam, hogy ez a film egy kicsit akciódús lesz. Aki látta a trailert, az is számított rá. De a gyártók inkább csak a trailerbe pakoltak minden olyat, ami érdekes lehetett ebben a filmben, mert magában a kész termékben szegényes az akciófelhozatal. Iszonyúan. Van egy kis üldözés, meg puff, de a robbanás kimaradt. Legalább egy látványos robbanásba fektethettek volna némi energiát.
Nincs ebben a moziban semmi, csak lapos történetvezetés, amiben egyszer utáljuk, máskor meg szeressük a megítélt ellent.
Még egy rendes gonoszt sem tudtak kifaragni, mert pár pillanat alatt főszereplőink azt is lekapcsolták. És az, hogy a Lelkeket szeretettel kell kicsalogatni az emberekből... ööööhhh... legalább cuki. Azért volt egy jó rész, mégpedig a vége. Nem, nem a stáblista, hanem az, amikor Vándor új testet kap. Gondolom most nem árultam el óriási, kikövetkezhetetlen spoilert. És az idegen lényekkel rendelkezők kontaktlencséi is szépek voltak.
Amit nagyon sajnálok, az az, hogy nincs fülbemászó zene, pedig pár épkézláb dallamért adtam volna minimum egy ponttal többet. A színészek munkájában nem találok kivetnivalót, szegények nem tehetnek arról, hogy egy ilyen ratyi forgatókönyvbe kellett életet lehelniük.  

Ez a film eléggé elrettentett a könyvtől. Nem tudom, hogy a filmesek vagy kihoztak mindent ebből a történetből, vagy úgy elferdítették, hogy akik kacsingattak a könyvre, azoknak a kedvét is elvették az olvasástól. Az enyémet el. De ha esetleg olyan ember téved ide az oldalra, aki szerint a könyv megéri az olvasást, az most kampányolhat mellette. :) Addig is a film:

3/10   

10 megjegyzés:

  1. Szegény párodat elcipelted egy ilyen filmre? Nem csoda, hogy unta magát...:)
    De látom neked se jött be a film annyira... szerintem azért egyszer nézhető volt, de az biztos, hogy az előzetese alapján sokkal jobbra számítottam. Megint félrevezettek egy szépen összerakott és megszerkesztett előzetessel, utálom mikor ez történik.
    Szerencsére nincs több Stephenie Meyer könyv, így nem lesz több film se, nézzük a dolgok pozitív oldalát... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig ráveszem a hülyeségre. :D Szegény már össze is van zavarodva ezektől a ráerőltetett filmektől. Amikor a film végén felbukkant Emily Browning, rám nézett, és azt mondta "te ez nem Baby Doll Az éhezők viadalából?" :D
      De hát a trailer tényleg biztató volt. :)
      Egyszer bőven elég volt, igazad van. Amúgy meg azt hallottam, hogy Meyer írja a Burok folytatását. :'D

      Törlés
    2. KOMOLYAN? FOLYTATÁST ÍR???? Na nem ár... és az mi a jó istenről fog szólni?! Inkább nem is akarom tudni... :)

      Törlés
    3. XD Mondjuk arról, hogy a lények és az emberek közt még nagyobb gubanc lesz, majd a szeretet erejével mindent elsimítanak. Egyes Lelkek majd továbbmennek egy másik bolygóra, a többi meg klónozott emberi testekben fog élni. Gondolom én. :D

      Törlés
    4. XDXDXD Hát ezen jót nevettem, de hé, megírtad a második könyv történetét, van annyira jó, mint Steph egyéb könyveié... :)

      Törlés
    5. Köszönöm, köszönöm. :D Na akkor ezt a fővonalat le kell védenem, nehogy még véletlenül rátaláljon az oldalra, lenyúlja, és meggazdagodjon ebből a kis ötletecskéből. :P

      Törlés
    6. Tedd azt, mindenképp védesd le, mert amúgy tuti megtetszene neki, amit kitaláltál...:)

      Törlés
  2. Jaaaj, nem hoztad meg a kedvem.
    A könyvnek nem szimpatikus az előzetese, a sci-fi meg alapvetően nem az én világom, a Negyedik-et pl. 20 perc után kapcsoltam is ki.
    Viszont a film előzetese meg tökre szimpi volt, és erősen filóztam rajta, hogy megnézzem. De akkor nem kell erőltetni. Kár érte.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod, lelked rajta. :) Attól még egy nézést megér, mit minden film, de ez nekem tényleg csalódás volt. Azt mondják a könyv ezerszer jobb, szépen le van vezetve minden, a filmben meg sok mindent kihagytak, lebutítottak. Ez mondjuk nem meglepő, sok regényadaptációnál így van. Hála Istennek azért vannak jól eltalált darabok is.
      A Negyedik nekem tetszett, kellemes kis délutáni film.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...