2023. január 10., kedd

Aprócska év végi összegzés - 2022

 


    Sziasztok!

Ahogy a legtöbb bloggernél, nálam is hagyománnyá vált egy aprócska év végi összesítő. Kicsit tovább ültem rajta mint terveztem mert a közérzetem mostanában egy üres kávéscsésze szintjén van, de oda se neki. Az összesítőre visszatérve, ahogy eddig, most is szeretnék hű maradni a mindenes címhez, ezért ez a poszt most sem csak a könyvekről szól. :) 


  • Kedvenc film:

Gyűlölök és szeretek (2021)

     A filmelőzetes hozta meg a kedvem a könyvhöz, majd amikor azzal végeztem, azonnal rárepültem az adaptációra, ami az apróbb változtatások ellenére is nagyon-nagyon tetszett! Igaz a film bánatomra csínján bánt a szenvedélyes jelenetekkel, és a könyv sokkal érzelemdúsabb, viszont a film is nagyon jól működött, sikerült kb másfél órába belesüríteni a lényeget. 
A főszereplőket nagyon szerettem, főleg Lucy Hale-t, akinek nagyon jól állt a szerep, de társa, Dennis Quaid fiatalabb mása is hozta az elvárt szintet. Jól működött közöttük a kémia, ha romantikus szálról volt szó vagy a gyűlölök fejezetekről.

Számomra ez volt az utóbbi idők legjobb romantikus vigjátéka! Biztos, hogy többszörnézős lesz. 

  • Legrosszabb film:

Ne játsz a tűzzel (2019)

     Van abban valami, amikor egy akciósztár izomagy családi vígjátékra adja a fejét. De, ezt számomra eddig csak Arnold Schwarzenegger tudta jól csinálni. A Ne játsz a tűzzel egyik főhőse, John Cena ez ügyben ultrakínos volt. De nem csak ő, az egész film, a "megható" vég ellenére is. Az indokolatlan kamerarángások és gáz poénok élvezhetetlenné tették a filmet, a gyakran bekaksizott kislányt nem tudtam hova tenni - szegény gyereket milyen ciki helyzetbe szuszakolták. Szinte magam előtt látom, ahogy a kis színésznőtől folyton azt kerdezik "te is olyan beszari vagy mint kiscsaj a filmben?" 
Sajnálom azokat, akik moziban nézték. 

  • Kedvenc sorozat:

Stranger Things (2016 -) 

     Amennyire tartottam tőle, végül annyira beszippantott ez hangulatos széria a barátságról, családról, kísérletekről és szörnyekről, ami nem csak érdekes cselekményvezetéssel és top karakterekkel szórakoztatott, hanem kiváló zenékkel is. 

  • Legrosszabb sorozat:

     2022-ben két sorozatot követtem, az egyik a Stranger Things, a másik pedig a Wednesday volt, amit szintén szerettem, úgyhogy szerencsére ilyennel nem találkoztam. 

  • Kedvenc színész és színésznő:

     Jenna Ortega
a Wednesday címszereplőjeként hamar kedvencemmé vált! Nagyon ügyes színésznő, jól hozta a borongós hangulatú, folyton unott képet vágó karaktert. Tetszett a mimikája, az esetleges érzelmi megnyilvánulásai. Nem csoda, hogy csakhamar belopta magát a sorozatnézők szívébe, és rajongót csinált belőlük. Hát igen, belőlem is... természetesen azért kíváncsi vagyok a többi szerepére is. 





  • Kedvenc könyv:

      Harleen, Gyűlölök és szeretek, A csábítás művészete, Kockázatos kaland, Vámpírbirodalom, Új nemzedék, A szerelem képlete, Adok-kapok, A szégyentelen - ezek a könyvek voltak 2022 biztos befutói, de hosszas körömrágás után úgy döntöttem, a babérkoszorút Lorraine Heath Botrány és szenvedély sorozatának utolsó kötete, A csábítás művészete kapja, ami zárórész lévén sem fulladt ki mondanivalóból, sőt megkoronázta az egész szériát. Szőröstől-bőröstől imádtam! 

  • Legnagyobb csalódás:

    Hát, azért nem csodálkozom, hogy a Vaják könyvekért nem rajonganak a netflixes adaptáció készítői, mert amit Andrzej Sapkowski számomra A végzet kardjában produkált, az finoman szólva is nem tetszett. Félbe is hagytam, és nincs miatta lelkifurdalásom. Nem csak a történetek, de az írói stílus sem jött át. Nagyon kevés értékelhető van ebben a kötetben, de az eddigi elolvasott/átlapozott könyvekben is. Olyan érzésem van tőle, mintha egy fantasy paródia lenne. 





  • Kedvenc könyvsorozat:

     A Holdbéli krónikák úgy ahogy van, az első könyvtől az utolsóig maximálisan elvarázsolt. Nem csoda, hisz gyermekkorom nagy kedvencét, a Sailor Moon-t dolgozza fel, amibe az írónő beleszőtte a Hamupipőke, Piroska és a farkas, Aranyhaj és Hófehérke mesék történéseit, mindezt zseniális kivitelezésben, izgalmas cselekményvezetéssel, humorral, kalandok sorozatával, érzelemgazdagon, amiben a sok szereplő közül sem kellett kedvencet választani, mert mindegyikük az lett. 




  • Kedvenc könyves karakter:
Cinder (Holdbéli krónikák) és Killian Fitzpatrick (Bostoni bikák

     Igaz mindegyik holdbéli krónikás főhőst szeretem, de Cinder mégis a szívem csücskévé vált. Vele kezdődött minden, és a négy rész alatt egyszer sem okozott csalódást. Kudarcokkal teli életében igyekezett bátran helytállni, és bár mindenben hálás lehet a barátainak, ő is minden küldetés sikeréért bőven odatette magát. Néha kicsit tüskés, de a szeretteiért mindent megtesz, hibázik, esendő, sokszor bátortalan, de nem rest magába nézni és felszívni magát. Igazán emberire sikerült. 

     Killian Fitzpatrick
 egy hatalommániás seggfej, aki egy lány miatt mert fejlődni, és engedte, hogy a szíve ismét érezzen. Ezen az úton pedig nagyon jó volt végigkísérni, ezért is lett 2022 legjobb férfikaraktere. 


  • Legirritálóbb könyvkarakter:

     Declan Croft (Suttogó vágyak) akár unokatestvére is lehetne Cilliannek annyira hasonlítanak, de amíg Kill tudott fejlődni, addig Declan nálam megmaradt annak a nem túl szimpatikus én vagyok a faszagyerek fickónak, akinek az első mondattól megismertem. 


  • Kedvenc könyves páros:

Gabriel de León és Dior Lachance
(Vámpírbirodalom


     Gabriel és Dior kimeríti a dinamikus duó fogalmát. Nehezen, sok flegmáskodással és meg nem értéssel kezdődött a kapcsolatuk, de ahová végül kifutott, az az egyik legszebb baráti, bajtársias kapcsolat, amit valaha olvastam. Kísértetiesen emlékeztetnek egy másik párosra, de nem árulom el kikre, mert az nagy spoiler lenne a Vámpírbirodalomra. 

  • Kedvenc könyvborító:


     Charlotte Brontë menőkönyves Jane Eyre kiadásába egyszerűen belehabarodtam. A borvörös és arany színben pompázó regénybe első pillantásra beleszerettem, az egyszerű hulló levelekbe, a minimalista designba. Meg úgy az egész könyv csodaszép, hatalmas virtuális ölelés a megálmodójának. 

  • Legrondább könyvborító:

Andrzej Sapkowski: A végzet kardja 

     Nem szúrom be megint a képet, elég ha egyszer van ebben a bejegyzésben. 
Egy-két kivétellel szinte az összes frissített borítós Vaják könyvet  idetolhatnám, de A végzet kardja eléggé félresikerült. Az első terv a nyugdíjas Luke Skywalker hasonmással volt igazán megrendítő, mondjuk "borotválkozás" után sem lett szimpatikus az a borzas Geralt

  • Kedvenc író/írónő:

Marissa Meyer és Jay Kristoff


     Marissa Meyer a Holdbéli krónikákkal azonnal felrepítette magát a kedvenceim listájára, de Jay Kristoff is bebiztosította magának a helyet a sötét hangulatú, groteszk, több mint jó világfelépítéssel rendelkező Vámpírbirodalommal. Naná, hogy még többet akarok tőlük olvasni! 

  • Kedvenc énekesnő/énekes/együttes:


     Annapantzura az egyik Stranger Things-es Running Up That Hill coverkeresős napon bukkantam rá, a hangjával pedig egyből elvarázsolt. Minden jól áll neki: a metál, a lágyabb dallamok, a disney-s, játékos produkciók. Elképesztő hangterjedelme van, szinte minden feldolgozásával ámulatba ejt. Remélem valamikor saját dallal is jelentkezik majd, de addig azzal is beérem, ha a kedvenceimet újraénekli. 


  • Kedvenc dal:

Purple Disco Machine, Sophie and The Giant - In The Dark


     A Dallamtapadás című rovatban már láthattátok 2022 számomra  legnagyobbat szóló muzsikáit, de ami mind közül első hallásra töretlenül a legnagyobb kedvencem, az Purple Disco Machine, Sophie and The Giant 80-as éveket idéző, In The Dark című bulislágere. 

  • Kedvenc videós:




     Barbi videóira mindig örömmel kattintok, mert rém szórakoztatóak (pláne amiket testvérével, Bettivel készít), a főzős videói pedig kiválóak a fakanállal ismerkedőknek. 

Ez lett volna az én 2022-es szerettem/nem szerettem listám, köszönöm, hogy elolvastátok. :) 
Remélem tetszett, ha pedig pont valamelyik kedvenceteket húztam le picit, bocsi! Van ez így! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...