2013. január 30., szerda

Stephenie Meyer: Hajnalhasadás


     Végre megszültem. Hosszú hetek keserves harca után elolvastam az Alkonyat könyvek befejező részét. Hurrá!
Tegnap este munka után nekiültem az utolsó fejezeteknek, mert nagyon piszkálta a szememet az olvasósávomban díszelgő borító. Addig nem feküdtem le aludni, amíg azt nem láttam, hogy vége. Néhányszor majdnem sikerült is elaludnom. De kitartottam, és most láthatjátok, mit is gondolok erről a befejező könyvről, és magáról az egész sorozatról, valamint az írónőről.


     Bella és halhatatlan szerelme Edward, családjaik és barátaik előtt örök hűséget fogadnak egymásnak. Az ifjú pár egy csodálatos szigeten tölti a mézesheteket, ahol végre szerelmük is beteljesedik. Mindketten megkapták, amit akartak. Edward egy feleséget, Bella pedig az áhított nászéjszakát. Azonban nem várt esemény töri meg a felhőtlen boldogságot: Bella teherbe esik, amit ezidáig képtelennek tartottak a vámpírvilágban.
Bella félti a picit, az ő és Edward szerelmének gyümölcsét, azonban a kedves papa iszonyodik az ivadéktól, hisz szörnynek hiszi a gyermeket, akit elakar tüntetni kedvese testéből, mielőtt az megölné Belláját. De a lány küzd a gyermekéért.
Jacob közben aggódik Bella miatt, hisz tudja: már semmit sem tehet a szeretett nőért. Ő már soha sem fog hozzá tartozni. Az ellenségei táborát fogja erősíteni. S mikor egy nap elmegy  a Cullen házba, hogy meggyőződjön arról, Bella tényleg visszatért Forksba, nagy meglepetés fogadja. Mert nem újszülött vámpírként látja Bellát, hanem terhesen. 



     Az ebből a könyvből készült filmeken nagyon unatkoztam. Rengeteg üresjárat volt benne, a szereplők fején is látszott, hogy már nagyon unják ezt a sorozatot, valamint a történet sem volt egy eget rengető valami, amire egész életemben szívesen visszaemlékeznék. De itt most ünnepélyesen megesküszöm - soha nem esküdözöm poénból -, a filmek ezerszer jobbak, mint ez, vagy az összes többi könyv! Mert a filmekben - ha a két részre szedettet nézzük - van pár jó poén, normális történetvezetés, és egy csata, ami azért figyelemreméltó. De a könyv... hát anyukám, totál kiverte a biztosítékot!   
Kezdjük ott, hogy nagy figyelemmel kísértem a főszereplő páros bimbózó kapcsolatát. És vártam a nászéjszakájukat. Nagyon. Nem vagyok perverz. De ne hazudjatok, biztos ti is vártátok a nagy eseményt, akik olvastátok ezt a könyvsorozatot. Tudom, hogy ez a könyv ártatlan tiniknek íródott, meg nagyon romantikus lelkűekhez szól. Én is szeretem a romantikát, ezért nem vártam egy Ötven árnyalat jelenetet. Csak minimum egy kis virágnyelven elmesélt romantikus, szívmelengető első alkalmat, amelynek sorait olvasva egy kis pír jelenne meg az orcámon, és mosolyognék, azzal a gondolattal, hogy de édesek, és végre egymáséi lehettek. Na bumm, hát ezt megszívtam. A következő történt: munka végeztével leültem egy székre, és vártam a kollégáimat, hogy hazamenjünk. Amíg várakoztam, elővettem a telefonomat, és elkezdtem olvasni a Belláék nászéjszakájával foglalkozó fejezetet. És akkor Bella lekapta a törölközőt, besétált Edwárdja mellé a vízbe, összeölelkeztek, ééésss... a nagy semmi! Másnap a lány szemébe sütött a nap, és fogdosta a megduzzadt ajkait... vagy mifene. Ennél a résznél felnyögtem, és hangosan azt mondtam: ezt nem hiszem el. Még a szemem is könnybe lábadt a csalódottságtól. Így megvezetve talán még életemben nem voltam. Ennyire nem. Kedvem lett volna a falhoz, vagy a földhöz vágni a kütyümet, de drága mulatság lenne egy másikba beruházni. Így a telefon és a csalódottság maradt, a könyvet meg hagytam pár napig pihenni, a dühömmel együtt.
Legközelebbi alkalomkor arra gondoltam, segáz, lassan jön Bella terhessége. Nagyon kíváncsi voltam a gondolataira, meg arra, hogyan harcol a gyermeke életéért, hisz ugye Ed nem kedveli a jövevényt. És amikor Bellában tudatosult, hogy kedvese hogyan is érez a trónörökös iránt, na mit jött? Na mi? Jacob szemszög! Hogy a jó büdös francba már!!! Három rohadt könyvet Bella végigbírt nyögni egymaga, és mire befejezi az idióta hisztériázásait, és végre arra koncentrál amire kell, Meyer majdnem megríkat, mert orvul kitépi a kezemből az utolsó szalmaszálat is, az utolsó reményemet, miszerint egy picit jobban megkedvelem a könyveit, de simán a porba tiporja! Piszok banya! (Ne tudjátok meg, mit raktam rá akkor, meg most is itt a monitor előtt, csak hát nem szeretnék csúnyán beszélni. Ha a tündérkrónikás Mac szavaival akarnék élni, akkor - BÉKA Meyer!) Kaptam egy hótunalmas Jacob szemszögöt, ahol a srác nyavalyog, meg közelebb kerül Leah-hoz, és együtt mennek dögöt enni, meg a gyerek elmegy egy parkba csajokat kukkolni, hátha véletlen valamelyik bevésődik neki. Mondhatom, nagyon érdekelt ez a nyűg.
Na jó, sokat rizsázom, lássuk mi volt még. Ja! Bella sikeresen életet adott a lányának, aki bevésődik Jake-nek, továbbá még időben sikerül vámpírrá változtatni Mrs. Cullent. Bells gyönyörű, csengőhangú lesz, és hiper gyorsan vissza tudja fojtani a szomját, ezért vámpírfeletti uralmának köszönhetően nyugodtan mászkálhat körülötte néhány ember.
Amin röhögtem, de tiszta szívből, az Bella reakciója, amikor meghallja a kislánya becenevét. Innentől fapofával olvastam minden részt. Jó, nem is volt okom az örömre, mert Alice-nek volt egy látomása a Volturiról, akik ilyen-olyan oknál fogva harcot akartak kicsikarni a Cullen klántól. Na hát megtudták, hogy létezik egy kisbaba, akiről azt hiszik teremtették, nem született. És ezt nem szabad, mert egy halhatatlan gyermek megfékezhetetlen, és miatta a vámpírok lebukhatnak, és az emberek újra irtani kezdenék őket. Már kezdtem dörzsölgetni a tenyerem, és azt vártam, hogy kb egy olyan harcról fogok olvasni, mint amit a filmben láttam, de nem, mert a Volturi bár próbálkozik, de visszavonulót fúj. Ekkora közhelyet! Ááááááá... Gyerekmese, habbal. És a boldog vég.
Ami tetszett az egész könyvben:
- A románok
- Nahuel neve
- Renesmee középső neve; Carlie - nagyon szép.
- És a sokat emlegetett Bella reakció a Nessie becenévre.

"– Gyerünk, Bells! Nessie is kedvel engem.- állította.
Megfagytam. A légzésem megállt. Hallottam a hangok hiányát mögöttem, ami a nyugtalan rekciójuk volt.
– Minek…hívtad őt?
Jacob hátrált egy lépést miközben próbált szégyenlősnek tűnni. – Nos- motyogta. – Ez a név…
– A Loch Nessi Szörny után adtál becenevet a lányomnak? – kiáltottam.
Azután nekitámadtam a torkának."    
 

 Ez a sorozat brutálisan rossz. Gyenge, sokszor idegtépő, igazi veszélyes helyzet  - James-t és a szülést kivéve - nincs, poénok csak elvétve vannak, a szereplők legtöbbször utálatosak vagy semmitmondóak. Ha néha felcsillant egy kis remény, hogy ez vagy az jó lesz, akkor huss, elsöpört az orrom előtt az a kis szikra, és hipp-hopp ki is aludt. A kedves írónő gyenge munkát végzett, nem is értem, hogy lett ilyen felkapott. A burok könyvében még bízom kicsit, habár arról is hallottam néhány lehúzó kritikát. De még adok egy esélyt.

3/10

10 megjegyzés:

  1. Hűűűű, most kéne a "Rossz" mezőre kattintanom, de nem teszem, nyugi :D

    Annyira furcsa nekem.
    Tényleg, ha ennyire nem tetszettek a filmek, miért olvastad el a könyvet? Ne érts félre, csak megérteni próbállak, mert nem gondolom, hogy az Alkonyat olyan mű, amelyet mindenkinek kedvelni kell, de én egyszerűen imádtam a hangulatát.
    Az egész egy mese. Nincs mögötte mélyfilozófia (vagy legalábbis én nem azt kerestem), egyszerűen lubickoltam abban, ahogyan Edward bánik ezzel a tök hétköznapi lánnyal, ami picit azt sugallja, valahol mindenkinek van egy Edwardja. Imádtam a Cullen család minden pillanatát. De leginkább a család _összes_ férfi tagjának karakterét. Egyszerre tudtam halálosan szerelmes lenni Jasperen kívül mindenkibe, de olykor még Jasperbe is ;)

    Amivel viszont egyetértek (és már csak ezért se a "Rossz" rublikára kattolnék - ha már), az a Jacob szemszög. Azt nagyon jól megfogalmaztad. Hogy a legfontosabb pillanatban tépi ki a kezünkből Bella történetét, és adja át egy olyan karakternek, akinek én kevéssé voltam kíváncsi a szemszögére.

    És igen, a könyv végén lévő magasröptű társalgás a Cullenek és a Volturi között valóban nem "életszerű" (már amennyiben egy mesében bármi is az lehet :), meg nekem indokolatlan is. Ezt valóban picit jobban hozta a film, ám ott meg gyűlöltem a +10 percnyi meg nem történt csatát.

    Én azért szerettem a filmeket, mert életre keltette a könyveket. A hangulatukat ugyan nem adta vissza annyira (kivéve az első rész, ami meg tökre át volt írva, mégis az a kedvencem), de olyan jó volt látni életre kelni a karaktereket. De az hétszentség, hogyha bármivel kapcsolatosan ellenérzéseim vannak, hét lóval sem lehet elvinni se a moziba, se leültetni a könyv elé.

    És végül: azt tudtad, hogy az általad is kedvelt 50 árnyalat trilógia egy Edward-Bella fanfiction-ből nőtte ki magát? ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Figyi! Ha jólesik, nyugodtan nyomhatsz egy "rossz" pipát, nem fogok megsértődni. :)

      Tudod, azt szokták mondani, hogy a könyvek jobbak mint a filmek, és a remény hal meg utoljára. Bíztam a sorozat épülésében. Hogy kedvelhetőbbek lesznek a karakterek, hogy több érdekes esemény lesz, mint amit a filmben mutattak.
      Én szeretem magam kínozni az ostoba könyvekkel, vagy filmekkel. Azokat olyan jó szidni. Ilyen gonosz vagyok. ;)
      A filmeket rengetegszer láttam. Bevallom, régen szerettem is. Volt egy óriás Újholdas poszterem. Lerajzoltam Bellát és Edwárdot. Kicsit fan voltam. Aztán a 3. résznél fordult a kocka. Sok minden nem tetszett benne, de kíváncsi voltam a végkimenetelre. És bizony beleuntam a sorozatba. De valahogy még mindig leülök egy-két alkalomkor, és megnézem a filmeket. Az első tetszik a legjobban, ezt annál a filmes értékelésnél írtam is.
      A könyvek régóta érdekeltek. Amikor pedig módomban állt őket elolvasni, rávetettem magam. De már az első nagy csalódás volt. Egyáltalán nem hozta azt a hangulatot, azt az érdekességet, mint a film. De ha már elkezdtem, beakartam fejezni. Eddig egyetlen könyvsorozatot sem hagytam abba, és nem is fogok. Tisztességesen akarok olvasni. Meg mondjuk ezeknél a könyveknél érdekelt, hogy mennyivel másabb történetet mesélnek el, mint a filmek. Véleményem szerint rosszabbat.
      Egyetértek, ez egy mese. De egy mesét is jól meglehet írni. Ezt nem sikerült. Persze csak szerintem. Mert ahol érdekes lett volna, ott Bella vagy elájult, vagy az ellenség meggondolta magát, és ugye az írónő más szájába adta a mondatokat.

      Természetesen tudtam, hogy az Ötven Árnyalat alapja a Twilight. :)

      Törlés
    2. Nem esne jól, nyugi :)
      És attól, hogy nem mindenben egyezik a véleményünk, még csak azt sem gondolom, hogy ez egy rossz bejegyzés volna, szóval oka sem lenne igazából :)

      Érdekes, hogy pont a harmadik részt említed. Nekem az a kedvencem a könyvek közül. Talán pont, mert nem történik benne semmi, mégis teli van érzéssel. És igen, itt meg is fogalmazódik (bár azért ez nálam elég tudatos), hogy én nem is vagyok oda kifejezetten a filmekben a feszültségért. Ráadásul sokszor pont arra vagyok kíváncsi, mi is történik a VÉGE főcím után. És ebben a sorozatban valóban sok langyos pillanat van, de én meg pont ezt szeretem benne. :)

      Törlés
    3. Szerintem húzhatnánk itt sokáig ezt a kis csevejt, de nem nagyon jutnánk előbbre. :)
      Te szereted ezt a történetet, én meg a filmekkel elvagyok, a könyvek meg nem jöttek be. Amúgy meg, van még két másik sorozat, amiben simán dűlőre juthatunk, de ebben nem nagyon fogunk. ;)
      Merem ajánlani a többi Alkonyatos írásomat. Az összes filmről és könyvről írtam bejegyzést. Persze csak ha bírod idegekkel. ;)

      Törlés
    4. Jajj, nem állt szándékomban meggyőzni Téged :)
      És azt próbáltam kifejezni, hogy ráadásul nincsenek is ellenérzéseim annak kapcsán, hogy Te így érzel, én meg úgy. Nem lehetünk egyformák, nem is kell annak lennünk!

      Alkalomadtán viszont megkeresgélem majd a többi Alkonyatos írásodat :)

      Törlés
    5. Tudom én, nyugi. ;)

      Keresgéld, jó szórakozást hozzá. ;)

      Törlés
  2. Szerintem pont, hogy a filmek sz*rok. :D Illetve az is furcsa, hogy neked a könyvben Jake szemszöge nem tetszett, nekem meg az tetszik leginkább. :) Ekkor szerettem meg Jake-et és talán jobb is volt, hogy nem kellett Bella nyavalygásait olvasnom egy ideig. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod, van ez így, kinek ez, kinek az jön be. :)
      Nekem az első film kifejezetten tetszett, a kis "bájos" hibáival együtt.

      Jake szemszögét nagyon untam. A srácot az Újhold könyvben megszerettem, de a Napfogyatkozásnál kissé megutáltam. Ebben a könyvben meg... ellődörgött a lapok közt. Jó, legyen tőle is szemszög, de ne egy csomó oldalon keresztül. Nekem sok volt a fecsegéséből.

      Törlés
  3. Nekem a könyv jobban tetszett mint a film,de a filmek közül ami elmegy az a 2.rész.Azt utálom hogy a Bella nem tudja becsukni a száját.Szó szerint mindig nyitva van.Komolyan oda mennék hozzá és megkérdezném tőle hogy "Nem megy az orron keresztüli légzés,Drágám?"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem a könyvekkel kilehetne zavarni a világból. Szerintem is jó volt a 2. film, de a legjobban az első tetszett. Más volt a hangulata.
      "Nem megy az orron keresztüli légzés,Drágám?" :D:D Biztos arra gondolt, hogy a félig nyitott szájjal szexisebb benyomást kelt. Már csak az hiányzott volna, ha ráharap az alsó ajkára.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...