2012. december 21., péntek

E. L. James: A szabadság ötven árnyalata


     Hiába húzzák le olyan sokan Meyer Alkonyat könyveit - engem is beleértve -, mégis jó páran hálásak lehetünk neki a történetéért, mert sokan miatta kezdtek el könyvmolyok lenni, vagy merték írásra adni a fejüket. Utóbbihoz tartozik E. L. James, aki nagy zűrzavart okozott a Twilight ihlette Ötven árnyalat (Fifty Shades) trilógiájával. Hála az égnek ő nem jött mindenféle természetfeletti élő vagy élettelen lénnyel, inkább megmaradt a valós embereknél, és egy olyan történetet rakott a kedves olvasók elé, ami vagy fantáziájuk állóvízét, vagy lelki békéjüket kavarta fel. Nekem a fantáziámra volt jó hatással, továbbá ez a kötet a szívemre is, de nem csak azért mert vége, és szomorú vagyok egy újabb kedvenc sorozat lezárása miatt, hanem mert érzelmes, és szép végkifejlete van...


     Mr. és Mrs. Grey immáron boldog házasságban élnek, ám Ana számára még mindig felfoghatatlan az a nagy gazdagság, ami szerető hitvesével jár. Christian próbálja őt elhalmozni minden földi jóval, s közben mindkettejük örömére, kényezteti ifjú asszonykáját. 
Nászútjuk alatt Mr. Ötven árnyalat irodájában gyújtogatás történik, s mire kénytelenek véget vetni a mézesheteknek, és visszatérni a valós világba, már nem csak a kiégett épületszárny miatt van okuk az aggodalomra. Ugyanis Ana régi főnöke, Jack Hyde bukkan fel a színen, aki mindent megtesz, hogy keresztbe tegyen a Grey család tagjainak.  



     Amennyire várom egy könyvsorozat befejező részét, ugyanannyira is félek tőle, mert tartok attól hogy ellesz szúrva, vagy ami általában, hiányozni fog. Amikor a napokban végre sikerült megszereznem a "szürkém" harmadik kötetét, nem hazudtoltam meg magam, minden lehetséges helyen olvastam, ahol csak időm engedte.
Elsőre meghökkentem, hogy máris a nászút helyszínére csöppentem, mert óriási, csipkével rogyásig díszített menyasszonyi ruhára és hatalmas esküvőre számítottam, ehelyett Ana, Christian tűréshatárait feszegetve  monokiniben sütteti magát. Hol itt a várt romantikus jelenet? A virágok, a könnyező szülők, a meghatódott násznép? A nagy IGEN? Miközben ez futott át az agyamon, Ana visszaemlékezett a nagy jelenetre, az esküvőjükre. Uhhh megnyugodtam. :) Aztán folytatták azt, amiben ők nagyon jók, bár pironkodó jeleneteiket a közepénél elvágta az írónő, amitől olyan bosszús érzésem lett, mint Edward és Bella nászéjszakájával kapcsolatban - a tengerben átölelt... reggel a karjaiban ébredek, boldog vagyok, óóó nagyon boldog a szüzességem nélkül, csak ez a nap ne sütne a szemembe. -.- De később azért csak kapott ezt azt a kis piszkos fantáziám. ;)
Ez a kötet inkább az érzelmekre szakosodott, és a többi szereplőt is bővebben mutatja be. Kate és Elliot kapcsolatának komolyságáért örültem, helyesek együtt. Mondjuk nem bántam volna, ha több szó is esik róluk, valamint Miáról és Ethan-ről.
Az előző könyvek vaskosabbak mint ez a rész, kár érte, mert egy kicsit több érdekes adattal, és nem kettévágott jelenettel ugyanolyan súlyú lehetett volna, mint a Szürke vagy a Sötét kötetek. De ha ezt nem veszem figyelembe, akkor ugyanúgy lekötött, mint az első két rész, bár azt is hozzá kell tennem, leginkább a 200. oldaltól.        
Főszereplőink kapcsolata ennél jobban már be sem lehetett volna mutatva, igaz a kezdeti cukormáz, ami a könyvet betakarta, igencsak kezdett túl sok és kiábrándító lenni. A rengeteg szeretleken nem tudtam könnyeket potyogtatni a meghatottságtól, inkább azokra a lányregényekre kezdett emlékeztetni, amiket  édesanyám bújt éjszakákon át. Picit félre is tettem emiatt a könyvet, majd újult erővel, valami izgalmasban bízva, megint nekiálltam. És láss csodát, Ana nőgyógyásza bekerült a képbe, és Jack is jól bekavart (igen, abban nagyon egyet értek, hogy Ana célozhatott volna feljebb is). Az ifjú házasokra óriási teher borult, ami miatt azt ordította bennem valami; le ne merd tenni, ne most, olvasd tovább, meglátod jó lesz! És jó lett, nagyon jó! Mielőtt elárulnám mi ez a jó, górcső alá venném Mr. és Mrs. Grey-t.
Anastasia Steel az első könyvben egy szerencsétlen bellautánzat volt, aki a lapok múlásával fejlődött, majd a folytatásnál kicsit átment ostobába, de még így is tudtam kedvelni. Aztán ebben a kötetben a kis buta lány felnőtt nővé vált, aki egyetlen pillanatra sem hátrált meg irányításmániás ura rosszallására sem. Igazi belevaló személyiségfejlődésen ment keresztül, acélból van, és nemcsak lánykori neve miatt mondom ezt. Igazi anyaoroszlán, bárkivel szembenézett, és nem csak csipogott a hátsó sorban, Christian háta mögé bújva - jó, mondjuk Elenának odasózott pár keserű mondatot. Vicces volt, ahogy finoman, de határozottan lekoptatta Gia-t, nagyon tetszett, hogy dacolt Christiannal, és megvédte Picipöttyöt, még ha be is volt rezelve az új felelősség miatt, nem úgy, mint hites ura.
Christian Grey az első kötetben teljesen megbabonázott. A másodikban kiábrándított, mert szinte a csíráját nem láttam annak a szexi pasinak, aki azelőtt a hatása alá vont. A szabadság ötven árnyalatánál is kb ez volt a helyzet, de később, amikor Ötven teljesen leomlasztotta a maga köré emelt falakat, ismét elkezdtem szeretni... bár azért meg is pofoztam volna alkalomadtán, de az ő érzéseit is megértem, mert egy új, ismeretlen dologgal kellett megbirkóznia. De gyáva volt, amit csak idővel tudtam neki megbocsájtani.

9/10




     A végéről nem mondanék semmit, helyettem inkább beszéljenek a képek! :)
A végén bevallom elpityeredtem, de lehet ez a most kezdődő náthám miatt van. :P Nem, nem, a vége tényleg nagyon jó, tökéletes lezáró fejezet, minden szál elvarrott, és ez bejön (mondjuk a gyerekek neveitől nem vagyok teljesen elájulva).



     Az utolsó oldalak pedig tartogattak némi meglepetést, ugyanis én is bepillantást nyerhettem Christian gondolataiba. Igen, ez azt jelenti, hogy James már javában írja Mr. Grey szemszögét, pont mint anno Meyer Edwardét. Nagyon remélem, hogy kolléganőjével ellenben James nem hagyja abba ennek a férfioldalról elmondott történetnek az elmesélését, mert Christian elbeszélése remek! Amikor kisfiúként olvastam róla, kicsit összeszorult a szívem, és amikor Ana-val találkozott, hát azokon a gondolatokon kuncognom kellett. :))



Ugye mondanom sem kell, hogy kik a film jelöltjei közül a két legnagyobb kedvencem. :) Nagyon szurkolok nekik, és már alig várom a casting híreket!!!

19 megjegyzés:

  1. Na én a 486. oldalnál járok, és kis cifit-cafatokra tépném! :D Látod ezért szép az irodalom, kinek ez, kinek az jön be. Én maximálisan Christian pártján állok, és Ana az idegeimre megy, de ezt majd kifejtem valszeg holnap, mert ma elolvasom. Ha fel nem húz annyira hogy még éjszaka elkezdem kritizálni. :D Amúgy jó kis írás, mint mindig, és teljesen értem az álláspontodat is, de akkor is megtépném Anát! :D

    VálaszTörlés
  2. Az a szép az e-book könyvekben, hogy sokkal kevesebb a lapterjedelmük, mint a rendesnek, pláne ha nem eredeti. :D Úgy látom, nálam a 300 valahány oldalas van. :D
    Én Christian-t téptem volna meg - majdnem a végéig -, Ana nagyot nőtt a szememben a végére, talán azért, mert valamilyen szinten egy cipőben járunk.
    Nem is tudom merjem elolvasni a kritikádat? :D Anna beszámolója is sok volt az első könyvről, két nő negatív véleményére meg már kétlem, hogy lenne lelkierőm. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak nem rólam van szó??? XD
      Nemsokára én is kezdem olvasni a 3. könyvet, kíváncsi vagyok ez milyen lesz... remélem még egy kicsit javul a színvonal, ahogy eddig történt, és akkor nem fogom végig szenvedni. :)
      Amúgy jó a kritika, mint mindig, Annie.:)

      Törlés
    2. De bizony rólad. :)
      Csak nem fogod végigszenvedni. Ám ha igazán szenvedni akarsz, akkor ajánlom Sara Fawkes: Amit csak ő akar könyvét. Még csak a második fejezetig jutottam, de a főcsaj már kiborított. Ilyen hülye karaktert...
      Örülök, hogy tetszett csajok. Bár kezd elmenni az egész kedvem az írástól. És kezd elegem lenni ebből a Batman hisztiből... de nagyon.

      Törlés
    3. Mi van már megint a Batman-nel? A "kedves kommentelő" még mindig nem állt le?
      Mesélj... :)

      Törlés
    4. Inkább hagyjuk... jobban járunk mind.

      Törlés
    5. Amúgy közben elolvastam a Batman bejegyzés alatt mi történt és én erről a vitáról teljesen lemaradtam... na de írtam neki választ, mert szegényke elég bunkó és nem tudtam megállni.

      Törlés
  3. Érdekes a tény, hogy Alkonyat fic-ből indult a sorozat, mert összességében kicsit sem kötöm Bellához és Edwardhoz, mégis nem biztos, hogy belekezdtem volna, ha nem tudtam volna, amit.

    Azzal hadd ne értsek egyet, hogy nincs benne természetfeletti lény, mert bár Christian kicsit sem vámpír, de cserébe, most komolyan: ha létezik is ilyen pasi, tényleg nem olyan nővel kavar, mint Ana. Fiatal, milliárdos, szerelmes, odaadó, és ráadásul misztikus múltja van... Hmmm.

    Mondjuk én kezdettől fogva nem akartam megtépni Anát, bár a Bellás bénasága valóban zavaró, viszont egyetlen pillanatig sem Bellaként képzeltem el. Nem így Christiant, aki ugyan nem Edward, viszont én Rob Pattinson Cosmopolitan-es karaktereként, Eric Packerként látom magam előtt - kizárólag külsőre persze. Szívdöglesztő, fiatal és milliárdos.

    A történet kicsit sem életszerű, cserében viszont jó elmerülni a világában. Bevallom, én eleinte csak itthon olvastam, aztán ennél az utolsó kötetnél már nem bírtam ki, hogy ne legyen nálam buszon, vonaton, amire drágajó öcsém kifejtette, hogy ez olyan, mintha nyilvános helyen olvasnék pornóújságot :P

    Mondjuk nekem a történések túl gyorsan haladnak benne, ezáltal a jellemfejlődés is, de mivel már vázoltam, hogy nem életszerű a történet, ezt a kritikát is valszeg kár megfogalmazni.
    Mindazonáltal szerethetőek a karakterek, van íve, fokozatossága a történetnek, és nekem is fontos az, hogy jó legyen a vége. És ezek megvannak. Ráadásul mindez több, mint 1500 oldalon. Mi kell még? Nekem semmi. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ki tudja, lehet van olyan milliárdos, dögös pasi stb, aki olyan lányba van belezúgva, mint Ana.

      Én sem Bellaként képzeltem el Ana-t, viszont az a sok hasonlóság, ami először közte és Swan közt volt, nagyon irritált.

      "...drágajó öcsém kifejtette, hogy ez olyan, mintha nyilvános helyen olvasnék pornóújságot :P" - XDXDXD na ez jó. :D Rám a kollégáim hunyorogtak, mert szinte mindegyikőjük tudta, hogy mit olvasok. :D

      A harmadik kötetben épp illő volt beiktatni Ana jellemfejlődését, ami nekem nagyon tetszett. Én csak egyetlen résznél éreztem túl gyors tempót, és az a Jack ügy volt, amit nyújthattak volna tovább is egy pár oldallal.
      A több mint 1500 oldal meg szép mennyiség, a mese jól haladt, csak néhány izgalmasabb részt tovább ecsetelhetett volna az írónő.

      Törlés
  4. Azt hiszem mégis csak rá kell szánnom magam az elolvasására :). Nagyon tetszett az értékelésed.
    A könyv első 2 része,de főleg az első nagyon tetszett,de erről a harmadikról olyan sok rosszat olvastam,hogy nem mertem belefogni...úgy látszik rossz helyen kopogtattam eddig :). Köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szánd csak, szerintem nem rossz. Pont az nyújtja, mint a másik kettő. Mondjuk nekem ez kicsit jobban is tetszett, mint a második, az első pedig abszolút favorit. :)
      Köszönöm szépen. :)
      Tudod, kinek mi jön be, hát most kifogtál egy olyan véleményt, ami pozitív hangvételű. :) Máskor is. :D

      Törlés
  5. Érdekes, nekem a második jött be a legjobban, tetszett az a Christian, akit ebben a könyvben megismertem. De én már csak ilyen vagyok, szeretem megmenteni, boncolgatni az embereket, mit miért tesznek, vagy épp mitől olyanok amilyenek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem a másodikban Christian kicsit puhány volt. Jó, megnyílt, meg nem akarta elveszteni Ana-t, de az elsőben szerettem a pasit, ebben meg kicsit pofoztam volna, de kicsit újra megláttam benne azt, akit az elsőben megismertem.

      Törlés
  6. Egyszeruen frenetikus elmeny olvasni a konyvet. Es jol fogtatok meg, hogy kicsit lelekfelkavaro is. A trailer-eket elnezve nagyon izgalmas lesz a film! Az abszolut favorom nekem is Matt es Alexis. A valo eletben is szep par lennenek, ha Matt nem a fiukat szeretne (edes istenem, miert???:))).
    A konyvre visszaterve. Az elso reszt nem tudtam letenni. Aldom az eszem, hogy a masodik mar be volt szerezve, mert akkor nem tudtam volna aludni az idegessegtol...a harmadik resz mar mar csopogos volt:( es Christian tenyleg elpuhult. De a vegere osszeallt, hogy miert.Nehol Ana idegtepoen hulyesegeket tesz, de ezert is szeretjuk. Szoval, aki nem olvasta HAJRA!,,,

    VálaszTörlés
  7. Hali!
    Én elolvastam mind a három könyvet, de sajna a harmadik könyvet elég hiányos formátumban találtam meg, ennek ellenére is nagyon tetszett. Tetszik ez az oldal, örülök, hogy rátaláltam. Tudna nekem valaki segíteni egy linkkel, hogy teljes terjedelmében el tudjam olvasni a harmadik részt? Előre is köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  8. Örülök, hogy pozitív véleménnyel vagy az oldalamról, köszönöm! Ám sajnos letöltési linkkel nem szolgálhatok.

    VálaszTörlés
  9. Szia! Most találtam rá a blogodra, nagyon tetszik ahogy leírod a véleményedet! :) Jó, hogy nem vagy elfogult és úgy írod a véleményt, hogy leírod a jót és a rosszat is! Olyan kérdésem lenne, mit éreztél amikor olvastad és láttad a "kihagyásokat" pl az e-mailos résznél a közepe tájt, hogy Ana csak e-mailban írta le Christian-nak milyen j volt a vitorlázó repülés, és nekem többször volt olyan érzésem, mintha ott lenne még valami csak jött valaki és kiollózta, neked volt ilyen érzésed?
    Üdv: Domi! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm szépen, nagyon jó olvasni, hogy tetszik, ahogy a véleményemet közlöm. :) Igyekszem minden könyvről úgy írni, hogy ne csak a jót, de a rosszat is megemlítsem, vagy fordítva. :)
      Apróbb részletekre már nem emlékszem ebből a könyvből, de arra igen, hogy néha én is hézagosnak éreztem. Voltak olyan jelenetek, amik bizony, elég kettévágottnak tűntek, vagy elnagyoltnak. Úgyhogy együtt érzek veled. :)

      Üdv:
      Annie

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...