2022. augusztus 19., péntek

Leigh Bardugo: Wonder Woman - A háborúhozó

    Mindig is szerettem a DC hőseit, de inkább Batman és Superman, a legnépszerűbbek voltak az igazán favoritjaim. Aztán a DCEU mozifilmek felhívták a figyelmem a többi herora is, a 2017-es Wonder Woman filmmel pedig Diana Prince felsétált a kedvenc szuperhőseim piedesztáljára. Gal Gadot kisugárzása és játéka hamar megkedveltette velem a themüszkirai hercegnőt, úgyhogy alig vártam, hogy újabb és újabb filmekben láthassam a karaktert. Természetesen amikor idővel szembesültem a DC legendák könyvsorozattal - aminek mindegyik részét más szerző írta-, és Maas Macskanője után Leigh Bardugo Csodanője is befutott, tudtam, hogy a Háborúhozót mindenképpen elakarom olvasni.

Kiadó
: Könyvmolyképző
Kiadói sorozat: Vörös pöttyös 
Sorozat: DC legendák #2
Műfaj: kalandregény, ifjúsági 
Eredeti cím: Wonder Woman: Warbringer
Kötés: puhatáblás 
Megjelenés: 2020 (eredeti megjelenés: 2017)
Fordító: Fazekas Sándor 
ISBN: 9789634578130

Olvass bele! 

     „Harcos ​nővértársam, pajzsod és kardod vagyok.
Amíg én élek, az ellenségeid számára nincs menedék.
Számíthatsz rám az utolsó leheletemig, a te ügyed az enyém is.”
– AZ AMAZONOK ESKÜJE –

Diana, az amazonhercegnő leghőbb vágya, hogy kivívja legendás hírű nővérei elismerését. Amikor azonban dicsőséget szerezhetne magának, nem él a lehetőséggel, hanem a száműzetést kockáztatva megszegi az amazonok törvényét, és megmenti egy halandó életét. Ám ezzel az egész világot végveszélybe sodorja.

Alia Keralis csak egy rövid időre akar elmenekülni folyton atyáskodó bátyja elől a tengerre. Nem sejti, hogy az életére törnek. Ellenségei úgy vélik, már a puszta létezése kirobbanthat egy világháborút. Amikor Alia hajóján bomba robban, egy rendkívüli erejű, rejtélyes lány menti ki őt a vízből. Hamarosan szörnyű igazsággal kell szembenézniük: Alia Háborúhozó, a hírhedt trójai Helené leszármazottja, akinek az a sorsa, hogy elhozza a világra a Vérontás és Szenvedés korát.

A két lány egy seregnyi ellenséggel találja magát szemben, akiknek eltökélt szándéka elpusztítani a Háborúhozót. És csak együtt van esélyük megmenteni a világaikat.

New York Times bestseller

Vajon a jó most is győz, vagy ezúttal a világ pusztulását okozza?
Élvezd a történetet!

„Tetszeni fog ez a könyv, akár a Wonder Woman-képregényekért rajongsz, akár a mozifilmért, akár Leigh Bardugóért, vagy ha egyszerűen csak szereted a Young Adult regényeket.” – Hypable


Leigh Bardugo 

"Vágyott az elismerésre. De nem olyanra, ami a származása jogán megilleti, hanem olyanra, amit saját maga érdemel ki."
Kezdetben megismerjük a tini Dianát, aki szeretne kibújni anyja szárnyai alól, hogy végre a saját érdemei miatt nézzenek fel rá, nem azért mert a királynő lánya, amire remek alkalom a Nemesian játékok stratégiát megkívánó futóversenye. Csakhogy a nagy futás közben meglát egy hajószerencsétlenséget. 


"Jólesett arra gondolnia, hogy egy hős szíve dobog a mellkasában, aki gondolkodás nélkül a bajba jutottak segítségére siet."
Habár nem lenne szabad, ő mégis beleveti magát a tengerbe, hogy az esetleges túlélőket kimentse. Egyiküket sikerül is, egy Alia nevű lányt, de itt kezdődnek a bajok. Ugyanis ha valaki arra méltatlant hoz az amazonok szigetére, az számüzetéssel jár. Így hát megy a titkolózás, Diana pedig reménykedik, hogy még időben kijuttathatja megmentettjét a szigetről, mielőtt anyja és nővérei előtt lebukna, főleg, hogy egyikük a születésétől kezdve nem igazán szívleli. Ám a jövevény jelenléte nem várt katasztrófát hozhat Themüszkirára és lakóira, amit Dianának meg kell akadályoznia. Hősnőnk ezért felveszi a harcot az idővel, de a sziget után jönnek csak az igazi galibák.
"Egy lőfegyverellenes, virágimádó apokalipszisre készülő szekta. Talán egyszerűen csak hippik, akik történetesen gyűjtik a szúró és vágófegyvereket."

"- Lehet, hogy ez egy jel - mondta Diana.
- Minek a jele? - kérdezte még a döbbenettől magas hangon Alia. 
- Hogy igenis jó úton járok. Helyesen teszem, amit teszek. 
- Mármint, hogy segítesz kijutnom a szigetről? Abszolút. A leghelyesebben."
Leigh Bardugo sikeresebben nem is debütálhatott volna nálam. Noha mindig birizgálta a fantáziamat Grisaverzuma, mégis Diana Prince hozott össze minket. Ezért is jók az olyan sorozatok, amiknek minden része más szerző nevéhez fűződik, mert újabb kedvenc írót helyez kilátásba, Bardugo pedig eseménydús cselekményszálával, szimpatikus és összetett karaktereivel, elgondolkodtató lélektani drámáival bőven megfelel a kritériumoknak. 
" Van abban valami felszabadító, hogy a saját szavai és tettei alapján ítélik meg, tekintet nélkül a származására meg anyja döntéseire."
Az írásmódja amellett, hogy könnyen haladós, gördülékeny, mellette még festői is. A tájleírások megelevenítettek előttem Themüszkira szépséges és misztikus világát, az akcióorientált részek pedig kellően pörgősre sikeredtek, úgy éreztem magam, mintha filmet néznék a lelki szemeimmel. A történetet pedig egész vegig átitatta a feszült hangulat, ami akkor is jelen volt, amikor épp nem történt semmilyen akciódús pillanat. De mindez vajmi kevés lenne, ha a regény nem rendelkezne olyan jó karakterekkel, mint Diana és Alia.
Mindketten óvatosak, szófogadóak, ám a megfelelési kényszer szülte életükből szeretnének végre kiszakadni, amihez drasztikus változások mutattak számukra utat. De amikor sorsuk egy rövid ideig összefonódott, és ki-ki a maga módján segített elérni a másiknak hogy többnek érezze magát, azt jólesett vegigkövetni. 
" – Félelemben nem lehet élni. Vagy te irányítod a dolgokat, vagy átveszik feletted az irányítást."
Az eleinte kényszerbarátságukat már az elejétől kezdve átitatta a bajtársiasság, és ez az érzés a regény utolsó oldaláig megmaradt. Persze az elmaradhatatlan romantikus szál sem hiányozhatott, amit Alia bátyja cibált be magával a történetbe, de legnagyobb örömömre ez a rész hangyafüttynyi volt a többi részlethez képest. Bardugo inkább hősnőire koncentrált, Dianára, aki végre elindult a szuperhősöknek kijelölt úton, és különleges karpántjaival valamint az igazság lasszójával felvértezve szegődött testőrévé egy olyan lánynak, akinek folyton-folyvást az életére törtek, és elakarták pusztítani. De védelmezettjét, Aliát keményebb fából faragták, mint hitte. A félvér lányt folyton kétségek gyötörték, csak úgy mint minden tinit: nem vagyok elég jó, nem vagyok elég szép, mindenki kivetnivalót talál bennem, nem tudom a helyem a világban, stb. De útjuk során megtanulták, hogy hallgatni kell a belső ösztönre ami azt súgja, hogy jó úton halad az ember, hogy a segíteniakarás, mégha nehéz és veszelyes is, de az a helyes út, fontos az önbizalom, a pozitív, erőt adó visszajelzés, az egymás iránt való tisztelet, a kitartás, a barátság és az önuralom. Mégis, minden komolyabb és elgondolkodtató eleme mellett a regény megmaradt szórakoztatónak is, némi helyzetkomikum feldobta a borongós cselekményt, ami egyaránt köthető a szigetlakó Dianához és a nagyvárosi Aliához is. 
"- Ne fogdosd azokat a dezodorokat!
– De olyanok, mint a drágakövek!
– Elképzelem őket fülbevalóként a füledben. Na, haladjunk!
A szeme sarkából észlelte, hogy egy biztonsági őr követi őket. Nem igazán lepte meg a dolog. Diana úgy festett, mint aki a barbárok sztriptízbárjába indult, csak eltévedt. Mellette ő, a félvér lány, koszos ruhában, mezítláb." 
Mindent összevetve pedig azt hiszem Alia talán jobban elvitte a show-t, mint amazonunk. Humoros lereagálásaival pedig még tovább oldott a hangulaton, amit az írónő még két másik jópofa karakterrel is megtoldott, a duci Nimmel és a lökött Theoval is. Viszont Alia bátyjára mindig óvatosan tekintgettem, vele kapcsolatban egész végig volt valami furcsa érzésem... Jaj, ezek a női megérzések...


"Dianát is hősnek látta. Ő másfajta. Olyan, aki úgy döntött, hogy megvédi a lányt, akit a világ el akar pusztítani. Arra született, hogy sárkányokat öljön, és talán arra is, hogy barátságot kössön velük."

Összesítés: romantika rajongó vagyok, de tetszett, hogy a Macskanővel ellentétben a Háborúhozó ezt a szálat a minimálisra redukálta, inkább foglalkozott a tinidrámás elemekkel, a feszes tempójú, akciódús cselekménnyel, a bajtársiassággal és a remek főszereplőkkel. Bardugo icipici humorral is megfűszerezte a történetet, minden szálat kézben tartott, amivel egy jól kiszámított, arányos, izgalmas ifjúsági regényt rakott le az asztalra egyik kedvenc szuperhősnőmről, Wonder Womanről.

AJÁNLOM 

A könyvet köszönöm a Könyvmolyképző kiadónak! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...