2021. június 8., kedd

Shadow and Bone - Árnyék és Csont

      Szeretem az adaptációkat. Mert jobban felhívják a figyelmet az alapjául szolgáló könyvekre, könyvsorozatokra, mint egy pár hetes reklám. Persze vannak felkapott írók, akik milliók kedvencei, mint például Sarah J. Maas, de azzal, hogy a Netflix hozzácsapta betervezett adaptációihoz a Tüskék és rózsák udvara c. regénysorozatát, még nagyobb figyelem övezi majd az írónő könyveit. De lehetne itt még sorolni bőségesen a Vajáktól A szolgálólány meséjéig, bár utóbbi nem netflixes, de most maradjunk a közkedvelt streaming szolgáltatónál.

A Netflix jól csinálja. Mert engem személyszerint megvett a Vajákkal, A Bridgerton családdal is, és igaz, hogy egyik sem lett tíz csillagos tökéletesség, de összességében tetszettek, mindegyik sorozatnak megvan a maga hangulata. Emellett tetszik, hogy figyelnek a designra, mert mindegyik ilyen-olyan formában, de látványos. És nem mellesleg az adaptációk meghozták a kedvem a könyvekhez (Vaják, Bridgerton). Úgyhogy kíváncsian vizslatom az újabb híreket, hátha valami olyasmit adaptálnak legközelebb, amiért rajonghatok.



Egyik legújabb debütáló sorozatuk Leigh Bardugo grishaverzumos történeteinek kombinációja (a Grisa-trilógiát és a Hat varjú duológiát gyúrták össze), aminek legnagyobb részét Magyarországon forgatták. Már csak ezért is érdekes lehetett rákattintani a lejátszás ikonra, mert ki ne szeretné nézés közben kiszúrni kis hazája egy-egy jól ismert helyszinét? Meg aztán a könyvek is szép rajongótábort tudhatnak magukénak - mondjuk a Hat varjút jobban szereti a közönség. 

Évekkel ezelőtt az én érdeklődésemet is felkeltete az első kötet, vagyis az Árnyék és Csont, de inkább megvártam a hype vonatot és elöször megnéztem, hogy mi fán terem ez a Grishaverzum.


     Az alaptörténet nem ad semmi újat, száz hasonló YA sztorival találkozhattunk már. Egy szürke lány, akiről kiderül hogy különleges és kiválasztottá válik, a legjobb barát egy átlagos, de maszkulin srác aki védelmezőt játszik, meg egy harmadik kerék, a rosszfiú, aki amúgy jóságosnak tűnik, csak rosszak a módszerei - és akiért oda-meg vissza van a fanok többsége. Vagyis, itt egy lassan kibontakozó szerelmi háromszög, ami ebből a történetből sem hiányozhat. De szerencsére más dolgok is főszerephez jutnak, például az alapvilág tetszik a különleges képességekkel rendelkező "szuperkatonákkal" a grisákkal, a birodalmakat elválasztó szörnyekkel teli Árnyzónával, amit kiválasztottunknak, a különleges Alina Starkovának meg kellene semmisítenie. Valljuk be, ez mind klisé klisé hátán, az alapsztori egyszerű mint a bot. Viszont mindezt a megszokott történetelemet megannyi dolog érdekessé tudja varázsolni.

Az intro alig pár másodperc, de mindegyik résznél változatos stílusban bukkan fel a főcím, ami már megalapozza az érdeklődést. Minderre jó nagy lapáttal rátesz a látvány, ami szép, jól néz ki, többnyire kidolgozott. A lassításokat különösen szerettem. Az aláfestőzenék is hangulatosra sikerültek. De a történet darabos, látszik, hogy a főbb mozzanatokat építették a cselekménybe - személyszerint több kispalotás kiképzős jelenetet elbírtam volna, plusz néhány személyesebb Alina és Kirigan jelenetet sem vetettem volna meg, mert fura volt a hirtelen egymásra találás. Ha már furcsaság... amikor az erőbemutatón Alina "csábítóan" próbált nézni Kiriganre, majdnem megfulladtam a nevetéstől, annyira gáz volt az a pillanat (gondolom Éjúr mágiával is megbabonázta a lányt, nem csak megnyerő stílusával). Kettejük kapcsolatának bemutatása nem fogott meg, valahogy jobban átéreztem leányunk és Mal barátságát. Mondjuk a gyerekként fekszünk a mezőn és megfogjuk egymás kezét című jelenetnél azt hittem, mindegyik részbe bevágják majd, de szerencsére negyedszer már nem sütötték el ugyanazokat a képsorokat. 


Ha csak az alaptrilógia három főszereplőjének érzelmi és "hatalmi" harcáról szólna a történet, nem lenne olyan érdekes. Viszont szerencsére Bardugo tarsolyában ott volt a Hat varjú csapata, akiket nagyon jó ötlet volt belecsempészni a netsorozatba, mert velük lett igazán érdekes a történet. Kaz-zel, a Varjú klub tulajával, aki szinte sosem mosolyodna el, mindig megfontolt és komoly, Inej-zsel, a lopakodás és tőrök mesterével, aki végleg leakar számolni sötét múltjával - kettejüknek azért érdekes csontvázak vannak még a szekrényben -, és Jesperrel, a bohókás fegyverforgatóval, akik szép summáért mestertolvajokká válnak. Sorozatbeli küldetésük pedig, hogy elhozzák a napidéző Alinát a kispalotából, és átcsempésszék az életveszélyes Árnyzónán. 


Nem volt gondom az Alina-Mal-Kirigan trióval, viszont nekem a Varjak vitték a hátukon a sorozatot. Az őket övező titkok, a markáns karaktereik együttese sokkal inkább magára vonta a figyelmemet. És ha már a Varjaknál tartunk, muszáj megemlítenem még néhány leendő tagot. Egyikük egy grisa, aki kémként dolgozik, ő a szabadszájú Nina, másikuk a grisagyűlölő északi fickó, Matthias. Az őket összekötő szál is egy jól ismert klisé, vagyis a gyűlöllek, de aztán megszeretlek című, ami engem nem zavar, ha jól megvan írva/el van játszva. És szerencsére ez a mellékszál is jól működik ezzel a kis dinamikus duóval. A hatodik varjú nem tudom ki, szerintem ő majd később debütál a sorozatban. 


Összesítés: kellemes volt ez a sorozat, még ha az alaptörténet lerágott csont is, de jó volt elmerülni egy ismerős elemeket tartalmazó fantasyban, amiben bravúros a szereposztás (kivéve Alinaé, nekem Jessie Mei Li valahogy nem olyan szimpi), szerethetőek a karakterek, hangulatosak a zenék, szépek a kosztümök, és sok helyen igencsak látványos a képi világ. 

8/10

  • Nemrég hivatalosan is bejelentették, hogy jön a sorozat második évada. Szerintem ez senkit nem ért meglepetésként, kíváncsian is várom a folytatást. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...