2020. október 25., vasárnap

Colleen Hoover - Hopeless sorozat

     Ha a Velünk véget ér nehéz falat volt, akkor a Reménytelenre nem tudom mit mondjak.

Még jóval a magyar megjelenés előtt, kb nyolc évvel ezelőtt olvastam valahol a regényről egy méltató értékelést, amiben a bloggerína érzelmesnek írta le a történetet, amihez ajánlatos a százas zsepi. Felkeltette az érdeklődésemet, de az angolom... hagyjuk. Úgyhogy ujjak csuriba és reméltem, lesz belőle magyar kiadás. Néhány év múlva lett is - ezzel a regénnyel (is) indította el a KMK a Rubin pöttyös kiadói sorozatot -, de mivel nem bírtam a kiváncsiságommal, lelőttem magamnak az egyik fő csavart, ami lesokkolt, és ezután úgy döntöttem, inkább nem akarom elolvasni ezt a történetet, hiába rajonganak érte annyian. Emiatt lett a mumusom CoHo. De amikor végül mégis elolvastam a Velünk véget ért, meggondoltam magam, most már az összes könyvét elakarom olvasni, ezért visszakanyarodtam a Reménytelenhez. Most pedig itt vagyok egy újabb CoHos bejegyzéssel, amiben a Hopeless sorozat összes részéről olvashatjátok a véleményemet.

 

     Ne túl terjengős sorozatról beszélhetünk: van az alaprész, a második könyv ugyanazzal a történettel operál csak férfiszemszögből, végezetül pedig van egy novellánk, ami Sky és Holder legjobb barátait teszi főszereplővé. 

Kiadó
: Könyvmolyképző
Kiadói sorozat: Rubin pöttyös
Sorozat: Hopeless #1
Műfaj: New Adult
Erdeti cím: Hopeless
Oldalszám: 404
Kötés: keménytáblás/puhatáblás
Fordító: Sándor Alexandra Valéria
Megjelenés: 2014 (eredeti megjelenés 2012) 
ISBN: 9789633736999

     Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Készen ​állsz a reménytelen igazságra? Vagy szívesebben hiszel a hazugságoknak?

Colleen Hoover, a közkedvelt bestseller-író lebilincselő történettel tér vissza. Ez a szenvedélyes, magával ragadó románc két, szörnyű múltat cipelő fiatalról szól, akik az élet, a szerelem és a bizalom útvesztőjében bolyongva együtt ismerik meg az igazság gyógyító erejét.

A koránt sem szent Sky végzős középiskolásként találkozik Dean Holderrel – egy sráccal, aki nagy nőcsábász hírében áll. A fiú már a legelső találkozás alkalmával rabul ejti a szívét, ugyanakkor félelmet is kelt benne. A múltjára emlékezteti Sky-t, aki hosszú időn át próbálta eltemetni magában a történteket. Eldönti, hogy távol tartja magát a fiútól, de annak kitartása és ellenállhatatlan mosolya hamar semmivé foszlatja az elhatározását. Dean azonban maga is nyomasztó emlékeket őrizget. Amikor ezekről tudomást szerez, az visszavonhatatlanul megváltoztatja Sky-t, talán örökre szétrombolva lelkében a bizalom érzését.

A múlt mindkettőjükön mély sebeket ejtett, melyek csak akkor gyógyulhatnak be, ha bátran szembe tudnak nézni a történtekkel. Az őszinteség az egyetlen út, hogy végre szabadon, korlátok nélkül éljenek és szeressenek. A Reménytelen egy olyan regény, amitől eláll a lélegzeted. Elvarázsol, magával ragad, transzba ejt. Készülj fel, hogy újra átéld az első szerelmet…

 "Nem akarok rászolgálni a hírnevemre."
 
     Rájöttem, mennyire tetszik Hoover stílusa. Nem ír tipikus rózsaszín lányregényeket, hiába központi téma a szerelem annak mindennemű cukiságával és extráival. Történetei túlmutatnak a szokásos kliséhalmazon. Most lehet arra gondoltok, hogy a legtöbb New Adult többről szól, és ezerrel tombol bennük a love mellett a dráma is, ami igaz, viszont Hoover a drámai szálak azon húrjait is képes olyan ráérzéssel és átéléssel megpendíteni, ami csak keveseknek sikerül. Hoover lehengerlő. Rád néz, és feltessékel egy olyan érzelmi hullámvasútra, amiből kiszállva nem tudod eldönteni hogy sírj, nevess, megkönnyebbülj vagy ordíts egy nagyot a rengeteg igazságtalanság miatt. 
"Ha az élet nehézségei miatt a padlón kötsz ki, két választásod van. Lent maradsz, vagy felállsz, leporolod a nadrágodat, s emelt fővel továbbmész. Én az utóbbi mellett döntöttem. Valószínűleg néhányszor még fel kell majd tápászkodnom ebben az életben. Biztos vagyok benne, hogy meg is teszem."
Az élet piszok nagy pöcegödör, aminek gyakran a közepén találjuk magunkat. És rajtunk múlik, hogy kimászunk-e belőle. Ha mázlink van, a sors felénk nyújt egy segítő kezet, valaki személyében. Akkor nagyobb eséllyel mondhatjuk azt, túléltük, és most már lehetnek boldog pillanataink is.
Sky nem is tudta, hogy a pöcegödör legmélyebb árkában ácsorog mindaddig, amíg meg nem ismerte Dean Holdert. 
 
 
Elképesztő volt ez a történet. Már a karakterek is nagyon megleptek. Az érzéseket kereső Sky, aki... hát, ne szépítsük szűzqrva volt, és a szélsőséges személyiséggel megáldott Holder, akinél már az elég fura volt, hogy a vezetéknevén szólíttatta magát. Miért? És miért volt olyan amilyen? Miért volt mosolygós, kedves, aztán egy csapásra durcás, befelé forduló tahó? Mi zajlott le benne? Csupa kérdőjel. Ő elég érdekes karakternek tűnt, aki több lelki terhet cipelt. Az egyik, az ikertestvére öngyilkosságának feldolgozhatatlansága, a másikat inkább magamban tartom, mert a főcsattanóhoz kötődik. De Holderről több mindent a második kötetben tudunk meg. Ezt a részt Sky meséli el nekünk, ami lenyűgözött. A lány érzelmei, a tanácstalansága, a gondolatai, a lazasága, az egész lénye annyira igazi volt, mintha ott állt volna előttem. Hoover annyira hús-vér embernek írta meg őt, meg az egész történetét is, hogy szóhoz sem jutok. 
Hoover nem hiába húzónév a kortárs NA témában.
"– (…) Egyszerűen csak örüljünk neki, hogy végre megtaláltalak.
Elnevetem magam az utolsó mondaton.
– Ezt úgy mondtad, mintha kerestél volna.
Összevonja a szemöldökét, az arcomra teszi a tenyerét, és közelebb húz magához.
– Az egész nyomorult életemben téged kerestelek."
Én nagyon bírom a vicces sztorikat. Hát, itt az nem nagyon volt. Sokkal inkább kellett a könnyeimet a szomorúságtól törölgetnem. Az a részlet, ami miatt ennyi éven keresztül halogattam a történetet, nagyon szíven ütött. A múltban is, de így elolvasva... te jó ég. Borzalmas, hogy mire képesek egyesek, főleg úgy, hogy hatalmuk is van, ami miatt minden mocskos bűnből kimosakodhatják magukat.

10/10


Kiadó
: Könyvmolyképző
Kiadói sorozat: Rubin pöttyös
Sorozat: Hopeless #2
Műfaj: New Adult
Erdeti cím: Losing Hope
Oldalszám: 376
Kötés: keménytáblás/puhatáblás
Fordító: Sándor Alexandra Valéria
Megjelenés: 2015 (eredeti megjelenés 2013) 
ISBN: 9789633993972

     Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Colleen  ​Hoover, New York Times sikerlistás szerző valósággal megbabonázta olvasóit a Hopeless-szel. A történet egy hányatott sorsú lányról, Skyról szól, aki összetalálkozik rég elvesztett gyermekkori barátjával, Dean Holderrel. A fiú segít a sokkoló családi múlt feltárásában, így Sky végre elcsitíthatja magában a mély sebet hagyó emlékeket és érzéseket.
A Hopeless Sky szemszögéből mutatta be az eseményeket, a Losing Hope pedig bepillantást enged Dean Holder történetébe, akit régóta kísért a kislány elvesztése. Úgy érzi, kudarcot vallott, amiért nem tudta őt megmenteni. Holder életét beárnyékolja a megbánás és a bűntudat. Sohasem hagyott fel Sky keresésével, mert úgy érzi: ha megtalálná, tovább tudna lépni végre. Arra viszont nem számított, hogy a találkozás pillanata még kínzóbb fájdalmat hoz.
Holder a Losing Hope-ban meséli el, hogy a tizenhárom évvel korábbi események miként hatottak az ő és családja életére, s hogyan lett magányos küldetés számára a lány megmentése. A végleges gyógyulást azonban csak a Sky iránt érzett szerelem hozhatja el…

"Folyton ő jár a fejemben, mintha iránytű lennék, ő pedig észak."
 
     Ez sajnos nem folytatás. A történet ugyanaz mint az első rész, csak dióhéjban, ami Holder szemszögén keresztül már nem ütött akkorát. Viszont sok apró mozaik a helyére került vele és a testvérével kapcsolatban, amire a Hopeless nem adott választ. Ezeknek a megválaszolt kérdéseknek nagyon örültem, mert így jobban megértettem Less-t, és Holder karaktere is árnyaltabbá vált.
 
"Élek. Veled és érted, Sky."
 
Sokszor a női íróknál megesik, hogy gyengébben adják vissza a történetet férfi szemszögből. Nincs meg az az érzés, hogy amit olvasok, azt tényleg mintha pasi mondaná. Szerencsére ez itt nem fordult elő. A szóhasználat, a stílus, az érzelmi oldal bemutatása kellően pasisnak hatott.
 

Sokkal jobban szeretem a váltott szemszögű történeteket. Nem preferálom azt, amikor két könyv ugyanarról szól, csak az egyiket a lány, a másikat a fiú meséli el. Az olyan profitszagú. Viszont itt nem bánom, hogy az első részt csak Sky-on keresztül ismertem meg. Holder könyvét kicsit feleslegesnek érzem, de a róla és a testvéréről szóló részek miatt mégis azt mondom, elfér ez a könyv is a Hopeless mellett.

8/10


Kiadó
: Könyvmolyképző
Kiadói sorozat: Rubin pöttyös
Sorozat: Hopeless #2,5
Műfaj: New Adult
Erdeti cím: Finding Cinderella
Oldalszám: 158
Kötés: keménytáblás/puhatáblás
Fordító: Sándor Alexandra Valéria
Megjelenés: 2015 (eredeti megjelenés 2013) 
ISBN: 9789633993712

     Egy véletlen találkozás a sötétben pont elég ahhoz, hogy a tizennyolc éves Daniel és a véletlenül belé botló lány szerelmet valljon egymásnak. A románc azonban feltételekhez kötött: megállapodnak, hogy csupán egy órán át tart, és csak úgy tesznek, mintha.

A hatvan perc elteltével a lány éppúgy válik köddé, mint Hamupipőke. Daniel pedig igyekszik meggyőzni magát arról, hogy a történtek csak azért látszottak tökéletesnek, mert eljátszották az egészet. Ilyen csak a tündérmesékben szokott történni, ugye.

Egy évvel és egy boldogtalan kapcsolattal később viszont már kénytelen hinni benne, hogy létezik szerelem első látásra – hiszen találkozik Six-szel, a furcsa nevű lánnyal, akinek még furcsább a személyisége. Daniel számára sajnos az igaz szerelem megtalálása nem jelent egyet a happy enddel. Sőt, talán távolabb is visz tőle.

A múlt elképesztően sötét titka vajon képes-e árnyékot vetni Daniel és Six egyetlen esélyére, hogy megmentői legyenek?

"Minden porcikámban érzem őt. Új, elsöprően heves érzés ez. Ebben a pillanatban jövök rá, hogy sokkal többé váltunk mi ketten együtt, mint amik egyedül valaha is lehettünk volna."

     Ha már lúd, legyen kövér, a Hopeless ( amúgy nagyon tetszik ez a szójáték a címmel és a tetkóval) regények után kaptunk egy rövidke 2,5 részt is, ezúttal Daniel és Six egymásra találásáról.

Daniel, Holder legjobb barátja, akinek elég fura humora van, és előszeretettel aggat a szeretteire érdekes beceneveket. 
Six, Sky legjobb barátnője, aki... hát, ha Sky-ról azt mondtam szűzqrva, akkor ő is, csak szűz nélkül. Mindaddig, amíg a suli takarítószekrényében rá nem esik a szunyókáló Danielre. 
 

Látom, CoHo a második könyv után nem tudott elszakadni a pasiszemszögtől, így a történetet Daniel elmondása alapján ismerjük meg. Irtó cuki volt minden, le sem tudtam tenni. Az előző részekkel ellentétben itt bőven bepótoltam a vigyorgást, és már kezdtem épp azon agyalni, hogy ez a sztori ilyen aranyosan fog leperegni, amikor hát igen, jött a gyomros, és az arcomra fagyott a mosoly. Fú... nem is tudtam, hova kapjak: a számra szorítsam a kezem, hogy ki ne csússzon egy baszki, vagy a szememet takarjam el, esetleg a homlokomra rakjam a mancsom. Végül az elsőnél döntöttem nagy hirtelen.

Elképesztő, hogy meg tud bonyolítani egy egyszerűnek ígérkező történetet is ez a nő. Karaktereit irtó nehéz helyzetbe hozta, és talán még nehezebb döntések elé állította. De ha megállunk egy percre és elgondolkodunk, akkor rájövünk, hogy valószínűleg a legjobbat választották, még ha nehéz is elfogadni.

9/10

Összesítés: a múltban lelőtt csavar miatt nehéz volt nekiállnom ennek a sorozatnak, de nem bánom, hogy ha később is, de elolvastam a Hopless szériát. 

Hoover nagyon erős karakterábrázolásban, és a cselekményvezetést sem dobja össze csak úgy. Mindenre nagy gondot fordít: a szereplőkre, a szerelmükre, a magánéletükre, a környezetükre. A történetvezetés is nagyon jó, az információkat lassan és kiszámítottan adagolja, hogy majd a végén jöjjön a nagy bumm, és sokkolja olvasóját - ezt pedig mindhárom regényben megtette.

Eddig négy könyvet olvastam az írónőtől, és mindegyik tetszett. Ahol kellett szórakoztatóak voltak, ahol pedig a történet megkívánta, a földbe döngölt. Mindezt pedig nagyon olvasmányos stílusba csomagolva.

Új kedvenc írónőt avattam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...