2020. október 11., vasárnap

Ami böki a csőrömet #5

 Helló!

A fene ebbe a könyvkiadásos mizériákba, hogy ki tudnak vele akasztani!!! 

Huh... mély levegő... fussunk neki még egyszer.

Nem akarok kötekedni, sem kígyót-békát kiabálni senkire. Nem is vagyok ideges... na jó, az voltam, de ez mára átváltozott tengermély csalódássá és szomorúsággá. Történt ugyanis pár nappal ezelőtt, hogy a KMK kiadóvezetője válaszolt jó pár molyos kérdésre. Az egyik kérdést olvasva megdobbant a szívem, de a választól majdnem meg is állt. A kérdés Kresley Cole - Arkánum krónikák sorozatához kapcsolódott, mégpedig a harmadik részhez, A tél halottaihoz, hogy mikor is lesz kiadva a könyv? A válasz nagyvonalakban az volt, hogy nem túl szerencsés ez a sorozat, lehet még a harmadik részt kiadják, de a folytatásokat már valószínüleg nem. WTF???




Na, megint kezd pezsegni a gyomrom, úgyhogy csak röviden reagálnék. Adva van egy bitang jó sorozat, aminek a kezdőkötetét sokan megszerették, szerintem sikeresen nyitott. Pár évre rá kínkeservesen jött a második rész, sebaj, ahogy nálam, úgy másnál is tartott még a rajongás, úgyhogy volt öröm amikor megjelent. Aztán csend két évig, majd a hír, hogy jön a harmadik rész. Örömömben fogtam volna egy madarat, eskü! A kiadó Facebook oldalán még egy borítószavazás is volt. Aztán meg most jött ez a cseszettűl lelombozó hír, hogy nagy eséllyel nem lesz befejezve a sorozat. Pedig nem egy Fekete Tőr Testvériség terjedelmű. Hat rész, plusz egy előzménysztori.

Én annyira csalódott vagyok. Miért kell csak néhány írót nyomni, akiknél oké, elhiszem, hogy nagy a rajongóbázis, és viszik a könyveiket, mint a cukrot. De Kresley Cole és az Arkánum krónikák is van olyan jó és zseniális, mint Sarah J. Maas és Cassandra Clare történetei, ha nem jobb.

Tudjátok még mit fájlalok? És most nemcsak a KMK-s kiadványokról van szó. Hogy hosszú, többnyire egymásra épülő, szuper könyvsorozatok kapnak kaszát. Annyi sok méltatlanul elhanyagolt sorozat van. Nem is értem. A sok félbehagyott, vagy bevezető kötet után abbamaradt sorozatok miatt nem csoda, hogy az olvasók egy része kiábrándul, és nem mer belevágni egy új, túlhype-olt történetbe, mert mi van, ha az is kaszát kap?

Lehetne ezt jól csinálni. De, kisember vagyok én ehhez, nem látok bele a könyvkiadásba. Viszont azt tudom, hogy tetszik az, amikor egy kiadó kevesebb újdonságot ad ki, de a sorozatokat az első kötettől az utolsóig hozza, és nem kell egy-egy rész között hosszú éveket várni. 

Elég gyakran megállok a polcom előtt, és nézegetem Karen Marie Moning Tündérkrónikák sorozatát. Legalábbis azt a hat részt, amit magyarul kiadtak. Mindig elmerengek rajta, hogy bárcsak akadna egy kiadó, ami folytatná ezt a méltatlanul elhanyagolt történetet is. Vérzik érte a szívem, komolyan! Főleg, hogy Moning már megírta az utosó részt, a Kingdom of Shadow and Light is, ami lassan fizikai formát ölt. Bezzeg itt... ójaj... 

Nemrég nézegettem a molyos frisseimet, ahol Deszy egyik cikkét olvasva elkerekedett a szemem. A posztban az áll, hogy V. E. Schwab egyik regényével, egy újabb kiadó kezd el foglalkozni. Nem olvastam még a szerzőtől, de szeretnék, és elhiszem, hogy nagyon tud, és nem hiába rajonganak érte. Nem sajnálom tőle a sikert. De kérdem én, miért van az, hogy Schwab-al már a negyedik kiadó akar foglalkozni, és például Moning-al (vagy gondold ide akármelyik kedvencedet) pedig nem? Ezt piszkosul nehéz megemésztenem. 

Mit gondoltok? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...