2015. március 30., hétfő

Step Up 5: All In



     2006 óta követheti nyomon a táncos filmeket kedvelő közönség a ritmusmester fiatalokról szóló Step Up mozikat, amik kétévente próbálják elvarázsolni és mozgásra késztetni az embereket. Ez hol sikerül, hol nem, mindenesetre nálam már a negyedik rész alatt is rezgett a léc, de az ötödik film előzetesét és szereplőgárdáját látva megpróbáltam hinni abban, hogy az All In végre méltó lezárása lesz egy nagyszerű táncokkal és zenékkel szórakoztató időszaknak.


     Andie, Sean, Moose, és az eddigi Step Up részek profi táncosai mind összegyűlnek, hogy bevegyék a Bűn Városát, a fényűző partyk, a csillogó show-műsorok, az éjszakai nyüzsgés fellegvárát. Ennyire közel még sosem jártak ahhoz, hogy valóra váltsák álmukat, és saját show-val lépjenek fel a vibráló Las Vegasban. Viszont az oda vezető út korántsem olyan egyszerű: szuperlátványos műsorral kell előállniuk, olyan extrém koreográfiákkal, amivel bebizonyíthatják, ők a legjobb táncosok a nevezett versenyzők között, és bizony bárkit leköröznek.



     Anyám! Mélységes mély bánatomra, ez a film egyáltalán nem szuperlátványos, extrém koreográfiákat is csak nagyon-nagyon-nagyon elvétve tartalmaz, és pech, de szerintem az eddig összegyűlt csapatból, nem ez a bagázs volt a legjobb. 

Az első film, amiben Channing Tatum és Jenna Dewan szerepelt, olyan szinten előhozta belőlem a táncos vénámat, amiről sosem tudtam, hogy létezik. Nem lettem tőle egycsapásra balerina, vagy utcai táncos, de előszeretettel nyomtam a film fülbemászó zenéire a saját kis koreográfiámat, néhány olyannal, amit a filmből lestem el. Mellesleg maga a film is tetszett, ugyanúgy a második rész is, amit a kollégákkal próbáltunk minél hamarabb levadászni, hogy áhítattal bámulhassuk. A maga nemében az is jó volt, a legemlékezetesebb pillanata Andie és Chase "lélegeztető" pár másodperces koreográfiája volt, amit egy esküvői videón is sikerült látnom, amit az ifjú pár első táncuk alkalmával sütött el. Vicces volt, de ugyanakkor érdekes, hogy a film eme eleme mennyire megmaradt bennem is, meg oly sok emberben is. A harmadik rész első pillantásra nem győzött meg, viszont adtam neki legalább kétszer is esélyt, hogy elődeihez hasonlóan elbűvöljön, ami meg is történt, tánc téren szerintem az a legnagyobb befutó. És az egyetlen olyan rész, ahol még az ellenséges csapatnak is olyan műsorszáma volt, amire tátott száj volt a válaszom. Ámde a negyedik, a Forradalom nálam enyhén csúfos kudarcot vallott, egy-két kivételes pillanatot találtam benne csupán ami tettszett, összességében a filmsorozat egyik leggyengébb részének tartom. Azért csak az egyiknek, mert a ötödik rész még azt is überelte. 

Hiába kapta meg főszereplőnek a filmek leghelyesebb pasiját Seant (Ryan Guzman) és legvagányabb csaját, Andie-t (Briana Evigan), a végeredmény igencsak ritmusszegény és unalmas lett. 
A készítők próbáltak változtatni az alaptörténeten, igyekeztek a szokásos muszáj egy csapatot összehozni, hogy megnyerjük a versenyt szitun, amikor a sztoriba szórtak némi bundázást, és lelki-pofont adtak a Sean srácnak, hogy ne legyen annyira elájulva, vegye észre, hogy sokszor a hobbi és a jó állás nem mindig fogják egymás kezét, az túl szép lenne. Eleinte Sean csak a pénzt látja, és akarja. Pedig nem csak a nyeremény a fontos, hanem a közönség elismerése, és a tánc szeretete. Erre próbált rávilágítani Andie, akiből néha hiányoltam azt a vagányságot amit évekkel ezelőtt megláttam benne, de ugyanakkor tetszett, hogy értelmes felnőtté vált, aki már megtapasztalta a veszteséget, és azt látja a táncban ami: élet. 
Azért a készítők még így is nagyrészt ragaszkodtak a megszokott klisékhez, ami a csapat összeboronálást illeti. Megint csak nagyon gyors volt, a legtöbb emberke nem is volt más mint töltelék, de egyes régi szereplőket jó volt látni újra mozogni. Ilyen volt Moose (Adam G. Sevani), aki újra főszerephez jutott, és jól állt neki, nagyon tud ám mozogni. Párjával, Camille-al (Alyson Stoner) édesek voltak, de amikor egy telefonnyáladzásuk alkalmával elhangzott valami olyan, hogy én is szeretlek cicalekvár, ott erősen könnyezett a szemem a nevetéstől. 
Rajtuk kívül a régi részekből még több szereplő lett átemelve, mint például az összetéveszthetetlen robotember, aki még mindig ugyanazt csinálja, de karaktere több szerephez jutott... igaz még mindig nem beszél... nehogy már egy pillanatra is kiessen a szerepből. Vele ellentétben annál több szó hagyta el a száját a a megnyerni kívánt tévéműsor háziasszonyának, Alexxának, aki elég hamar elkezdett irritálni túldramatizált előadásaival. Bámulatosan gagyi volt. Ahogy a történet giccsbe átnyúló elemei is. A cicalekvár még hagyján, mert mókás, de például Sean és Andie lötyögése a vidámparkos résznél nagyon puding volt. Ahogy sajnos a többi tánc is. Szőlőtaposás - valahol így jellemezte valaki a táncos részeket, és igazat adok az illetőnek, nekem is így tűnt. Gyenge, fantázia nélküli volt szinte minden egyes ilyen jelenet, jó, ha volt három mozdulatsor, amire szívesen emlékszem, és azt mondom, na ez hűha. 
A főszereplők románca elkerülhetetlen volt, hisz ez a film egyik legnagyobb mozgatórugója. De melyik fiatalos táncos filmnél maradna ki az ilyen. Ennél sem maradt el, de nem is nyűgözött le. Hogy is szokták mondani? Nem éreztem a kémiát. 
Sean mondta a csapatoknak, miután megvilágosodott Andie fejmosása után: ne a győzelemért táncoljanak, hanem az élményért. Hát, sajnos engem nem győztek meg a táncok, így a legfőbb élmény is elmaradt, így nálam egyik sem jött össze. A vége viszont nagy dobás volt - szó szerint. Ez azért már egy pozitívum, amihez pluszként megemlíteném a fülbarát zenéket is. 


Összesítés: Sean inkább idegsített, mint rajongtam érte. A többiek viszont ugyanazt nyújtották. És bár erkölcsileg próbált több mindent felmutatni a film, hogy nem minden a győzelem, a tánc élménye sokkal fontosabb, magával a koreográfiákkal egyáltalán nem lettem lenyűgözve (még hogyha néhány régi mozdulatsor fel is tűnt a régebbi epizódokból - nem az ismert táncelemekre vagyok kíváncsi, hanem az újakra). Pedig ennek a filmnek az lett volna a fő feladata. Kár érte, és remélem, ezzel a filmmel véget érnek a Step Up mozik. Szerény véleményem szerint kár erőltetni. 

5/10        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...