2014. február 23., vasárnap

Szavazz a 2013-as év legjobb könyvére!


     Kedves olvasóim, hamarosan vége. Hogy minek? Nem másnak, mint a 2014-es év első két hónapját átölelő magyarok csatájának, amiben legszebb borítóktól kezdve, legjobb fordítókon át a legjobb írónőket és írókat kerestük, akik a 2013-as évben brillíroztak. Természetesen több kategóriában adhattátok le a szavazataitokat, legutóbb pont a legjobb írónőkre és írókra, akikről az elmúlt napokban nem hoztam bejegyzést... nem véletlenül, de erről kicsit később. Most viszont így, hogy eljutottunk az utolsó kategóriához, a tavalyi év legjobb könyvét emelhetitek a képzeletbeli dobogó legfelső fokára, amit megjutalmaztok serleggel, aranyéremmel, kék szalaggal és a legfontosabbal: a figyelmetekkel.  
Jöjjenek a jelöltek:


Benyák Zoltán: Az idő bolondjai

     Szent Kron nyugalmas sziget az óceánban, távol a partoktól, távol a száguldó világtól. Egyszerű emberek lakják, bár néhányukat nem lehet hétköznapinak nevezni.
Mimi Lafarge, a fiatal lány kegyetlen betegségének köszönhetően egy sebesen öregedő testbe zárva kénytelen élni. Manfred, a sziget furcsa idegene olyan titkok tudója, melyek a történelem előtti korokba nyúlnak vissza. Tak Lachensky, a sziget egyetlen órásmestere múltjában számos olyan nap van, amiről nem szívesen beszél.
Egy egyszerű napon különös szemű jövevény érkezik a szigetre, és a világ kizökken a menetéből. Az öröklét ígéretének árnyékában a szigetnek és minden lakójának el kell gondolkoznia a halandóságán, és fel kell fednie igazi arcát.

Szeptember tizenhetedikén megáll az idő…
Évek, napok, percek. Az idő bolondjai az elmúlás könyve. Egyszerre tekint előre és vissza, próbál értelmet és érzelmet találni az időben. Megkapaszkodni és elengedni. Benyák Zoltán regénye olyan nyomot hagy az olvasóban, akárcsak a sziget lakóiban a visszafordíthatatlan szeptember tizenhetedikei események.

     Benyák Zoltán könyvét avattátok győztesnek a szépirodalmi kategóriában, amivel eléggé feladtátok nekem a leckét. Ha abban a csoportban nyert, és ebben is jelölt, akkor tényleg nem ártana megszemlélnem a történetet. Mindenesetre felcsigáztatok.


Leiner Laura: Bábel

     Bábel. A legnagyobb nyári zenei fesztivál, valahol Pápa mellett. Mi lehet jobb annál, mint tizenhét évesen, életedben először, egy hetet eltölteni itt a barátaiddal? A zárónapi koncert a Red Hot Chili Peppersé, és Zsófi többek között azért érkezik, hogy találkozhasson Anthony Kiedisszel. Na de addig még sok minden történik vele, Napsival, Abdullal, Hipóval és Szaszával az Európa, Ázsia, Afrika és Ausztrália színpad körül… Bábel. Ha voltál már fesztiválon, azért fogod szeretni, ha még nem voltál, azért.

     A SzJG írónője újra fiatalokról ír, ám ezúttal egy elit gimi helyett egy nagyszabású fesztiválra invitálja az olvasó nemzedéket.
Ez a könyv tervben van, de előtte szeretném lezavarni Reniék történetét.



Leiner Laura: Szent Johanna Gimi 8. - Örökké

     „Okos kis könyv ez, elindult a saját útjára. Én pedig most magára hagyom, elengedem, hiszen én azt hiszem, mindent megtettem, amit lehetett, mindent úgy írtam, ahogy szerettem volna, most pedig elégedett vagyok az eredménnyel, mert tudom, én a kezdetek kezdetén valami ilyesmit akartam a végére. Nem egy finálét, elcsépelt ömlengést vagy túlcsavart szálakat. Úgy érzem, ez a sorozat az egyszerűségével nyerte el mindazt, amit elnyert, én pedig végig tartottam magam ahhoz az elvemhez, miszerint ez csak egy sztori egy hétköznapi lányról, A FIÚRÓL (csupa nagybetűvel), a tanulásról, a barátairól, a családjáról, az életéről meg úgy általában, a Szent Johanna gimiről.” Leiner Laura

     Itt is van egy újabb kategóriagyőztes, mivel 2013 legjobb ifjúsági könyvének a SZJG befejező kötetét szavaztátok meg. Hmm... kedvem támadt továbbolvasni a sorozatot, de már mást terveztem be.


On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál

     Calderon kapitány élete pokol: a sajtó árulónak hiszi, a nemesi körök megvetik, ráadásul még az űrhajón is próbára teszi türelmét a nőkből álló legénység. Calderon el akar jutni a hadgyakorlatra, nehogy merényletet kövessenek el a császár ellen, de áldásos tevékenységének hála a Ferrero Ház a bukás szélén táncol.
Ami a legbosszantóbb, Taina körül is felbukkan egy jóképű, szőke szamuráj.
Calderon kénytelen cselekedni, bár nem épp úgy, ahogy mások várják…
Taina élete is kemény. A nagyapja férjjelölteket válogat, ám a lány megsejti, hogy a szamurájokat nem a keze érdekli, hanem egy érthetetlen politikai játszma.
Kicsoda ő? Miért irtották ki a család Tivesgei-ágát?
Barátja vagy gyilkosa a szamuráj, aki a nyomában jár?
Taina csak két dolgot szeretne: nyugalmat és Calderont.
A fiatal főnemes és a makacs japán lány összefog a Birodalom megmentéséért. Azonban most Sexert báró az ellenség, aki mindenkinél ügyesebben űzi a Játékot.
Vajon sikerül megvédeni a császárt a merénylőktől? És önmagukat a császártól?
De legfőképpen, ki kerül ki győztesen abból a harcból, ahol a szerelmi ötszög tagjai rajtuk kívül egy nemes hölgy, egy szamuráj és egy élő kard?

A Calderon, avagy hullajelölt kerestetik várva várt folytatása.

     Gyönyörű borító, érdekes fülszöveg. Mi kell még? Hát a könyv a kezembe!


On Sai: Scar

     Scar körül sok a titok.
Titok a vallása, mert kereszténynek született egy olyan világban, ahol a kalózok megnyúzzák, a császáriak pedig agyonlövik a hívőket. Titok, hogy szerelmes Artúrba. Titok az álma, amit követve navigátornak áll.
Artúr körül sok a halál.
Előbb azt hiszi, Scar meghalt, kétségbeesésében csatlakozik egy keresztény csempészhajóhoz, és az űrben bolyongva egyre mélyebben megismeri a sötétséget. Mikor úgy érzi, minden kegyetlenséget megtapasztalt, megtudja, hogy Scar nem halt meg. Hanem áruló lett.
Don körül nagy a csend.
A renegát mentál önkéntes száműzetéséből figyeli a világ eseményeit, ám az ijesztő dolgokról nem beszélhet senkinek. Hallgatása mögött más is lapul: egy titok, és egy régi, fájó szerelem emléke.
Lucy körül nagy a rend.
Don egykori társa majdnem hibátlan. A világegyetem egynyolcadának ura, aki a végső tökéletességet keresi, gyűlöli az érzelmeket és a vércseppek gömbjében lapuló π számot. Könyörtelenül kiiktatja mindazt, ami nem illik a társadalom rendjébe.
Ők négyen furcsa események sodrában találják magukat. Fogalmuk sincs, ki vagy mi mozgatja a szálakat.
Lehet, hogy pusztán játékszerek Isten és a Gonosz kezében?
Létezik egyáltalán szabad akarat?
A szerelem, melyet elpusztítottál magadban, pislákolhat-e még a másikban?
Egyvalaki sejti csupán, hogy ők négyen alkotják a tengelyt, melyen megfordul az emberiség sorsa.

A regény a Szivárgó sötétség sorozat első kötete.
     Nemcsak Leiner Laura képviselteti magát duplán ebben a kategóriában, hanem On Sai is, akit a Calderon sorozat második kötete mellett a Scar-ral is elindítottatok a dobogós helyért.
Majdnem elfelejtettem megemlíteni, hogy a Scar már bezsebelt egy díjat a borítójáért, de ha azt gondoljátok hogy ez a történet érdemli meg a legjobb könyv címet, akkor ne fogjátok vissza magatokat, és szavazzatok! Persze a többi könyv is várja a voksokat, ki-ki nyomjon egy szavazatot a kedvencére!


Mint azt már megszokhattátok, az utolsó pillanatban hoztam ezt a posztot is. A jelöltekre holnap még szavazhattok, amit IDE kattintva tehettek meg.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...