2014. augusztus 5., kedd

Kérdések a könyvmolynak



      Nemrég Dora Craiban oldalán láttam egy érdekes kérdőívet, amihez már akkor kedvet kaptam, és miután máshol is láttam, gondoltam miért ne írhatnám meg a saját válaszaimat. Most akadt egy kis szabadidőm, így meg is csinálom. :)


1. Szoktál nassonli olvasás közben?
Nagyon ritkán. Attól függ, milyen nasi van a közelemben, meg hogy éhes vagyok-e. Legtöbbször beérem egy cukorkával, vagy almával. De ha egy könyv nagyon leköt, akkor inkább nem rágcsálok semmit, hogy ne vegye el a figyelmem a történetről.

2. Mit szeretsz iszogatni olvasás közben?
Semmit. De ha nagyon megszomjazom, akkor vizet. Nem vagyok oda a cukrozott löttyökért, meg aztán amilyen szerencsétlen vagyok, még rácsorgatnám a könyvre, amitől a frász jönne rám.

3. Szoktál beleírni a könyvekbe, vagy kivagy magától a gondolattól is, hogy firkálj beléjük?
Naná, hogy kivagyok a firkálgatás gondolatától is! Minden könyvemet teljes áron vettem, és azok legtöbbje is a kedvencem, az én kis kincseim. Az ajándékba kapott könyvekről meg nem is beszélek.
Olvasás közben ha egy idézet megragad, akkor sem toll vagy ceruza után nyúlok, hogy kijelöljem, hanem veszem a noteszomat, feljegyzem az oldal számát és az idézet első két szavát, hogy ha később bejegyzést írok és szükségem van a kis szövegre, könnyen visszakeressem.

4. Hogyan jelölöd, hogy hol tartasz egy könyvben?
Könyvjelzővel. Esetleg fagyis pálcikával. Vagy egy papírfecnivel, zsepivel. Attól függ, épp mi akad a kezembe, de van néhány könyvjelzőm, amik közül egyet használok rendszeresen. Szamárfülezés kizárva, egyszer kölcsönadtam egy könyvet és megláttam, hogy az illető így jelölte épp hol járt. Kiakadtam, de csak magamban.
Van néhány könyvem, de legtöbbször az e-book olvasómat bújom, aminél nem probléma a helyjelölés. :)

5. Mindig el kell jutnod egy fejezet végéig, vagy le tudod tenni a könyvet bárhol?
Régebben ragaszkodtam egy fejezet végéhez, de mostanában már nem zavartatom magam, ha épp a fejezet közepén csukom be a könyvet vagy kapcsolom ki az olvasóm. Olvasás terén egy kicsit ellustultam, vagy olyan könyvek kerülnek a kezembe, amik nem kötnek le annyira, hogy minimum az adott rész végéig kitartsak.

6. Olyan ember vagy, aki elhajítja a könyvet a szoba másik sarkába, ha nagyon idegesítő regényt olvas?
Nem mondom, előfordult már, hogy egy könyv annyira felhúzott, hogy legszívesebben kidobtam volna akár az ablakon, de ilyen gaztettet eddig csak gondolatban követtem el. Nem lenne szívem hozzá, inkább képzeletben meggyilkolászom azokat az illetőket, akik felidegesítenek. Mondjuk nemrégiben repült egy kicsit az olvasóm, amikor Laura Reese: A gyönyör sötét oldala c. könyvét olvastam. Néhol eléggé kiakasztó élményt nyújtott.

7. Ha szembejön veled egy ismeretlen szó, azonnal rákeresel?
Legtöbbször igen. Szeretem tudni, miről olvasok.

8. Mit olvasol most?
Jelenleg Ram Oren: Gertruda esküje c. könyvét, ami igaz történetet dolgoz fel, a II. világháború alatti időkből. Nehéz letennem, nagyon sodró olvasmány, főleg most, hogy az ukrajnai helyzet miatt érzékenyebb vagyok a háborús könyvekre.
Közben Anne McCaffrey Pern sárkánylovasai sorozatába is belekezdtem, ami nagyon érdekes fantasy és sci-fi egyveleg.

9. Milyen könyvet vettél legutóbb?
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz könyvét, ami az Engelsfors-trilógia második kötete. Bitang jól néz ki a könyv, sokkal vaskosabb mint az első rész, és remélem, legalább olyan jó, ha nem sokkal jobb mint elődje. 

10. Van kedvenc helyed vagy időpontod az olvasásra?
Van bizony, méghozzá a szobám, azon belül is az ágyam. Kedvenc időpontom pedig az éjszakai órák, mert akkor már mindenki alszik, én pedig nyugodtan olvashatok anélkül, hogy a családtagjaim percenként rám nyitnának hogy elmondjanak ezt-azt. Szívesen beszélgetek velük, ne értsetek félre, de amikor egy izgalmas rész közepénél tartok, és pont akkor jön valaki valami piti dologgal, hát attól picit falra mászós hangulatba jövök.

11. A sorozatokat vagy az egyrészes könyveket szereted jobban?
Is-is. A sorozatokat azért bírom, mert egy világban, ami ráadásul jól fel van építve, szeretek sokáig elidőzni, és ha még a szereplők is rendben vannak, akkor nekem van kitalálva. De az egyrészes könyveket is nagyon favorizálom - manapság elég kevés van belőlük -, mert lezártak, mondjuk néhány egy icipici lezáratlan szálat azért otthagy, hogy az olvasó továbbgondolja, de az nem vészes.

12. Van olyan könyv, amit mindig előhozol, és szeretettel ajánlasz mindenkinek?
Van ám, nem is egy, és sokuk sorozat. J.A. Redmerskitől A soha határát szoktam leginkább ajánlani, szerintem a new-adult regények legjobbja. Sorozatok közül pedig Jeaniene Frost vámpírvadászai Cat és Bones, Karen Marie Moning Tündérkrónikák, valamint A.O. Esther Összetört glóriák sorozata a kedvencem, ezeket bátran ajánlom, ahogy Sarah MacLeantől A csábítás kilenc szabályát is, ami egy remek történelmi romantikus könyv, és ez is egy sorozat része, aminek második kötete karácsonykor jön ki. Tuti, hogy azt kérem a fa alá. :)
De van még pár könyvsori a tarsolyomban, mint Richelle Mead Vámpírakadémiája, vagy Tiffany Reisztől az Eredendő bűnösök, Suzanne Collinstól Az éhezők viadala és J.R. Ward Fekete Tőr Testvérisége. Ezek mind kedvencek, de egy önálló kötet, Ruta Sepetys: Árnyalatnyi reménye még ezeket is lekörözi, még ha mind különböző témát is boncol.

13. Hogy rendszerezed a könyveidet?
Össze-vissza. Van a polcomnak olyan része, ahová a kedvencek kerülnek, van krimis részleg is, meg olyan, ahová a keményborítósok kerülnek. A vékonyabbak, meg azok amik nincsenek az előző kategóriákban, egy külön szektorba pakolom. Káosz van, de nekem ez a rend. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...