2021. július 19., hétfő

Angela Marsons: Holt lelkek

     Az Ellopott babácskák és a King után szükségem volt egy olyan könyvre, amiben a jók szétrúgják a rosszak seggét, és azok végül megérdemelten elnyerik méltó büntetésüket. Ezért is, meg persze azért mert idővel terveztem, kézbe vettem a Kim Stone sorozat hatodik kötetét.

Kiadó
: General Press
Sorozat: Kim Stone #6
Műfaj: krimi
Oldalszám: 352
Eredeti cím: Blood Lines
Kötés: puhatáblás/füles, kartonált
Fordító: Őri Péter
Megjelenés: 2018 (eredeti megjelenés: 2016)
ISBN: 97896 34521914


     Egy időtlen indíték, amely nemzedékeken át szedi áldozatait. 

Egy régészeti gyakorlat során a hallgatók emberi csontokat találnak. A West Midlands és a West Mercia rendőrkapitányságok határán húzódó magánbirtokra mindkét illetékes rendőrség felügyelője kiérkezik. Kim Stone és Tom Travis egykor munkatársak voltak, így jól ismerik egymást, de ha tehetik, messze elkerülik a másikat. Ezt az ügyet azonban ismét közösen kell megoldaniuk. Hamarosan kiderül, hogy a Preece család birtokán egy tömegsír őrzi az áldozatokat, akik embertelen körülmények között vesztették életüket.
Miközben Kim a névtelen áldozatok gyilkosa után kutat, a csapata a környéken egyre inkább elszaporodó gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatban nyomoz. Amikor azonban az egyik kollégája élete veszélybe kerül, Kim azonnal a segítségére siet.
Lehet, hogy mindvégig rossz helyen keresték a tetteseket? Hogyan lehet megállítani egy eszmét, amely fertőzőbb, mint a vírus?

"- Helló, Frost! Hát visszatért - köszöntötte Kim. 
- Sokat gondolt rám, Stone? 
- Csak a lőtéren - vágta rá Kim."
     Annyira tetszenek a magyar borítók! Passzolnak a történethez, nyomasztóak, de gyönyörűek. A színek legfőképp. 

Úgy emlékszem tv-sorozatot akarnak készíteni a Kim Stone regényekből, mit mondhatnék, nagyon várom, mert hogy a történetek tele vannak potenciállal, az biztos. 

Marsons a Holt lelkek történetét ezúttal a gyűlöletbűncselekményekre alapozta. Mindig aktuális téma, ami sajnos változatos formában a mindennapjaink része. Az írónő nem volt rest belenyúlni a legmegrázóbb esetek darázsfészkébe, hogy sokkal jobban felzaklasson, mint eddig bármikor. 

Az írónő elég hamar felpörgette az eseményeket, a rövid fejezetek mindig valamilyen érdekfeszítő mondattal zárultak, ami természetesen folyamatosan arra ösztönzött, hogy ne hagyjam abba az olvasást. A "csak még egy fejezet" mantra közben mégis muszáj volt egy-egy kisebb szünetet beiktatnom, és nem csak a napi teendőim miatt, hanem mert eszembe juttatta a múlt kellemetlen emlékeit is. 


Ez a könyv csupa meglepetés. Egyrészt azért, mert ebben a részben majdnem több volt az áldozat, mint egy átlagos Leslie L. Lawrence regényben, másrészt mert annyi kibontakozó bűnügyi-szál és titok van benne, hogy nem mertem pislogni, nehogy lemaradjak valamiről. Közben újabb kérdőjelek tolultak elém, úgyhogy jó kis agytornában részesültem. 
"- A gyűlöletszítók annak idején az utcasarkon álltak, és szórólapokat osztogattak. Mostanában a mindenki által elérhető közösségi médiát használják. Az internek egy felbecsülhetetlen értékű eszközt adott a kezükbe. Az emberek sokkal könnyebben tudnak pszichésen azonosulni ezekkel a gyűlöletcsoportokkal úgy, ha nem kell eljárniuk a hivatalos gyűléseikre. Az internet megkönnyíti a gyűlöletet."
Jó párszor kiakadtam, és nem csak az alaptörténet miatt. Értem én, hogy emberek vagyunk, hibázunk, de Stacey és Bryant nyomozók miatt fennakadt a szemem. Nem hittem el, hogy mennyire nem elővigyázatosak. Mintha direkt keresték volna a bajt. Pedig tudhatnák, hogy minden sarkon veszély leselkedik, főleg abban a helyzetben, amiben épp nyakig benne vannak. Főleg Stacey okozott emlékezetes pillanatokat. Útközben valahol elhagyta az éberségét, dekoncentrált lett, jól bele is mászott a kakiba. 

Marsons nagyon szereti a feszültségkeltést, persze ez egy krimiben kötelező is, amit az írónő ezúttal is tisztességesen jól csinált. Viszont az a sok mézesmadzag kezdett kiborítani, de mégis izgalmas volt olvasni a sorokat, és a lapok múlásával lassan felkészíteni magam a végső megoldásokra.

Összesítés: az írónő ismét egy borzalmasan felháborító témát boncolgat, amit mégis ritka érdekesen és precízen kidolgozottan tálalt.

9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...