2019. október 9., szerda

Leda D'Rasi: Kezdetek és sorsdöntő évek


- avagy a feminista és a nimfomániás legrégebbi kalandjai

Kiadó: Mogul
Sorozat: Boszorkánydinasztia #0
Műfaj: fantasy, kalandtörténet
Oldalszám: 334
Kötés: puhatáblás
Megjelenés: 2019
ISBN: 9786155668487


    A ​boszorkányok köztünk élnek, ezt tudjuk jól. Van azonban számos kérdés, ami megválaszolásra vár. Pontosan mióta vannak jelen a történelemben? Hogyan alakult meg a Dinasztia? Miért döntöttek úgy az Égiek, hogy különleges erőt adnak halandóként született asszonyok kezébe? És ha már itt tartunk: egyáltalán kik azok az Égiek?

A Boszorkánydinasztia előzménytörténete ezekre a kérdésekre ad választ, régmúlt korok és híres történelmi helyszínek során át kalauzolva az olvasót. Végigéljük a boszorkányok kalandjait, mintha mi magunk is közéjük tartoznánk. Megismerjük Unát, az elsőszülött boszorkányt, akit vezérsége nehéz helyzetek elé állít.

Az is kiderül, hogy a sokak által kedvelt, szabad szájú holdboszorka, Luna, kitől örökölte habókos természetét, és mióta nagy hódolója az „erősebb” nemnek. Nem mindennapi barátság az övék, melyet istenek kötöttek sok ezer évvel ezelőtt, és az idők viharát kiállva szilárdan tart is, mind a mai napig.

De vajon hogyan kezdődött? Íme a válasz!

A Boszorkánydinasztia sorozat írónője fellebbenti a fátylat a régmúltról, és elvezeti olvasóit a boszorkányok történelmének fényesebb, és olykor sötétebb korszakába… oda, ahol minden elkezdődött…

"Kettőtök gyermekeinek sorsát egybefűzöm, és olyanok lesznek ők, mint két nővér, akik együtt küzdik át magukat az időn."
     Az előzmények korát (is) éljük. Főleg a filmiparban látom ezt. Ha nem épp rebootok (Az) készülnek, vagy spin-offok (Hobbs és Shaw) esetleg folytatások tucatjai (Halálos iramban, Star Wars), akkor ott vannak az előzmények (Kingsman). És őszintén szólva, ezeket én nem bánom. Mert ha a sztori érdekel, szívesen elkalandozom valamelyik múltban játszódó mellékszálon is.
A Dinasztia is kapott egy nulladik kötetet Kezdetek és sorsdöntő évek címmel, amiben megismerhetjük a boszibagázs megalakulásának körülményeit, két leányzó, Una és Luna főszereplésével, akiknek ereiben emberi vér mellett isteni is csörgedezik. Emiatt a herkulesi effektus miatt (is) kiemelkednek az egyszerű halandók közül, és egy istennő óvó keze segítségével elrendeltetik számukra az őket összekötő, elszakíthatatlan kapocs - testvérekké válnak, és az a sorsuk, hogy új halhatatlan törzset alapítsanak: a boszorkányokét. De amíg találkoznak, elég sok fejezet foglalkozik az első boszival, Unával, aki évezredekkel ezelőtt kezdte el kibontani feminizmussal átitatott szárnyait, apja törzsében nevelkedve. Lány lévén tiltott volt számára minden ami érdekelte: vadászat, halászat, közelharc, fegyverek. Helyette várt rá az állatok megnyúzása, fagyűjtés, vízhordás, főzés, mosás, takarítás, gyereknevelés - a szokásos asszonysorsnak szánt bélyegek, amit kora előrehaladtával egyre inkább viselnie kellene. De lázadó a lelkem, reméli apja nem ilyen sorsot szán neki, és meggyőzheti arról, jobb harcos lenne ő mint valaki felesége. Ám minden reménye szertefoszlik, amikor apja közli vele: a kötelesség az kötelesség, és mivel lány, ezért asszonyélet vár rá, punktum! Persze leányunk ezt nem fogadja el, fogja hát magát, és nagy nehezen megszökik. Ettől kezdve lépünk rá az akcióleírások mezejére, amit tovább tetéz Luna feltűnése is. A holdboszorkával kiegészülve a sztori felpörög: a lányok hol verekedésbe keverednek, vagy egymás agyára mennek, vándorlásaik alatt pedig begyűjtik törzsük újabb tagjait.
"Az égi, akivel beszéltem mondta, hogy nem lesz egyszerű... - szólalt meg nagy sokára. - Azt mondta, üldözni fognak minket azért, ami bennünk van. Irigykedni fognak, és ha nem tudják elvenni, amit az égiektől kaptunk, megpróbálják majd elpusztítani, és vele együtt minket is.
Luna bólogatott.
- Igen, anyám nekem is mondta, hogy sok bolond jár a földön...
Una erre majdnem rávágta, hogy Luna anyja már csak tudja, hiszen maga is adott egyet a világnak, de végül nem mondta ki."
"A kettőjük közötti különbség égbekiáltó volt, és nem csak külsőleg. Származásuk, természetük, eddigi neveltetésük és a tudásuk. Ő a nyugodt, a megfontolt, elővigyázatos, aki odafigyelt életben maradásuk gyakorlati oldalára.
Luna pedig... Nos, ő Luna. Nincs rá jobb szó. Az, hogy az elmúlt napon háromszor esett el, csak mert nem a lába elé nézett, hanem az eget bámulta, tulajdonképpen mindent elmondott róla."
A történet nem fukarkodik az izgalmas jelenetekkel, bőven megcsillan itt az évtizedek alatt tökéletesre csiszolt harctudás, de az írónő nem feledkezik meg olvasói rekeszizmainak megdolgoztatásáról sem.


A perzselő romantika ezúttal elmarad, de nem is ez a kötet lényege. Ez inkább egy kalandtörténet, ami évezredeket ölel fel, a  cselekmény gyorsan ugrál előre az időben. Megismerjük az alapító boszorkányok életének főbb állomásait, és lassan őket is. Unát, aki nem csak karót nyelt, erős vezető, hanem a felszín alatt ő is küzd a félelmeivel: hogy védheti meg az övéit a divatossá vált, elvakult boszorkányüldözéstől, és saját halhatatlan erejük megrészegülésétől. Látjuk a benne munkálkodó kételyt, hogy ő e a megfelelő vezető, a rajta eluralkodó nyomást, aminek súlya alatt meg is roppanna, ha nem lenne ott vele a hibbant Luna. A holdboszi olyan zakkant mint Harley Quinn, de amikor szükség van rá, meglepő dolgokat mond. Nála jobb támasza nem is lehetne Unának. De ha nem a  ritkán felbukkanó komolyságával lepett meg, akkor fájdalmas könnyeivel, mikor testvérének kiöntötte bánattal teli szívét. Nagyon meglepett a hófehér hajú boszi. Ledermedtem egy jelenetnél, ami még egy okot ad arra, hogy még türelmetlenebbül várjam a saját könyvét!


Összesítés: ha szkeptikus vagy a magyar szerzőkkel szemben, de szereted a fantasy és kalandtörténeteket, és nem veted meg a humort valamint az érdekes karaktereket, akkor ne félj hozzányúlni Leda D'Rasi Boszorkánydinasztia sorozatának ezen könyvéhez. Nem fogsz csalódni. Még talán a többi részt is szeretnéd befalni. Én befaltam ezt is, és kedvenc lett!

10/10

  • Érdekesség!  
     A Végzethez hasonlóan ez is kicsiben kezdte, eredetileg novellának készült, meg is lejent e-book formában ingyenesen, de aztán hála az égnek az írónő továbbgondolta, és kiegészítette majdnem dupla annyi fejezettel, hogy tisztességes könyvnyi történet kerekedjen belőle.Izgultam a borító miatt, de amikor megláttam, hogy maga az írónő került rá meseszövés közben, elmosolyogtam magam. Tökéletes!

Az olvasás lehetőségét köszönöm Leda D'Rasinak és a Mogul kiadónak!

  • Még több képért kattintsatok IDE!


"... abban a világban, ahol a hatalmat a pénz szülte, egy gazdag ember bármit megtehet, és bármit megbocsátottak neki."

"- Szent cipó, de nyeszlett! - nézte Luna sajnálkozva. - Valahányszor ránézek, meg akarom etetni."

"Una bölcs volt, mint egy anya, kedves, megértő, óvó, akár egy nővér. És kegyetlen, mint egy hóhér."

"Az évszámok váltottak, a hegyek koptak, a folyók új medreket vájtak maguknak, de egyvalami nem változott: az emberi természet.
Pusztításra termett. Inkább dühödten ordít, mint sem bölcsen kérdezzen, és inkább elpusztítja azt, amit nem ért, mintsem az eszét forgatva kard helyett megértse annak mibenlétét.
Irigy arra, aki többet tud, akinek többje van, és nagy létszámban a tudatlan ember veszélyesebb, mint egy felfegyverzett hadsereg. Mert megvezethető, irányítható, alakítható.
És mindig az irányít, akinél a hatalom."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...