2018. október 26., péntek

Alwyn Hamilton: A homok leánya


    A young adult (YA) olyan műfaj, amihez bármikor szívesen nyúlok. Könnyen csúszik, olvastatja magát, főleg ha tele van kalanddal, fiatal szereplőinek jellemfejlődését és kibontakozását pedig öröm végigkísérni. Mindehhez persze szükség van arra, hogy az adott történet jól fel legyen építve (mint minden könyvnél ugyebár), a benne elhelyezett szereplők pedig tudjanak jól dönteni nehéz helyzetekben, siheder koruk ellenére legyenek rátermettek, akikkel kényelmesen tudnak azonosulni az olvasók, ne pedig olyanok, akikre egy legyintés után csak annyit lehet mondani ostoba suhanc. Alwyn Hamilton debütáló kötetében szerencsére nincsenek ostoba suhancok, sokkal inkább bátor fiatalok, akik a nehéz sivatagi körülmények ellenére is mindig megállják a helyüket, keveredjenek bele bármilyen veszélyes és kalandos helyzetbe.

Kiadó: Maxim
Kiadói sorozat: Dream válogatás
Sorozat: A sivatag lázadója #1
Műfaj: high fantasy, young adult (YA)
Eredeti cím: Rebel of the Sands
Oldalszám: 296
Kötés: füles, kartonált
Fordító: Béresi Csilla
Megjelenés: 2017 (eredeti megjelenés: 2016)
ISBN: 9789632618487


     Egy ​mesterlövész. Egy álmodozó. Egy piszok jó hazudozó.

Bár Mirádzsi sivatagjait már az emberek uralják, az elhagyatott, vad területeken még mindig a mitikus lények irányítanak, és az a hír járja, hogy a dzsinnek mágiája sem veszett el. Az emberek számára ez egy könyörtelen hely, pláne ha az illető szegény, árva vagy nő.
Amaniról mindhárom elmondható. Tehetséges lövész, aki remekül céloz, azonban nem tud elszabadulni Porfészekből, ebből a halálra ítéltkisvárosból, ahol két lehetősége van a jövőre nézve: megházasodik vagy meghal.
Ám egy nap találkozik Jinnel, a karakán, jóképű idegennel, aki tökéletes szökési tervet tár elé. Bár Amani hosszú éveken át álmodozott az otthona elhagyásáról, azt sohasem gondolta, hogy egy körözött szökevénnyel menekül majd, ráadásul egy mitikus lovon vágtatva el a vérszomjas Szultán serege elől. Arra pedig végképp nem számított, hogy beleszeret a titokzatos idegenbe, aki nemcsak a sivatag titkait mutatja meg neki, de felfedi, ki is valójában a lány, és milyen nagy dolgok várnak rá.


"...muszáj volt hinnem abban, hogy Izmánban jobb, mint itt. Ha ez a hit sem éltet, ugyan mi értelme egyáltalán az életnek?"
A homok leánya egy kivételesen erősre sikerült sorozatindító, amely A sivatag lázadója trilógia első kötete. Ami még plusz, hogy ez Alwyn Hamilton első könyve is. Ilyen kezdés után mit várhat még tőle az ember? Az biztos, hogy magasra rakta a lécet, remélem minden könyvénél sikerül meg is ugrani, vagy legalább szinten tartani. Lássuk a részleteket, hogy mégis milyen regénynek sikerült belőlem kiváltania ezeket az elégedett sorokat.   

Már a borító megvett magának. Tökéletesen tükrözi a regényt, mintha egy pillanatképet csippentene ki a történetből. A sötét háttérrel együtt nagyon vagány benyomást tesz. A borító alatt pedig egy megelevenedő történetet találtam, ami olvasáskor filmszerűen pörgött le lőttem.


Eleinte az árva Amani áll a regény középpontjában, aki egy erős lány egy nehézségekkel teli helyen. Nagybátyja újabb feleségének szánja, de ő elakar szökni, Izmánba, a csodavárosba, amiről édesanyja révén fantasztikus történeteket hallott. Célja eléréséhez bármit megtesz, a kezdetekkor fiúnak beöltözve még egy lövészversenyre is elszökik, hogy nyertesként pénzt szerezzen az utazásra, ahol megismerkedik egy hozzá hasonló lövővel, Jinnel, ám a verseny során nem várt akadályba ütközik, ami miatt visszakényszerül a mostoha otthonba. Ám Jin csakhamar újra felbukkan, akiről kiderül, hogy a szultán serege üldözi, de általa Amani végre kiszabadulhatna Porfészek karmaiból, amely lehetőséggel él is, és ettől kezdve a történet csupa kalandot és izgalmat tartogatott. 
"Gépiesen húztam meg újra és újra a ravaszt, mintha valamiféle kába állapotban lettem volna. Az éj csöndjét sikolyok törték meg, s lőporfüst szállt a légben. Időről időre az újabb tár kattanása hallatszott csak a sötétben."
A sivatagnak minden veszély ellenére, megvan a maga romantikája. Gondoljunk csak a Múmia filmek első két részére, ahol az egyiptomi perzselő forróságban és a végeláthatatlan sivatagi környezetben sokkal jobban esett a kalandos történet, mint amikor a hősök a kínai Sárkánycsászárt próbálták visszatessékelni a túloldalra. Már akkor, évekkel ezelőtt beleszerettem a sivatagi légkörbe, A homok leánya pedig csak fokozta ezt az érzést a maga hangulatával. Lenyűgözött. Főleg, ha természetfeletti lények kavarták fel a homokot, mint például a pompás buraqi.

 "Nem akartam elszakadni tőle! Fontosabb volt Izmánnál. Megkedveltem közös életünket a sivatagban. Egyenrangúként, pajtásként bánt velem. Túlontúl összenőttünk ahhoz, hogy ilyen könnyen szét lehessen bogozni ezeket a szálakat."
A fejlődő civilizáció és a regéket életre keltő misztikus sivatagi lények tökéletes összhangban voltak a regényben. Hamilton megtalálta a kézzelfogható és a hihetetlen között a finom egyensúlyt, és mindezt megtoldotta egy jó alaptörténettel, ahol egy fiatal ám bátor lány életútját kezdhettem el végigkísérni. De vele nem ér véget az érdekes szereplők sora, mert itt van a vakmerő Jin, aki egy nagyobb ügy katonája , és ahogy kettejük útja egyre jobban összefonódott, Amani nagyvárosi álma egyre halványabb lett, és előtérbe kerültek a nyomorgató gallok a szultánnal karöltve, meg az üldözött lázadó herceg, aki igazságot akar a népnek, és ettől kezdve a történet mélyebb lett, komolyabb és komorabb, de izgalmasabb is, mert a társadalmi problémák mellett helyt kaptak az éjszakai ragadozó hullarablók, amik a homokból lesik az elhaladó karavánokat, a különleges demdzsik (dzsinek és halandó nők gyermekei) felbukkanásával pedig még érdekfeszítőbbé vált a regény.


"A sivatagszülötte vagyok. Elválaszthatatlanul összetartozunk."

Összesítés: mit várhat az ember egy jó kalandregénytől? Érdekes alaptörténetet, rokonszenves főszereplőt és izgalmas mellékszereplőket, sodró lendületű cselekményt, aminek összessége mind megtalálható ebben a könyvben, ráadásul egy olyan helyszínen, ami azonnal elvarázsolt.

A könyvet köszönöm a Maxim kiadónak!

9/10              

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...