2014. augusztus 6., szerda

Ami böki a csőrömet...


     Ha nem bánjátok, kicsit személyesre veszem a figurát. Nyugalom, nem kell megijedni, nem fogok zaklatni senkit a magánéletemmel, vagyis de, egy kicsit igen... ehhem még mindig nyugi, mert csak könyves témát hozok fel. :)

     Rengeted rohadt jó könyvsorozat van, és nagyon sok gagyi is, de a szarokat tegyük félre, elég annyit bosszankodni miattuk, amikor újabb részt dobnak belőlük a piacra, ne adj jó anyám a magyar kiadók vadiúj baromságokkal próbálkoznak be, amik a bevált kategóriákba tartoznak. És igen, itt most elsősorban az erotikus-romantikus bizgentyűkre gondolok. Valami elképesztő, mennyire uralják a piacot ezek a szaftos könyvek, ami nem baj, ha a jobb féléket nézzük, de amikor a gyenge, elcseszett "történeteket" tolják az orrom elé nap mint nap az oldalsávos reklámok, az több, mint kiakasztó. Nem is. Az kiakasztó, ha egy jól bevált írónő a könyvei gyarapodásával hanyatlásnak indul, és azt hiszi elég az ismert név, aztán olyan gagyiságokkal akarja vakítani a jó olvasónépet, amitől már legszívesebben az öklömbe harapnék. Szerintem akik rendszeresen olvassák a blogot, azok egyből tudják melyik szerzőre gondolok. Ámde, ha még jobban belelovalom magam, akkor tudom fokozni a kiakasztó hangulatomat, ami elég nagy elkeseredésbe vált át.

Az egy dolog, hogy fákat szar könyvek kinyomtatására pocsékolnak (elég sajnálatos), és megint más az, amikor értékesnek mondható könyvsorozatok előtt lehúzzák a rolót. Főleg a legérdekesebb, legizgalmasabb részeknél! Hát hogy tehetnek ilyen kegyetlenséget velünk a kiadók?!
Nem fogok belemenni abba, hogy az illegális letöltések milyen nagy kárt okoznak a könyvpiacnak. Bevallom, én is letöltögetek ezt-azt, mielőtt megvennék egy érdeklődési körömbe került könyvet. Ennek három picinyke oka van:
1) Nem Magyarországon élek, nehéz beszereznem a magyar könyveket.
2) Volt olyan könyvem amit vakon megvettem, aztán morogtam mert nem tetszett. Egyszóval: pénzkidobás.
3) Itt nem találkoztam még egyetlen jól, vagy elégségesen felszerelt könyvtárral sem, ami magyar könyvekben is utazik. A könyvesboltunkban meg szegényes a választék. Nagyon.

Mostanában előbb elolvasom amit kinézek, és ha belezúgtam, akkor előlép a tisztességes felem, és megveszem. Hiába olvastam, akkor is kell az a dísz, mert újraolvasós, és szeretem a polcomon látni (most A csábítás kilenc szabályát várom... csöröghetne az a rohadt telefon, hogy mehetek érte). Elhiszem, hogy a letöltögetések nagy gondot okoznak a kiadóknak (emiatt is távoznak a piacról), de aki akarja, olvasás után zokszó nélkül megveszi a rendes példányt. Meg most már ott vannak a legálisan megvásárolható e-könyvek, amit nagyon jó kezdeményezésnek tartok.
Higgyétek el, ha tehetném, rengeteg könyvet megvennék, mert ott vannak az akciók, vagy ha valami mégse jönne be annyira, még eladhatnám. De itt nem... simán kipottyantam a kegyből. Tudom, sok bejegyzésemben visszaköszön ez a siránkozás, abbahagyom, ígérem. Mert van más sírnivalóm. Méghozzá amikor a kedvenc könyvsorozataimat befagyasszák. Ismerős ugye? Sok sorit fellehetne sorolni, de én most egyre koncentrálok, és az Tiffany Reisz: Eredendő bűnösök sorozata. Nagyon jól kitalált világ, sokakat felháboríthat, a kezdetekkor azt hittem, engem is felfog húzni a szadista pap, a mindenkivel összefekvő pornókönyv-írónő meg a többi szereplő, akik közt melegek is vannak. De nem! Mert Reisz olyan szimpatikus szereplőket csinált (nálam még csak szinte) mindegyikből, hogy megnyaltam a tíz ujjam! Oké, ez hülyén hangzott, de a rám gyakorolt hatás érezhető nem? :) Az első három könyv A szirén, Az angyal és A herceg nagyon jók! Az utolsó magyar kiadás kiba****túl izgalmas befejezést kapott, és minden Reisz fan azért rágta le az összes körmét, hogy mikor jön a negyedik, befejező rész. Erre mi történt, az Egmont visszafogta a könyvkiadást, csak a kölökkönyvekkel nyomul a piacra, az egyik kedvenc erotikus könyvsorozatom meg hűvösre lett téve, mint Dani O'Malley kardja (nem véletlenül említem Megát, majd meglátjátok). Amikor megláttam a hírt, majdnem elbőgtem magam. Persze aki vágja az angolt, annak ez nem olyan gáz, de akik csak próbálkoznak vele mint én, vagy nem is akarnak kísérletezni a nyelvvel, mert nem lenne olyan jó az olvasási élmény, azoknak hatalmas szívás. És egyre jobban fáj ez a seb, mert az írónő még mindig marad a témánál, és ezúttal négy előzménykötet erejéig boncolgatja Noráék életét. Személy szerint roppant kíváncsi vagyok az előzményekre, így a tudat, hogy lassan a második kötet lát holdvilágot, olyan, mint só arra a bizonyos sebre. Eskü, veszek egy jó angol-magyar szótárt, és belelovalom magam az első sorozat utolsó részébe. Közben meg epekedve várom, hatalmas reménnyel, hogy lesz olyan kiadó, ami meglátja a soriban a fantáziát, és megveszi, kiadja, amivel rengeteg olvasónak szerez boldogságot.


Ami a törölközőt bedobó kiadóknál is idegesítőbb... lehet ilyen? Azt hiszem igen... vagy mondjuk fej-fej mellett haladnak... szóval az az, amikor egy kiadó kussban van. Kitaláljátok melyikre gondolok? Szerintem sokan tudjátok, akik meg nem, elárulom, a Cor Leonis-ra. Ha jól emlékszem, 2012-ben lettek ismertebbek, miután a Kelly-től átvették Karen Marie Moning: Tündérkrónikák sorozatát. Én akkortól ismertem Mac történetét, amikor a C.L. promózta a negyedik könyvet. Elolvastam az elsőt, befaltam a többit, és hatalmas élmény volt! Moningot az egyik legzsenibb írónőnek tartom széles e világon! Ahogy összegubancolja a sztorit és utána kibogozza, hát mesteri! Na az ő könyveit előolvasás nélkül megvenném, mind! Meg is volt rá az esély, hogy a TK előzményét, a Highlander sorozatot is kiadják, meg folytassák Cassie Palmer történetét, aminek első része nem nyűgözött le, de attól még szeretném elolvasni a többit, mert nem hinném hogy levegőbe puffogtatás a sok dicséret. És ha még Diana Rowland Démonlátó sorozatára is lenne esély, hjuj, az jó lenne. Áh és ígértek Maya Banks könyveket is! Igen. Ígérték. Mert lassan egy éve se kép, se hang. A Facebook oldalon is csak hárítottak, hogy ilyen meg olyan munkatárs miatt kicsit nehéz a meló, de ha lesz valami újdonság a megjelenésekkel kapcsolatban, akkor szólnak. Jó, hát én felfogtam, meg kezdett leülepedni az idegességem, főleg mert Moning jó sokáig ült Dani O'Malley történetének folytatásán, a Burned-ön,
amit pár héttel ezelőtt befejezett! Extázisba estem a hír olvasásakor, nagyon örültem, aztán jött a keserű pirula. Meg a félelem. Mert mi van, ha a C.L. is csődöt mond, és akkor az ígéretek beváltatlanok maradnak, és legközelebb azért imádkozhatok, hogy Moning könyveit megvegye egy kiadó. Lassan már nem is tudom, melyik kiadó maradt fent, és melyiknek illik a repertoárjába az ilyesfajta urban-fantasy. De ma, amikor FB-n kolbászoltam, bekukkantottam az oroszláncímeresekhez, és biztató mondatokat olvastam a kiadó neve alatt, miszerint nem kell letenni a Moning és Banks könyvekről (akkor gondolom a többi ígértről sem), mert hamarosan jönnek. Első olvasásra majdnem könnyeim hullattam a megkönnyebbüléstől, de most, így józanul gondolkodva nem időt szerettek volna nyerni, hogy ne zaklassák őket ugyanazokkal a kérdésekkel az emberek? Talán. De bennem mégis ott a remény, hinni akarok abban, hogy nem felültetésről van szó, és a C.L. főnix módjára éled újra hamvaiból.

                    

4 megjegyzés:

  1. Nem akarok okoskodni, mert megértelek. Tavaly kitettem pár disztópikus sorozatot az oldalra, és amikor idén utánakerestem a folytatásoknak, akkor derült ki, hogy jórészt már meg sem jelentek a 2. kötetek és leginkább a kiadók megszűnése miatt.

    Amiatt, hogy mennyi mocsok van a könyvpiacon is, tényleg kár bosszankodni. Én módszeresen használom az AdBlock-ot, így nem látom a reklámokat, szóval így nem is dühítenek.

    Kedvenc könyvsorozataid befagyasztása ellen viszont akár meg lehetne próbálni küzdeni. Írni a kiadónak vagy más könyves bloggerekkel összefogva megtenni ugyanezt. Hátha lenne hatása. Talán több, mint a siránkozásnak, ha más nem, legalább tudnád, hogy megpróbáltad.
    A másik lehetőség, amit én igyekszek követni, hogy csak akkor kezdek bele a sorozatba, ha már kinn az összes könyve. Jó, ez nem mindig működik, mert van, hogy mikor megveszem a könyvet, nem is igen tudom, hogy sorozat vagy trilógia, illetve a nyáron is beleszaladtam egybe, amelynek az utolsó kötete csak novemberben jelenik meg.

    De akárhogy is: irgalmatlan nagy a könyvpiac. Mindig jön valami más, amit ugyanúgy megszeretsz majd, szóval tényleg fel a fejjel :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogy okoskodsz, köszönöm, hogy hozzászóltál a témához! :)
      Nem csak siránkozom, petíciókat is gyakran aláírok a megkezdett sorozatok további kiadásáért (a blog FB oldalán is megosztom az ilyeneket), plusz a kiadók "füle" is gyakran rágva van ez ügyben.
      Nemrég egy Tiffany Reisz fan (molyos ismerősöm) még az írónőt is felkereste, aki megígérte, hogy beszél (bár szerintem inkább a kiadójából egy bennfentes) a magyarországi jogok birtokosaival a sorozata kiadása miatt (merthogy neki is érdeke, hogy fogy a könyve).

      Törlés
    2. Igazatok van abban, hogy irgalmatlan nagy a könyvpiac, és rengeteg a szemét. Sok jó sorozatot befagyasztanak, sok rosszat meg továbbvisznek, mert meg akarják lovagolni az aktuális hullámot. (Mostanában a pornó regényeket.)

      Viszont! Van, amikor már az olvasó sem tud mit tenni. Emlékszem, hogy mennyire ki voltunk akadva az Egmont kivonulásán, és főleg azon, hogy sokak kedvenc írónőjének könyveinek lőttek. (Nalini Singh)
      Mindenki csak siránkozott, nem tettek semmit. Őszinte leszek, én ezen teljesen felbőszültem. Adott több száz olvasó, és abból maximum 10 gondolkozott el azon, hogy mit kéne tenni. Írtak pár kiadónak, és ennyiben ki is merült a dolog. Én tovább mentem. Csináltam egy petíciót, terjesztettem, és több kiadónak is írtam, hátha. Egyiktől sem kaptam választ. Mások is annyit, hogy nem fér bele az éves keretükbe.
      Szóval vannak határok, amiket mi sem tudunk már átlépni, hiába is akarnánk. És ne felejtsük el, hogy sokan úgy vannak vele, hogy úgyis lesz rajongói fordítás, szóval minek foglalkozzanak ezzel?

      "A másik lehetőség, amit én igyekszek követni, hogy csak akkor kezdek bele a sorozatba, ha már kinn az összes könyve."

      Távol álljon tőlem hogy belekössek vagy ilyesmi, de ez is egy ördögi kör. Kiadnak egy könyvet. Lehet hogy baromi jó, de sokan úgy gondolkodnak mint te. Nem veszik meg, és ezáltal a kiadó sem fogja folytatni, mivel úgy tűnik hogy nincs rá kereslet. És ezzel megint eljutottunk oda, hogy még egy sorozatot befagyasztanak, és mi megint hőbörgünk. Sokszor jogosan, de van, amikor nem.
      Viszont a mi oldalunkat is meg lehet érteni. Miért adjunk pénz egy olyan könyvért ami sorozatkezdő, és nem biztos hogy a folytatás is megjelenik?
      Idehaza komolyan felér egy csodával, ha tisztességesen befejeznek egy sorozatot.

      Ez nem ide tartozik, de a CorLeo-ról meg annyit, hogy elég nagy csalódást okoztak. Igaz hogy Moning könyveivel robbantak be, meg esetleg a Cassie Palmer sorozattal. Viszont több hónapja, sőt szerintem egy éve, jóformán nem is kommunikálnak az olvasókkal. A megjelenésekből semmit sem látunk, magyarázatot meg alig kapunk. Az egyik kedvenc kiadóm volt, főleg az olvasóbarát felfogásukkal, és azzal hogy nem ígértek fűt fát. Most viszont nem is tudom, hogy mit gondoljak róluk.

      Törlés
    3. Engem nem zavar ez a pornóregény hullám annyira, ha a jobbik fajtával foglalkoznak a kiadók, nem pedig az 1 pontos butaságokkal. Csak sajnos az a baj, hogy utóbbi kategóriából sokkal több van, mint az elsőből.

      Én is aláírtam a Singh petíciódat, FB-n is megosztottam, hogy minél több aláírás gyűljön össze. Nagyon sajnálom, hogy nem járt sikerrel, de hátha egyszer valamelyik kiadó meglátja az írónő történeteiben a potenciált, és lecsap a jogokra. Nem értem ezt a könyvpiacot. Ahelyett, hogy újabb és újabb gyér kiadásokkal rakják tele a könyvespolcokat, a kiadóknak inkább nyitott szemmel kellene járniuk, hogy észrevegyék, milyen sorozatok maradnak gazdátlanul, amik ráadásul sikeresek is, és felkarolhatnák őket. Pont mint annak idején a CorLeo a Tündérkrónikákkal és Cassie Palmerrel. Akkor nekem is nagy kedvencem volt a kiadó, szerettem őket mert barátságosak voltak, és érdekelte őket a közönség véleménye, bezzeg most ez a hárítás... Nekem is nagy csalódást okoztak.

      "Idehaza komolyan felér egy csodával, ha tisztességesen befejeznek egy sorozatot." - egyetértek.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...