2024. július 19., péntek

Mason Murray meghökkentő meséi 1-2.

      Mason Murray Meghökkentő meséi túl régóta árválkodtak a polcomon olvasatlanul. De a havonta hírdetett kihívássorozatom miatt az első két  nevállásfüzet lett végül a Sci-Fi hónap kijelölt olvasmánya. 

Kiadó
: Mogul  
Sorozat: Mason Murray meghökkentő meséi #1-2
Műfaj: sci-fi, thriller, krimi, paródia
Oldalszám: 90-100
Kötés: puhatáblás 
Megjelenés: 2018
ISBN: 9786155668425

Érdekel? IDE és IDE kattintva megrendelheted!

     A 90-es években hosszú éveken át futott egy sorozat egy szórakoztató hetilapban. A rövid, csattanós végű novellák változatos témákban szórakoztatták az olvasókat hosszú időn át. Ezen novellák legjavából, illetve az azóta született írásokból készül egy kiadvány sorozat, amelynek ez az első darabja. Mindenki megtalálja benne a kedvencét, hiszen ezek a meglepő sztorik sok zsánert ölelnek fel. Van köztük, krimi, misztikus történet, sci-fi, paródia és még sok minden más.

"Egyszer majd valóra válik, hogy az Ember, bármelyik bolygón is éljen az univerzumban, azokat az értékeket fogja előnyben részesíteni, amelyekkel sem a környezetére, sem saját társadalmára nem jelent veszélyt."
     Gondoltam űrlényes, X-aktás történeteket fogok kapni, esetleg szellemes és rejtélyes gyilkosságsorozatokat. Viszont a molyos cimkék közt befigyelt a paródia is, így kicsit összezavarodtam. Természetesen kíváncsiságom továbbra is fent maradt, és alig vártam, hogy kiderítsem milyen poén fog tarkóncsapni a sorok közül, aztán amikor megtaláltuk egymást, hitetlenkedve mosolyogtam az orrom alatt. Bizony, Mason Murray meséi meghökkentőek, és a paródia cimke is méltán került a sci-fi és krimi mellé. 
"- Senki ne merjen közel jönni! - kiáltotta harciasan, aztán felemelte a véres húsdarabot tartó kezét.
Olyan volt, mint a Szabadság-szobor horror-változata."
Az író stílusát továbbra is szeretem, mert olvasmányos, gördülékeny, és ha az emberiség univerzumban betöltött szerepéről ír, akkor érdekes és elgondolkodtató mondatokkal gazdagít. De ugyanez elmondható a szimpla emberi élethez való hozzáállásról is, miközben hol súlyos témákat feszeget, és megbotránkoztató, sajnos túlságosan is valósághű dolgokról írt kendőzetlenül. Ezek mindegyike hatásos volt, viszont mivel novellákról van szó, nem mindegyiket éreztem kiteljesedettnek. 
"Ők, akik már akkor itt voltak, amikor ez még csak egy szén alapú életre alkalmas, de valójában lakatlan bolygó volt. Ők, akik ezt már számtalanszor lejátszották különböző bolygókon, különböző galaxisokban. Sőt! Leginkább a saját példájukból tanultak, hogy ők is kevés híján megsemmisültek. Pontosan emiatt próbálkoznak újra és újra megteremteni egy olyan fajt, ami végre igazi civilizációt épít, nem pedig kannibálok és paraziták demokratikus diktatúráját."
Az első füzet, az Idegenek közöttünk jó ötletű történeteket vonultatott fel, kéjes gyilkosságok, lúzerek sikeres küldetése, szörny- és szellemsztorikat, valamint a vágyott idegen inváziósokat is, de még sorolhatnám. Ám ezek mindegyikéért nem rajongtam különösebben. Viszont a második szám, a Megszállottság történeteit már jobban kedveltem. Azoknál a minisztoriknál már jobban elkapott a cidri, a történetek is izgalmasabbra voltak kreálva. Az előző kötethez hasonlóan itt is voltak meglepő történetek, de azzal, hogy rögtön az első sztori a paranormális romantikusoknak egy kis görbe tükröt állított, miszerint egy szexi álomlovag nem meghódítani akarja a kinézett nő szívét, hanem inkább kitépni, sokkal figyelemfelkeltőbbé tette számomra a kiadványt. Amit tovább fokozott egy véres podcast vagy az, hogy mítikus lények helyett, a valóság szörnyeit helyezte főszerepbe borzalmas tetteikkel együtt. De hatásos volt az elmúlásról szóló történet is, aminek egyes mondatai máig itt csengnem a fülemben. 
"- Nézzetek körül! Látjátok a fákat, látjátok, amint az októberi nap megsimogatja őket? Látjátok a faleveleket, ahogy elsárgulva, megbarnulva elhagyják ágaikat, hogy aláhulljanak? Pördülnek erre, fordulnak arra, megtesznek rövidke vízszintes szakaszokat is, mintha csak késleltetni akarnák a földet érést, az elmúlást. A visszavonhatatlan halált."

Összességében azt mondhatom, Mason Murray meséi nem hiába kapta a címbe a meghökkentő szócskát, mert valamilyen szinten mind az volt. Nem mindegyiket tudtam komolyan venni, volt olyan sztori ami nem fogott meg és mosolyogva ingattam a fejem az utolsó sor után - de talán ennyi is volt a küldetésük, hogy szimplán szórakoztatni próbáljanak. Viszont akadtak olyanok, amik megszólítottak, izgik voltak és hátborzongatóak. Úgyhogy aki nem akar túlságosan elmélyedni egy történetben, de lételeme az olvasás, annak tökéletes időtöltés lehet ez a két kis novellásgyűjtemény. 

NEM ROSSZ 

A köteteket köszönöm szépen Mason Murray-nek és a Mogul kiadónak! 

"Ők, akik a kezdetektől figyelemmel kísérnek bennünket, így látják, ahogy a vesztünkbe rohanunk. Amikor létrehozták az életet ezen a bolygón is, azt remélték, hogy mi el fogjuk kerülni ugyanazokat a csapdákat, amelyeket az összes civilizáció számára rejt a fejlődés. Sajnos az elődeink sorsára jutottunk, úgy jártunk, mint megannyi társadalom szerte az univerzumban. Miközben exponenciálisan gyorsuló technikai-műszaki fejlődéssel a bolygó uraivá váltunk, úgy lettünk egyre alávalóbbak. Végül alávalóbbak lettünk még az állatoknál is, akiket csupán az ösztönük és az egójuk vezérel. Az emberiség a sorsát maga írta meg, méghozzá saját, értelmetlenül kiontott vérével."

"Ez a világ tele lett sötét titkokkal, megszállta a bizonytalan jövő. "

"- Nem voltam elég világos? - mordult a húshegy és közelebb lépett. - Még mindig itt van? Takarodjon innen, amíg jó kedvemben vagyok!"

"Könyvek vették körül, ami nagy-nagy gsönyörűséggel és boldogsággal töltötte el."

" Szüleitől azt az útravalót kapta az életre, hogy legyen becsületes és tisztességes, valamint óvakodjon a felszín sekélyességétől. "

" - Hosszú évek óta gyilkosokat üldözök. Alámerülök a fertőben, hogy elkaphassam a társadalom szemetét. Valahogy elegem lett! Most és itt azon kellene gondolkodnom, hogy milyen nyomozási taktikát folytassak. Milyen sorrendben hallgassuk ki az ismerősöket, az esetleges tanukat? Ehelyett meg mit teszek? Azon filozofálok, hogy mily múlandó az élet és hogy mennyire nincs értelme, ha valaki csak így elveheti."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...