2012. augusztus 4., szombat

21 Jump Street - A kopasz osztag


     Az akcióvígjáték kategória az egyik kedvencem, mert szeretem a puskaropogással, látványos harckoreográfiákkal, és jó adag humorral megpakolt történeteket. A hülye magyar címet kapó A kopasz osztag, azaz a 21 Jump Street a vígjátékok ügyeletesével, Jonah Hill-el és az izomoldalt képviselő Channing Tatummal a főszerepben próbál ennek a kategóriának megfelelni, részemről nem sok sikerrel.



     A gimi két ellenséges oldalát képviselő - nagymenők és a lúzerek - embere néhány év múlva egyszerre jelentkezik rendőrnek, ahol rövidesen a régi sérelmeket elfelejtve, örök barátságot kötnek. Együtt járőröznek bringájukon, és figyelik a környező utcák biztonságát. Egy nap óriási lehetőséggel találják szemben magukat, amikor egy parkban megpillantanak néhány narkóüggyel foglalkozó rosszfiút. Schmidt (Jonah Hill) és Jenko (Channing Tatum) egy kis igazoltatás és kutakodás után kénytelen a futkorászó bűnösök nyomába vetődni, ám a falkából csak egyet tudnak elkapni, amit egy sortűzzel meg is ünnepelnek. Jutalmul a főnök megbízza őket egy álruhás üggyel, amit a közeli gimiben kell véghezvinniük.
Álnéven, tanulóknak adják ki magukat, feladatuk pedig a diákok újonnan kedvelt kábítószerének hálózatát felszámolni, az illetékeseket pedig bekasznizni. Szolgálatukban tilos a diákokkal és a tanárokkal kapcsolatot létesíteni, de Schmidt találkozik egy csinos lánnyal, Jenkot pedig megkörnyékezte a fizikatanárnő.
A múltbéli iskolai események megismétlődnek, csak épp fordítva. Most Schmidt a menő, társa pedig bekerül egy fizikacsoportba. Hamarosan bulit tartanak újdonsült osztálytársaiknak, ám az összejövetelt megzavarja néhány szerügyeit féltő kamasz. Rögtön kitör a bunyó, Schmidt pedig széttöri anyja hőn szeretett vázáját az egyik ellen fején, aminek hatására a tinidrogot árusító Eric (Dave Franco) felfigyel rá, és beveszi a bandájába. A két álruhás zsernyák ezután neki "dolgozik", de egy akciódús üldözés, és a barátok sulielőadáson való összezörrenése után kirúgják őket gimiből és az akcióból is.
Hőseink útja elválik, de Eric előbukkan, és segge féltése miatt meggyőzi a fiúkat, hogy tartsanak vele, bemutatja őket a nagyfőnöknek. A fiúk szeme felcsillan, és megújult erővel vetik magukat az immár magánakcióba. Öltönyük alatt állig felfegyverkeznek, és fizikus társaikkal valamint néhány szemrevaló nőcskével elindulnak a sulibálba.


Ott meg is történik a nagy találkozás, de nemcsak a főnök kiléte derül ki az egyik tanár személyében, hanem előkerülnek az anno parkban megkergetett rosszfiúk is, akik a kábszerügylet élén állnak. Főszereplőink kicsit megijednek a lehetséges lebukás miatt, amire nem is kell sokat várni. Ebben nagy "segítségükre" lett Schmidt benyomott hölgyikéje is.


Pillanatok alatt elsülnek a fegyverek, és miután Johnny Depp "álkaraktere" egy rövidke monológ után elhalálozik, a páratlan páros a tesitanár és a maradék ellen  után lohol. Még egy lövöldözős limuzinüldözés, aminek Jenko újonnan szerzett emelt szintű kémiatudománya vet véget.
Már csak egy rácsmögévalóval kell szembeszállniuk, a tanárral, aki túszul ejtette a már kijózanodott gimislányt. A szemezés során Jenko kap egy golyót barátja helyett, aki válaszul - végre először - lő. A maradék ellenség összeesik, és miután elüvöltötték jogait, a szerencsétlen segítséget kér rendőreinktől, hogy vegyék fel ellőt hímtagját.


A helyszínre megérkeznek a rendőrkollégák, mentősök, és akit kell, ellátnak. Schmidt csókot vált hölgyével, majd sebesült barátjával lelép a színhelyről. Rövidesen bemennek a kapitányságra, ahol mindenki a két bátornak tapsol, és hogy ne maradjanak munka nélkül, főnökük bejelenti, hogy a következő akcióhoz, Jenko bánatára, egyetemre kell menniük.



     Az év egyik legjobb vígjátékának hittem, de a megnézése után álmos szemeimet dörzsölgettem. Alig volt benne egy néhány humoros jelenet, a főszereplők inkább viselkedtek idiótaként, minthogy hülyeségeikkel megnevetettek volna. A végén a tanár, hímtagjáért való rimánkodásán nevettem csak fel, meg egy pár jeleneten elhúztam a szám, de az egész film inkább untatott, mint szórakoztatott.
A történet semmi újat nem adott, egyszerű, kiszámítható jelenetekkel rendelkezik. Ha már a humoroldal elvérzett, maradt az akció, ami szintén sántított, de elment.
A karakterek többsége szánalmas volt, mint például Eric. Elég irritáló figura, a film végén a stáblistánál bedobhattak volna pár képet róla, ahogy a börtönben kergetik. Jonah Hill olykor még szórakoztató volt, de akinél a szimpátia nagyot zuhant, az Channing Tatum, amiatt a jelenetért, amiben társával be voltak nyomva.
Összességében gyenge produkciónak tartom, az elvárásaimnak abszolút nem felelt meg, bár kis mértékben szórakoztatott, de ez nagyon kevés.

4/10    

2 megjegyzés:

  1. Szerintem nagyon jó kis film volt, igazából az egész csak az ilyen akcióvígjátékokat parodizálja. Lásd az autós üldözés, amikor mindig azt várják, hogy robbanás legyen, aztán semmi nem történik. Amit elvártam tőle, azt megkaptam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azokat a majdnem robbanásokat én is díjaztam, nem is az volt a gondom, hogy csak a végén van bumm. Engem idegesített ez a film, legfőképp néhány szereplő miatt.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...