2012. augusztus 23., csütörtök

Abduction - Elhurcolva


     A Twilight őrületnek lassan lealkonyul, de a főszereplők nem állnak meg, folyamatosan forgatják újabb filmjeiket. Főként Stewart és Pattinson termel, de Taylor Lautner sem marad le tőlük Elhurcolva (2011) című tiniakciójával, amiben farkas helyett, már hús vér emberként küzd a rosszakarók ellen.


     Az adrenalinkedvelő Nathan (Taylor Lautner) fiatal, élvezi a bulikat legjobb barátaival, és odavan a szomszéd lányért, akit nem mer megszólítani.
Egy átmulatott éjszaka után másnaposságát élvezné, de nem teheti, mert apja  önvédelmi bunyóórát tart neki, mint oly sokszor. De miért edzi olyan buzgón?
A válasz hamarosan megérkezik, amikor a hajdanán problémás, lélekgyógyásszal rendelkező fiú, álmai hölgyével (Lily Collins) egy duólecke közben meglát a neten egy eltűnt kisfiút, aki ő maga. Ez még nem is lenne akkora nagy megoldhatatlan gond, de este, amikor tanulótársát várja vissza, rejtélyes idegenek támadják meg a családi fészket. Szüleit megölik, a házat felrobbantják, de ő és Karen a medencének köszönhetően megmenekül. A lány megsérül, ezért kórházba viszi. Ott felhívja a rendőrséget, de a CIA átveszi a vonalat.


Nathan nem bízik bennük, és jól is teszi. Pár kétes alak keresni kezdi, de a pszichomókusa kimenekíti a kórházból. A fiú értetlenül áll az események előtt, de a "dokinő" (Sigorneny Weaver) fontos információkkal látja el, ki is ő valójában. Autóval menekülnek, de nem sokáig. 
A két fiatal kiugrik a kocsiból, addig a megmentő eltereli az üldözők figyelmét, de egy hídnál felrobban a jármű. A megmenekültek a folyón át szöknek tovább, majd a parton, egy fákkal takart helyen éjszakáznak.


Reggel a nőtől kapott címre mennek, ahol Nathan talál néhány képet szülőanyjáról, egy fegyvert, pénzt, és egy telefont, amit igazi apja bőrdzsekijének társaságában magával visz. Autóval mennek tovább, egy képen látható címre, ami igazából egy sírhelyet takar. A két fiatal nyomozásba kezd, elakarnak jutni Nathan igazi apjához, ügynökök, rosszfiúk nélkül, de ez nem sikerül, hiába segítenek a fiú barátai. Később vonatra szállnak, pár visszaemlékezős mondat után alaposan összemelegednek, de Karen-nek megkordul a gyomra, és a nagy hév közepette lelép kaját keríteni.


De egy rosszfiú elcsípi a csitrit, majd összezörren Nathan-el is.  Lezavarnak egy kis bunyót, majd a vesztes távozni kényszerül a szerelvényről. A vonat megáll, a kölykök pedig megint az erdős területen találnak menedékutat. Viszont nem sokáig sétálgatnak, mert a CIA körbekeríti őket. Nincs menekvés, helyette viszont van kaja, és a főrend-őr elmondja, hogy egy bűnöző akarja őt elkapni, mert az apja ellopott tőle néhány fontos adatot. 
Nate épp kezdi felfogni, hogy a lista a telefonon van, amikor a merénylők megtámadják őket. A lövöldözés közepette macskaéletű fiataljaink meglépnek, de a gonosz eléri, és megzsarolja.
Egy stadionba invitálja, és a sok hirtelen telefonálás közepette eredeti apuci felhívja nagyra nőtt kisfiát, elküldi a helyszínről, de az ifjú megmakacsolja magát, mert ő akarja elintézni szülei gyilkosát. És akkor egy lelátói csevej után elszabadul a pokolka. Nathan bukásra áll, újból menekülőre fogja, és amikor kijut a "játékteremből", fegyvert fognak rá. De original apu leorvlövi fia célbavevőjét.
A főellennek annyi, a piszkoskezű CIA-s is lecsukva, apa és fia pedig lezavar egy gyors, érzelmes telefoncsevejt. Nathan-nek most már csak szerelme maradt, és még valaki, aki befogadási ajánlatot tesz neki, a csodával határos módon életben maradt ügynök-lélekgyógyász. Majd miután megbeszélték jövőjüket, az ifjú párocska megbeszéli kapcsolatát, izgalmas első randijukat, csókot váltanak, és egymást ölelve elsántikálnak a stáblista elől.



     Az Abduction kellemes kis akció a tininemzedéknek, mert - most túlzok - pörgős, romantikus, és trendi zenékkel rendelkezik. De hiába Lautner megszokottá vált felsőtestének látványa, ha ő és az egész színészbrancs szórakozásnak tekintette a forgatást. Mert a munkájukban van kivetnivaló, nem is kevés.
A fiatalok iszonyat kezdőknek látszottak, főleg Collins. A mimikája kínlódás volt, olykor szánalmas, ahogy Lautner bulis vigyora is. Bár "alakításukban" a kémia egy ideig egész jól működött, a film további perceiben unalmas játékot nyújtottak, kollégáikkal együtt, akik csak szürke bábuként tűntek fel olykor-olykor.
A történetben csak futkosást, zihálást, egy-két közelharcot (ami olykor nem volt rossz) és egy elfuserált, gyenge véget kapunk, amit egy pár épkézláb zenével is megtoldanak. Csak ne ismételnék az egyiket legalább ötször.   

5/10



   

6 megjegyzés:

  1. Szép írás! :)
    Egyébként én a filmet megnéztem egyedül, meg egyszer az unokahúgommal, és szinte végig röhögtünk a csajszi szemöldökén. Valahogy nagyon feltűnő, és kegyetlen. A filmben egy-két akciójelenet jó, a színészi játék tényleg néha iszonyatos, de úgy összességében egyszer végig lehet nézni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)

      Hát az a szemöldök tényleg cinkes, nem értem miért nem ritkítja meg.
      "kegyetlen" XD

      Törlés
  2. Hát szerintem választhattak volna szebb lányt,mert ez szörnyű -.-

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak a szemöldöke. De az durván.
      Nekem Lily szimpatikus, aranyos csaj, meg szépnek is tartom. Egy csipesz pedig csodákat művelne vele.

      Törlés
  3. Na jó, ne bántsuk szegény Lilyt, inkább az egész filmet. :P

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...