2012. június 22., péntek

The Twilight Saga 2


     Nemsokkal az Alkonyat után, 2009-ben megkaptuk a folytatást, az illetékeseknek legnagyobb bevételt hozó Új Holdat (New Moon). Ez a rész egy kicsit hosszabbra sikerült, két órán keresztül élvezhetjük a szép tájat, félmeztelen férfitesteket, komolyabb dallamokat. Innentől jobban be vagyunk vezetve Meyer mesevilágába, ahol a vámpírok mellett főszerepet kap egy másik faj, a vérfarkasok.


 New Moon - Újhold

 


     Bella (Kristen Stewart) aggodalmaskodik évszámai miatt, mert nem akar Edward (Robert Pattinson) mellet öregasszonyként állni. Elérkezik a szülinapja, amit a Cullen családnál ünnepel. Ám egy aprócska vágás megváltoztatja elképzeléseit. Szívszerelme bejelenti, hogy vámpírcsaládjával elköltözik a városból...nélküle. A lány teljesen összetör, egész éjjel keresi a fiút. Kutatás közben elesik, összegömbölyödve húzza meg magát az avarban. Apja (Billy Burke) keresni kezdi, amikor az erdőből egy lenge öltözékes srác baktat elő, kezében a lányával.
Bellát sorozatosan érik a rossz álmok, amit csak Jacob (Tayler Lautner) közelsége kezd enyhíteni. Egyre több időt töltenek együtt a fiúval, akinek tetszik a lány, és ezt a tudomására is adja, de Bella csak a barátságát kínálja.
Swan, egy városi mozizás után felfedezi, hogy a veszély közelében látja Edwardot, mint egy délibábot. Ezután gyakran néz szembe extrém helyzetekkel, egyik alkalommal egy magas szikláról is leveti magát, ami félresikerül. Majdnem vízbe fullad, de Jacob megmenti.
Közben a városban egyre gyakoribb "medvetámadásokról" hallani. Az igazi vétkes az első részből megismert bosszúszomjas Victoria, és Loran. Utóbbi sarokba szorítja a tisztáson bóklászó Bellát, ám ölni akarása előtt meglepi egy falka óriás farkas. Bella megijed az új látvány miatt, de hamar rá kell jönnie, hogy a vérebek igazából emberek, és az egyikük az ő legjobb barátja, Jake.


Egyik nap, amikor a fiú hazaviszi Bellát, ismerős vendég érkezik a Swan házba. Alice (Ashley Green) az, aki látomásában Bella "öngyilkosságát" látta. Miután kiderül a "baki", megcsörren a telefon. Jacob veszi fel, de egy kis mondatvariálással átveri a vonal túloldalán lévőt, aki végleg eldönti, véget vet élettelen életének.
Bella dühös lesz Jacobra, amiért nem mondta meg, hogy Edwarddal beszél, ezért beszól neki, és Alice-el tart Olaszországba, Volterrába, ahová Edward azért ment, hogy a nagy vámpírklán, a Volturi, elvegye az életét. Alice látomásokat lát, amiben Edet szétkapják, miután felfedi magát az emberek előtt. A városkában épp a vámpírok kiűzetésének napját ünneplik, amikor Bella berohan a tömegbe.


Hamar észreveszi választottját, aki már majdnem megcsillant a napon. De a lány közbeavatkozásának hála, az emberek mégsem tartanak egy újabb űzetést. A szerelmesek épp bevonulnak az árnyékba turbékolni, amikor a Volturi banda rájuk ront. Alice-el kiegészülve a három fővámpír elé kerülnek, akik parancsod adnak egyik vérszívójuknak, hogy kínozza meg egy csöppet Eddyt, mert packázni mert velük, mire a lányok közbeavatkoznak. A vératyák már épp Bella kínadományán tevékenykednek , de a lányon nem fog semmilyen vámpírhókuszpók. Ez érdekessé teszi őt, ugyanakkor veszélyessé is, mert túl sokat tud a kis titkos életükről, de Alice biztosítja őket, hogy Bella hamarosan hozzájuk fog tartozni. Ezzel az ígérettel Volturiék elengedik a három főszemélyt, de figyelmeztetik őket, ha a lány záros határidőn belül nem lesz vámpír, akkor közbeavatkoznak.


Bella és Edward közt újra dúl a láv, viszont egy kocsikázás alkalmával megzavarja őket Jake. Bemennek utána az erdőbe, ahol a két hím összeveszik. Jacob farkassá változik, rávicsorít a vámpírra, mire Bella közbelép. A szőrmés húzza a rövidebbet, szomorúan eliszkol. Ed ránéz kedvesére, huncut mosollyal időt kér, míg felkészül, hogy vámpírrá változtassa, de Bella nem hátrál. Nem évek után akar örök életű lenni, hanem hónapokon belül, amit Ed kész is teljesíteni, de csak egy feltétellel: ha hozzámegy feleségül. 
   


     Annyiban jó ez a rész, hogy a fényképezése klasszisokkal szebb, mint elődjéé, de valahogy az apró részletek, ami az Alkonyatban tetszett, ebből a részből hiányzik. Az Újhold sokkal meseszerűbb, miután a zoom-olt házi kedvencek is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. Ez mondjuk nem rossz, a farkasok még úgy ahogy tetszettek is, maga a film is olyan elnézegetem kategória, de a szereplők játéka egyre jobban fáj.
A sminkesek végre színt varázsoltak a színészekre, ez plusz pont. Amíg a többiek épségesebben szálltak ki a sminkszékből, addig Pattinson egyre rosszabbul fest. Az egész film alatt úgy nézett ki, mint aki folyton másnapos. Nem is baj, hogy nem szerepelt túl sokat. A film másik férfiüdvöskéje Lautner viszont annál inkább, amit nem bántam, főleg ha póló nélkül szaladgált. Alaposan rágyúrt a szerepre, legalábbis testileg mindenképp, színészileg nem annyira, de elment.
Stewart egy-két jelenete kritikán aluli, értem itt az álmai alatt visítozást - mint egy sertés, akinek a böllér megadta a kegyelemdöfést -, vagy a legrosszabbat, a majdnem vízbefulladást. A megmentő újraélesztése sem kutya, imitálni azt nem tanulta meg, na de, hogy az alany simán felnéz, még egy vizes köhintést sem ereszt el, az megbocsáthatatlan. Főleg a rendezőnek, aki azt mondta erre - jó lesz, szép munka.
A zenéről ejtenék még pár szót...hát, meglepett. Az Újholdban bemutatott dalok nem igazán fogtak meg, hiányoztak a pop-rock muzsikák, helyette egész idő alatt nyávogásokat hallgattam a jelenetek között. Mert a többség csak az volt, nem tudom honnan szedték a soundokat. Az első részben hallott zongoradallamokat is hiányoltam. Igaz, Alexandre Desplat anyaga nem esett rosszul, meg a Muse dal sem, de hol voltak az olyan anyagok, mint a Supermassive Black Hole.
Ha az Újhold az új rendezővel operatőri munkában, fényképezésben lekörözi az első részt, zeneanyagban nem tudja. A színészek egyre gyatrább munkát végeznek, ami a hosszú játékidőnek köszönhetően még jobban megmutatkozik. A hossz talán annyiban jó, hogy a történet részletes, egy Twilight rajongónak csemege. De egy átlagnézőnek kihívás.

7/10


4 megjegyzés:

  1. Az első részben hallható zenék tényleg sokkal jobbak voltak. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? :) Sokkal befogadhatóbb volt, mint az a rengeteg kornyika. A legrosszabb az volt, amit Jacob a motorszerelésnél dicsért.

      Törlés
    2. Ennyire azért nem emlékszem rá :D

      Törlés
  2. Bennem megmaradt az a... "dal".

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...