2021. március 16., kedd

Veres Attila: Éjféli iskolák

     Első pillantásra belezúgtam az Éjféli iskolák csodás borítójába. A gyönyörűség és a borzalom találkozásának ígéretét látom rajta, amit reméltem, a lapokon szereplő történetekben is megtalálok.

Kiadó
: Agave 
Műfaj: horror, misztikus, weird fiction
Oldalszám: 320
Kötés: puhatáblás 
Megjelenés: 2018
ISBN: 9789634194699

Rendeld meg! 

     Magyarország, ahogy még sosem láttuk. 

Egy város felfalja lakóit. Egy pornóforgatás, ahol a szereplők nem egészen emberek. Egy borkóstolás, ahol az italba idegen életeket zártak. Egy falu, ahol embereket termesztenek a földeken. Egy növény, ami a túlvilágra nyit átjárót. Egy szeméttelep, amely a világ legértékesebb anyagát őrzi. Egy wellness, ami szó szerint maga a pokol. 

15 történet, amelyek elolvasása után a világ sokkal furcsább hely lesz. Történetek iszonyattal végződő szerelmekről, rettenetes vágyakról, nyaralásról, ahol a szerencsések halnak meg először. Történetek átalakulásokról, kísértésekről, zenekarokról, amelyek az őrületbe csábítanak. Történetek halálról és életről, amikor a kettő között nincs különbség. 

Veres Attila az Odakint sötétebb című bestseller után most egy novelláskötettel jelentkezik, amelyben ismét bizonyítja, hogy miért ő a magyar weird irodalom legfontosabb szerzője. 

Veres Attila


     A tizenöt novellát tartamazó kötetben nagyon bíztam. Ritkán olvasok horrort, de ehhez kedvet kaptam. Nem fogok végigmenni minden egyes novellán, mert nem lenne értelme, a többség sajnos nem igazán fogott meg.

Túl sok bizalmat szavaztam ennek a könyvnek. Reméltem, hogy a megnyerő külcsín mellett a belbecs is ugyanúgy tetszeni fog. De már az első novella kellemetlen érzést nyújtott, ami kisértetiesen hasonlított egy régen látott filmhez (Mély harapás). Ez a koppintás rosszulesett. Viszont a további történetek könnyen csúsztak, érdekesek és borzongatóak voltak, épp ahogy vártam. Észre se vettem, máris elolvastam száz oldalt, tovább is szerettem volna még, de hajnali egy is elmúlt, vonakodva, de félretettem a könyvet. Aztán szép lassan elmúlt a borzongás, a történeteknek kezdett se füle se farka lenni, néhány ott lett vége ahol kezdett érdekessé válni. Közben jöttek a szépirodalmian megfogalmazott sorok filozófikus gondolatokkal megspékelve, én pedig szép lassan elvesztettem az érdeklődésemet. Nem vagyok a szépirodalom ellensége, szeretem a szépen, igényesen megfogalmazott sorokat, pláne ha még elgondolkodtató a szöveg mondanivalója. De itt nálam valami nagyon félrecsúszott. Volt, hogy három-négy oldal után bealudtam. Eddig ez egyszer fordult elő könyvmolyságom alatt. Az a sztori pedig helyenként piszok unalmas is volt. De itt, az utolsó novella nagyon tetszett, az író érdekes szempontból írta le azt a rövid történetet, így nem mondtam búcsút annyira rossz szájízzel a kötetnek.

Tizenötből három novella maradt számomra igazán emlékezetes (a Nem elevenszülő, Szorozva nullával és a Varjakkal teli ég, aztán semmi), de mellettük az a részlet is, hogy a történetek így vagy úgy, de összekapcsolódtak. Sőt, némelyik novella az író első kötetével is. 


Összesítés
: rossz a könyvmoly dolga olyankor, amikor egy könyvnek hatalmas bizalmat szavaz, mert beleszeretett a borítójába és kiváncsívá tette a fülszöveg. Aztán a könyv elolvasása után csalódott. Ez történt most velem is, pedig az első novella utáni történetek a hatásuk alá vontak, kellően borzongatóak, nyomasztóak és borzalmasak voltak. A felétől viszont beütött a katyvasz, túl szórakozottnak éreztem a többi írást, nem babonáztak meg, untattak. 

Sajnálom, hogy a pozitív kezdet ellenére mégsem gazdagodtam egy emlékezetes könyvélménnyel, pedig istenbizony, szerettem volna szeretni ezt a novelláskötetet. 

5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...