2017. március 5., vasárnap

Dan Wells: Részben ember


     Már nagyon régóta kerülgettem ezt a sorozatot, de nemrég a Kildarának és a Fumax kiadónak köszönhetően hozzájutottam a teljes trilógiához, így hosszú idő óta néhány napig visszacsöppentem a disztópiák világába.

Kiadó: Fumax
Sorozat: Részlegesek #1
Műfaj: disztópia
Oldalszám: 456
Eredeti cím: Partails
Kötés: puhatáblás
Fordító: Bayer Antal
Megjelenés: 2012
ISBN: 9789639861466

     Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​emberi faj a teljes megsemmisülés szélén áll, miután a Részlegesekkel – az emberekhez megtévesztésig hasonlító, ám mesterségesen előállított szerves lényekkel – folytatott háború megtizedelte a népességet. Az ott bevetett RM nevű vírus néhány tízezerre redukálta a túlélők számát, akik Long Islanden rendezkedtek be, míg a Részlegesek rejtélyes módon visszavonultak. Bármikor lecsaphatnak újra, de ennél is sürgetőbb probléma, hogy egy évtizede nem született az RM-re immunis csecsemő.

Kira, egy tizenhat éves orvostanhallgató a saját bőrén tapasztalja meg, ahogy az RM miatt az emberiség maradéka lassan kipusztul, miközben a kötelező terhességi törvény a polgárháború szélére sodorja őket. Kira nem hajlandó tétlenül nézni az eseményeket, mindent elkövet, hogy megtalálja a vírus gyógymódját. Erőfeszítései közben döbben rá: mind az emberiség, mind a Részlegesek túlélése azon múlik, sikerül-e felfednie a két faj közötti kapcsolatot – amelyet az emberiség vagy elfelejtett, vagy soha nem is tudott róla.

Dan Wells, a Nem vagyok sorozatgyilkos méltán elismert szerzője izgalmas utazásra invitálja az olvasót egy olyan világba, amelyben maga az emberi lét fogalma kérdőjeleződik meg – ahol emberi mivoltunk egyben a legnagyobb hátrányunk és egyetlen reményünk a túlélésre.


 
     Nem igazán szeretek vaskos könyveket olvasni, mert általában azt vettem észre, hogy egyes írók szeretik túlírni történetüket felesleges tartalommal, ami elvesz az olvasás élvezhetőségéből, és a könyv végén ottmaradok csupa olyan gondolattal, miszerint száz vagy százötven oldalt simán kilehetett volna hagyni a regényből, és akkor sokkal elégedettebb maradtam volna. Nos, Dan Wells eme nyitókötete is szép lapszámmal büszkélkedhet, de szerencsére mindezt a majdnem ötszáz oldalt nem esett nehezemre elolvasni, mert az írónak sikerült maximálisan lekötnie a figyelmemet.
"(...)- a régi, a Szakadás előtti világ - ma már úgy nézett ki, mint a kőkorszaktól alig egy lépésre álló kultúrától kölcsönzött romhalmaz."

"Ne is gondolj szerelemre, szabadságra, választásra, csak ess szépen teherbe, és mentsd meg végre ezt az átkozott világot!"

"Ha egy új életet hoz létre, az azért legyen, mert jelent a számára valamit, nem pedig azért, mert rákényszerítik." 
Mindannyian ismerjük a disztópikus történetek receptjét, amihez kell egy háború vagy vírus által megtört társadalom és egy tinédzser lány, akit mindenki hamar ellát a mentsd meg a világot címkével. Ebben a történetben mindezt megkapjuk, hisz van egy pusztító vírusunk, továbbá jó pár ezer génmódosított ellenséges katona, akikkel még meg kell küzdenie az emberiségnek. De ne feledkezzünk meg főszereplőnkről sem, Kira Walkerről, az elhivatott, bátor, kitartó zsenge korú orvosról, aki szeretné megtalálni az RM-vírus ellenszerét. Viszont az ő története korántsem ilyen egyerű. Ez a lány tudott meglepetéseket okozni, olyan csavar köthető hozzá, amire nem számítottam. Azon viszont nem lepődtem meg, hogy a túlélők városát, East-Medowt olyan valakik kormányozták, akik közül páran okosabbnak tartották magukat mindenkinél. Nem bírtam őket, és azt sem, hogy idővel éhezők viadalás Katniss-t akartak kreálni Kirából.
"- Ha mi mondjuk el a történetet, elhiszik az emberek, ha maga mondja el, hajlandók lennének meghalni is miatta. Maga képes személyessé és jelentőségteljessé tenni, maga lesz a hős, aki újra egyesíti a világot. A béke arca."
Az alaptörténet szomorú, megérinti az embert, engem legalábbis nagyon, így teljes szívvel drukkoltam  Kirának, hogy sikerüljön megtalálnia az RM ellenszerét. Az író nem is sajnálta főszereplőjétől a motivációt, amikor a lány egyik barátnőjét és annak családját sodorta veszélybe, így még hamarabb sikerült tövig rágnom a körmömet olvasás közben.

"Madison nem menekült a rizikótól, hanem egyenesen szembeszállt vele."
De nem csak a kutatásról szólt a sztori, ha így lett volna valószínűleg nem lennék ennyire lelkes rajongója a sorozatnak, mert Wells nem félt többször is terepre küldeni szereplőit, ami nagyon jó ötlet volt, mert az otthont biztonságosan körülvevő kerítésen kívüli események olyanok voltak, mint egy-egy tömény adrenalinlöket. Érdekes volt és izgalmas, majd amikor már egy ellenséges katonát, Samm-et is jobban megismerhettem, eldöntöttem, nincs megállás, ezt a sorozatot mindenképp tovább folytatom.
"(...)Mindazok után, ami történt, egyre inkább meg vagyok róla győződve, hogy a béke...
- Nem lehetséges? 
- Azt akartam mondani, hogy az egyetlen esélyünk." 
Összesítés: izgalmas és lebilincselő, jól vezetett, feszült helyzetekkel teli, csavaros történet jó szereplőkkel - mit mondjak még, majdnem kedvenc lett.

9/10

A könyvet köszönöm a Fumax kiadónak és a Kildarának!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...