2012. március 26., hétfő

Két nővér vs. Hívatlan vendég



     A minél jobban kifogyó filmes ötletek végett, a készítők egyre inkább nyúlnak régi anyagokhoz, amelyeket új köntösbe bújtatva adnak ki.
A horror/thriller műfaját a japánok adják a leghatásosabban, amit az amerikaiak előszeretettel másolnak.
Kör, Átok, A szem stb, megannyi ijesztő alkotás, amik remake-ek, s mind japán felmenőktől származnak.
Ji-woon Kim, Charles és Thomas Guard - olyan rendezők, akikben van egy közös. Méghozzá a filmjük története.

A Tale of Two Sisters



      A 2003-as dél-koreai horrorban két lánytestvér tér haza egy elmegyógyintézetből, ahol a sötét falak közt apjuk újdonsült, jópofizó felesége vár rájuk. Soo-mi (So-jeong Lim) képviseli az erős vonalat, míg testvére Soo-yeon (Geon-yeong Mun), nála sokkal gyengébb jellem. Folyton védelmezi húgát, főleg azután, hogy anyjuk meghalt, és mostohájuk egyre furcsábban viselkedik. A házzal sincs rendben valami, természetfeletti jelenségek zaklatják őt, és a házban élőket.
Apja hamarosan egy pár napig magára hagyja őket, amikor is a mostoha  támadásba lendül. Féltékeny a lányokra, egyre jobban utálja őket, amit szavakkal és tettekkel, egyaránt bizonyít. Egy alkalommal a kisebbik lányt bezárja anyjuk régi szekrényébe, de a nővére kiszabadítja. Véget akar vetni a sanyargatásnak, ami erőszakba torkollik.


Mostohája megöli a húgát, mire a lány megtorolja. Ekkor megjelenik az apa, aki kérdőre vonja lányát. Az pedig bemártja a mostohát. Tanúja is van, a húga, mire az apa emlékezteti lányát, hogy testvére halott. Soo-mi nem hiszi el a hallottakat. Mostoháját elmegyógyintézetbe viszik, s ahogy forog a kamera, megpillantunk egy látogatót. Aki nem más, mint a mostoha. A beteg pedig eredetileg Soo-mi. Ekkor néhány pillanatkép kíséretében magyarázatot kapunk a történtekre. A ház kísértetei eredetileg csak a lány fejében léteztek, aki még mindig beteg volt. Megzavarodott, és nem csak anyja halála miatt. Az utolsó képkockákból megtudjuk a lényeget. Anyjuk felakasztja magát egy szekrényben, akit Soo-yeon próbál kiszabadítani. De nem sikerül. Sőt, a szekrény felborul. Pont Soo-yeon-ra esik, anyja testével együtt. És bár a lány próbál segítséget kérni, nem sikerül neki, mert nővére épp a mostohajelölttel vitatkozik. A lány, anyja súlya miatt meghal.


     Elég zavaros, furcsa történet, de jó alapanyag. A párbeszédek, aláfestőzenék, helyszín, mind szegényesek. A cselekmények legtöbbje éjszaka játszódik, és bár ilyenkor történnek az ijesztő részek, ezek együttese mégsem érik el a kellő hatást. Az alakítások jók, de a történetvezetés kuszasága megnehezíti a film értékelését.  

3/10


The Uninvited



     Az amerikai, 2009-ben bemutatott változatban az alaptörténet ugyanaz, de a körítés egy kicsit másabb.
Anna (Emily Browning), egy tinédzser lány, aki anyja furcsa, tűzbéli halála után, elmegyógyintézetbe kerül. 10 hónap múlva engedik haza, néhány jó tanáccsal gazdagodva. Élje a korabeliek életét, és fejezze be amit elkezdett.
Otthon testvére, Alex (Arielle Kabbel) várja, valamint apjuk, és anyjuk régi ápolónője, aki mostanra mostohájukká lépett elő. A lányoknak nem tetszik a mamijelölt, furcsa érzésük van a nővel kapcsolatban.
Időközben Anna-t természetfeletti dolgok zaklatják.
 Legtöbbször egy vörös hajú kislány jelenik meg előtte, aki figyelmezteti a közelgő veszélyre. Időközben a lány barátja is megjelenik, aki megszellőzteti, hogy tud valamit. Találkozót beszél meg vele. De a találkán megint furcsa dolog történik. Matt (Jesse Moss) gerince mintha kettétört volna.
S miközben segítséget kér az ijedt lánytól, jól megszorongatja a karját. Anna kimenekül a szobájából, és mire visszamegy, már senki sincs ott. Hamarosan a közeli tóból kihalásszák a srác holttestét. A megállapítás szerint lezuhant, és ráesett egy úszó fatörzsre, ami miatt kettétört a gerince. A temetésen Anna meglátja a kísértő kislányt, leendő mostohája, Rachel (Elizabeth Banks) mögött. Követi a gyereket, aki elvezeti a saját, és fivérei sírjához. A lányok még aznap utánanéznek a gyerekek halálesetének története után. A cikk szerint egy orvos gyerekei, akiket apjuk imádója elkábított, majd halálra szurkált. A családi képen meglátják az anya gyöngysorát, pont olyat, mint amilyet Rachel kapott egy régi betegétől. Nyomozni kezdenek utána, amiből kiderül, hogy már régóta más néven él.
Amikor Anna rákérdez Rachel eredeti személyazonosságára, a nő egyből ellenségessé válik. S amikor az apa magára hagyja a három nőt, a lányok akcióba lépnek. Elakarják lopni a Rachel ellen szóló bizonyítékot, a gyöngysort, de a nő éber. Elkapja Alex-et, és benyugtatózza. Anna egyedül, de elér a rendőrkapitányságra. Kinyitva a szemét anyját látja, de amikor az közelebb megy hozzá, kiderül, Rachel az. A rendőr közreműködésével őt is elkábítja, majd hazaviszi. Beszéd közben átöltözteti. A lány észrevesz a közelben egy kést, de amikor elakarja venni, Rachel messzebbre teszi a tárgyat. Anna ismét elájul. Amikor magához tér, vérnyomokat talál a padlón, ami a kinti konténer felé vezet. A tetőt felhajtva, megpillantja mostohája tetemét. Ezután Alex-et látja, csurom véresen, késsel a kezében. Nővére önvédelemre hivatkozik, elmondja, hogy nem tudott mást tenni.


Ekkor apjuk is megjelenik. Kérdőre vonja Anna-t, mire a lány elmondja, hogy nővére megölte Rachelt, mert ha nem ő, akkor ők halnak meg. Az apa képtelen felfogni a helyzetet, főleg amit nagyobbik lányával kapcsolatban hallott. Ugyanis Alex, anyja halálakor szintén meghalt. Anna csak képzelte nővérét.



 S ahogy az lenni szokott, a múltbeli események lényegét, ismét pillanatképekben kapjuk:


Egy tábortüzes buliról eljöve, Anna egy kulcslyukon megpillantja az intim közelségben lévő apját és Rachelt. Dühös lesz csaló apjára, és bosszúból felakarja őket gyújtani. Beteg anyja faházából üzemanyagot enged egy kannába, de nem zárja el rendesen a csapot. Időközben nővére is megjelenik, aki zaklatott húga után bezárja az ajtót. 
De nem figyel, és emiatt lecsapja az olajlámpát. Ami összetörik, és meggyújtja a padlón folyó üzemanyagot. Anna már messzire jár a kis faháztól, de azt még látja, hogy Alex bemegy a segítséget kérő édesanyjukhoz. És ekkor az épület felrobban. Anyja és nővére odavész. A balesetet Matt is látta, s amikor ezt elárulta Anna-nak, a lány a lebukás elkerülése miatt lelökte a szikláról. A későbbiekben pedig megölte azt, akit szerettei haláláért okolt. A mostoháját.
Anna-t hamarosan visszaviszik az elmegyógyintézetbe - miközben elszállítják, apja elmondja egy rendőrnek, hogy Rachel egy erőszakoskodó exe miatt változtatott nevet-. A lány ismét a helyén van. Hazatért. Miközben egy családi fényképből épp Rachel képét karmolássza ki, a film elején látható orvossal közli, hogy megtette amit kért. S mivel az nem érti, elmondja - befejezte amit elkezdett.


A remake úgy ahogy van, remek. Érdekes, izgalmas, néhol még szórakoztató is. A szellemes, horrorisztikus jelenetek okoznak némi kellemetlenséget, ami pont kell egy ilyen jó thrillerhez. Eredetijével ellentétben ez a film egyszerűbb, aminek köszönhetően érthetőbb is. A helyszínek szépek, és alkalomadtán nyomasztóak is. A színészek jól alakítanak, főleg Arielle Kebbel és Elizabeth Banks játéka tetszett. De Emily Browning is jól hozta a kedves, de ugyanakkor kegyetlen figurát.

9/10



Alapsztori, helyszín, kapcsolatok, események, mind hasonlóak. De úgy érzem, ebben az esetben a feldolgozott verzió jobb. Miért? Mert követhetőbb, és a csavar is jobban üt.
Először a Hívatlan vendég megtekintését ajánlom, aztán pedig a Két nővért. Mert ha az alapokkal tisztában vagyunk, akkor könnyebb megemészteni a koreaiak munkáját. De még a fontosabb infók tudatában is jól oda kell figyelni a film cselekményeire.  


                  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...