2012. január 21., szombat

Bűbájos történet

  
     Amerika évről - évre ontja magából a sorozatait, különböző témákkal. Hál' Istennek nem követik az unalomig erőltetett latin-amerikai szappanopera vonalat, így mindig kapunk tőlük valami újat. Bár a következő sorozat szavatossági ideje már néhány éve lejárt, de én sem mehetek el szó nélkül az "elbűvölő" széria mellett. 

    
     A Bűbájos boszorkák ötletadója és producere Constance M. Burge, akinek olyan híres sorozatok is a nevéhez fűződnek, mint a Savannah és az Ally McBeal.

   A '98 és 2006 között játszódó sorozat három olyan San Fransisco-i lánytestvérről szól, akik különleges képességekkel rendelkeznek. 


Prue, Piper és Phoebe Halliwell, egy nagy boszorkány, Melinda Warren leszármazottai. Nehéz gyermekkoruk volt, mert apjuk - Victor (James Read) -elhagyta őket, anyjuk - Petty (Finola Hughes) - pedig vízbe fulladt. A kislányokat nagyanyjuk  - Penny (Jennifer Roads) - nevelte. Prue volt a legidősebb, ezért ő segített a húgai nevelésében.

    
     Pruedence (Shannen Doherty) kemény, kitartó nővé válik, aki vőlegényével - Roger - való szakítása után, egy Buckland nevű aukciósházban kezd el dolgozni, majd később fotósnak áll. Húgai közül, a kedves és szerény Piper (Holly Marie Combs) áll hozzá a legközelebb, aki séfként dolgozott egy Quake nevű étteremben, ahol menedzserként is tevékenykedett. De mivel álma egy saját üzlet, testvérei segítségével megalapítja a P3 nevű klubot. A legfiatalabb testvér Phoebe (Alyssa Milano), akaratos fruska, aki folyton lázad minden és mindenki ellen, amivel sok fejtörést okoz a családjának. Egy darabig New York-ban él, ám hamarosan vissza kellett térnie a szülői házba, mert a családban újabb tragédia következett. Nagyanyjuk szívroham következtében meghalt. Viszont ezzel a halálesettel felszabadult valami, a lányok visszakapták az erőiket. Hogy milyen erőket? Bűbájos adottságokat. Méghozzá a tárgyak megmozdítását, az idő befagyasztását és a jövőbelátást. Ezekkel az erőkkel rendelkezett Melinda, a Warren vérvonal elindítója. Boszorkánykörökben járt egy mendemonda, miszerint születni fog egy testvértrió, akik nagy hatalmú boszorkák lesznek, s Melinda erőivel rendelkeznek. Ők a "bűbájosak", akik nem mások, mint  a Halliwell család legfiatalabb tagjai. 

   A városban különös, rituális gyilkosságok történnek. Az áldozatok olyan nők, akik okkult dolgokkal, boszorkánykodással foglalkoztak. Az ügyben két felügyelő, Andy Troudeu (T.W. King) és Darryl Morris (Dorian Gregory) nyomoznak. Az egyik áldozat lakásán Andy egy macskát talál, akinek különös jelet ábrázoló medál fityeg a nyakörvén - ez a cica nem hétköznapi háziállat, hanem egy őrző. A fiatal boszorkák védelmezője, és útmutatója. A macska később a Halliwell nővérekhez kerül, akinek medáljelét Phoebe, a padláson való kotorászás közben egy régi, vaskos, poros könyvön pillantja meg. 
A könyv sok rejtélyes furcsaságot tartalmaz, mindenféle démonfajzatokról, angyali lényekről. A lány az első lapon egy versikére lesz figyelmes, amit hangosan felolvasva, tudtán kívül, magukra ruházza ősi erőiket.
S bár ezek az erők nagy hatalmat biztosítanak a lányoknak, ugyanúgy nagy veszélyekkel, ellenségekkel is járnak. Első rosszakarójuk egy warlock féle fajzat volt - Jeremy, Piper barátja - aki a lányok életére tört. Ám a nővérek a "hármak ereje" segítségével sikeresen elpusztították. Ezt követően, a lányok nagy kalandja elkezdődik. A bulis különcség, a boszorkánykodás nemcsak örömmel - az ártatlanok megsegítésével  - jár, hanem rengeteg kockázattal is. Titkolniuk kell képességeiket - amit a maguk hasznára tilos felhasználniuk -, vigyázniuk kell az őseik által írt könyvre - Árnyékok könyve - és a házra, mely olyan spirituális helyre épült, ami nem szabad, hogy a gonosz fennhatósága alá kerüljön.

Egyszer azonban a nyilvánosság megtudta kilétüket, amit még a leggonoszabb lény - Forrás - bérgyilkosa, a Shacx nevű démon is bonyolított. Sajnos terve sikerült, meggyengítette a bűbájosokat. Az egyik nővér, Prue meghalt.

  
     Miután a megtört Piper és Phoebe eltemette nővérüket, felbukkant egy ismeretlen lány. 
Mikor Phoebe kezet fogott a részvétet nyújtó Paige Matthews-al (Rose McGowan), látomása lett: Paiget látta egy háztetőn, amint épp megtámadja egy démon. Méghozzá az, ami megölte Pruet. E látomás hatására, Phoebe figyelte a lányt. Ám amikor a fajzat megtámadta Paiget, az hirtelen eltűnt, majd "ragyogóan" megjelent. Ő sem volt hétköznapi ember, a Fény őrök, a jó boszorkák őrangyalainak képességével rendelkezett, teleportált. Miután Phoebe közölte a többiekkel a látottakat, megjelent anyjuk szelleme, aki elmondta, hogy rajtuk kívül van még egy lánya, Paige. Aki az ő védőangyalától - Sam - született, s akit kénytelenek voltak örökbe adni. Paige hamarosan elment a Halliwell házba, ám nem volt sok ideje megismerkedni a nővérekkel, mert Shacx ismét támadásba lépett. De miután a hármak ereje sikeresen újjáéledt, a démon hamar elpusztult. Bár Paige megijedt a történtek miatt, később mégis ő lett a leglelkesebb "banya". Hamarosan oda is költözött a lányokhoz , és vele kiegészülve, a bűbájosak ismét szembeszálltak a gonosz hatalmakkal.


   A készítők, minden részt az utolsó előtti percig nyújtottak, amit az utolsó percben egy gyors, és gyenge csavarral megoldottak. Ez a megoldás elég hervasztó - a trükkökről, főleg a démonok elpusztításáról nem is beszélve - , de hát egy  epizódban nem is lehet mindent precízen kidolgozni. Ami viszont jó, az a 8 évad alatt történt főbb események. Az utolsó évadban egy kis vérfrissítésre került sor, Kaley Cuoco személyében. Ő alakította a nővérek tanoncát - Billie Jenkins -, aki a démonok által elrabolt nővérét - Christy (Marnette Peterson) -  kereste. Hamarosan meg is találta, ám a lány annyira ragaszkodott az elrablóihoz, hogy átállt hozzájuk, és húgát is átcsábította, mindenféle hazugsággal. Viszont nem sokáig, ami Billie jó útra térésével, és Christy, valamint démonjai halálával járt. 


     Minden egyes évadnak volt egy fő vezérszála, megoldandó problémája, amiknek komoly tétjei voltak. Ám az egész sorozatot átitatta  a humor, és persze a szerelem.
     A boszorkányokat mindig is körülrajongták a férfiak. Így ez ebben a sorozatban sem maradhatott el. A szériában annyi pasi szerepelt, hogy még felsorolni is nehéz lenne őket. Ám lássuk, kik is voltak a legfőbb bűbájos szépfiúk:

    
     Andy Trudeau (T.W. King) - Prue gyermekkori szerelme, rendőr, aki az első évad végén hal meg, miután egy magát felügyelőnek kiadó démon - Rodrigez - megöli.

    
     Derryl Morris (Dorian Gregory) - kollégája, Andy halála után ő az egyetlen halandó, aki tud a nővérek elhívatásáról, és segít is nekik. Viszont a sok zűr miatt megszakítja a lányokkal a kapcsolatot, mert félti a családja, és a saját életét.
  
   
      Jack Shariden (Lochlyn Monroe) - Prue vállalkozó pasija, aki a Buckland tulajdonosa volt.


     Leo Wyatt (Brian Krouse) - szerelő, aki a testvérek házát renoválja. Ám eredetileg Fényőr, a lányokra vigyáz. Segít nekik a démonharcokban, és meggyógyítja a küzdelmekben szerzett sebeiket. Sok nehézség után feleségül vette az egyik nővért, Pipert, akitől született két fia - Wyatt Matthew Halliwell, Cristopher Halliwell - és egy lánya  - Melinda Pruedence Halliwell.

  
     Dan Gordon (Grag Voughan) - a lányok szomszédja, aki unokahúgával - Jenny (Karis Paige Briant) - költözött a Prescott utcába. Egy darabig Piper-el jár, de szakítottak, mert a lány visszament egyetlen szerelméhez, Leohoz.

   Cole Turner (Julian McMahon) - államügyész helyettes, ügyvéd, aki félig ember, félig pedig démon - Belthazor. A Forrás küldötte, akinek feladata a bűbájosok bizalmának elnyerése, és megölése. Phoebe-hez a kelleténél közelebb került, beleszeretett. Démoni létét, majd énjét hátrahagyva, összeköti a lánnyal az életét. Ám nem sokáig élvezheti vele halandóságát, mert a gonosz ismét a hatalmába keríti. Ezután Phoebe annyira csalódott a férfiban, hogy elhagyta. Cole megszállottan maga mellett akarta tartani szerelmét, szinte beleőrült a külön töltött időkbe. Ám a lány végzett vele, szó szerint, és átvitt értelemben is.


       Jason Dean (Eric Dane) - a The Daily Mirror újság tulajdonosa. 


    Laslie (Nick Lachey) - egy ideig ő tartja kézben Phoebe rovatát.

    
     Dex Lawson (Jason Lewis)  - szobrász.

  
     Coop (Victor Webster) - a szerelem angyala, Phoebe férje, akivel három kislányt nevelnek.

   
     Kyle Brody (Kerr Smith) - rendőr, Paige szerelme, aki az avatárokkal való ütközetben meghalt. Ezután az Égiek Fényőrré tették. S mivel mindenki úgy tudta, Kyle halott, ezért el kellett mennie.


     Henry Mitchel (Ivan Sergei) - fiatalkori bűnözők pártfogója, a művész lány, Paige férje. A későbbiekben ikerlányokat, és egy fiút nevelnek.

   
     Chris Halliwell (Drew Fuller) - Piper és Leo fia, aki a jövőből jött. Azzal a céllal, hogy bátyját megvédje a gonosz hatalomtól, ami birtokolni akarja a srác erejét. 


   A sikeres sorozat tele van misztikummal, szerethető karakterekkel, jó történetekkel. Persze a sok szerelmi szál már elég idegesítő, de ettől eltekintve igazán üdítő, kellemes kikapcsolódást nyújt.

8/10
 

4 megjegyzés:

  1. Jaj, ezt mennyire szerettem... De Paige nekem annyira sose jött be, és Prue halála után kicsit megcsappant a sorozat iránti szeretetem. Az utolsó évadot meg nem is láttam, csak pár részt, de Billie engem idegesített, úgyhogy szépen lelohadt az érdeklődésem. Viszont már nem egyszer gondoltam rá, hogy újra kéne kezdenem angolul, de olyan hosszú nekem az a 8 évad, és egy idő után már unalmas és vontatott lett, úgyhogy nem tudom, mikor veszem rá magam. Nosztalgiának viszont mindig jó, amikor elcsípek egy-egy részt a tévében, bár elvétve játsszák, és általában lemaradok róla.

    Nagyon tetszett a kritikád, olyan jól rakod össze őket mindig, és jó meglátásaid vannak, amiket sokszor észre se veszek magamtól. Nagyon szeretem olvasni őket! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is, én is! Anno mindenféle charmedes marhaságot összegyűjtöttem, a mai napig megvan minden. Néha jólesik átnyálazni a cuccokat.

      Nekem Paige volt a legszimpibb, bírtam a lazasága miatt, de az 5. évadtól már én sem voltam annyira nagy fan. A Prue-s évadok voltak a legjobbak, a kedvencem az első... meg a 4., amikor Paige még nagyon zöldfülű volt. A Billie-s részek... hmmm kezdett kifulladni a sorozat, meg a szereplők, de attól még szerettem.
      Nekem is megfordult már a fejemben, hogy újranézem a részeket, de, hogy mikor, azt nem tudom. Ha időm engedi, inkább olvasok.
      Mostanság tv-ben egyszer sem sikerült elcsípnem, de annyira nem bánom, ezt a sorozatot inkább meghagyom egy szép emléknek.

      Köszönöm, köszönöm, mindjárt elpirulok. :) De ezt nem nevezném kritikának, még köszönőviszonyba sincs vele, ez inkább csak egy nagy tartalomleírás. Amikor elkezdtem a blogot, az volt a célom, hogy mindennek leírom a tartalmát - nem is értem miért. Mázli, hogy mostanra meggondoltam magam, képzeld csak el, milyen fejmosást kaptam volna kiadóktól/olvasóktól, ha a könyveknél minden poént lelőnék.

      Törlés
  2. Ha kötelezőkkel csináltad volna ezt a tartalomleírást, szerintem tömegesen istenítenének, sőt az iskolások még külön templomot is emeltek volna neked. :D (Napi béna poén, pipa.)

    Viszont lehet, hogy feltaláltál egy új műfajt, a kritikus tartalomleírást :D (Na még egy béna poén...)

    Amúgy lehet igazad van. Vannak ilyen régi, nagyon szeretett filmek, sorozatok, meg akármik, amik nagyon közel állnak hozzám, és egyfajta szép nosztalgikus emlékként élnek bennem, de újranézni, újraolvasni igazán nem tudom rávenni magam, mert az már "szarabb" lenne úgy, vagy nem is tudom. Mondjuk mostanában megint csak gyűlik minden az olvasó- és nézőlistámra, mert vagy időm nincs, vagy kedvem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ehhemmm... :D:D
      Ez a kritikus tartalomleírás tetszik, a régebbi filmértékeléseimre tökéletesen illik. :D
      Lehet nem kellene piszkálni a szép, nosztalgikus emlékeket. Még egyszer már nem lenne ugyanaz a hatás.
      Az utolsó mondatoddal kapcsolatban én is így érzek.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...