2014. július 26., szombat

Véleményem A szürke ötven árnyalata első előzeteséről


     Azóta vártam ezt az előzetest, amióta megtudtam, hogy film készül a könyvből. Anno nagyon odavoltam a sorozatért, főleg az első könyvért, de miért beszélek múltidőben, amikor még mindig az egyik kedvenc könyvem. Nincs nagy története, tömény erotika az egész, ami meg is botránkoztatta a fél világot, és rengetegen könyvégetést skandáltak, amin még most is nevetek. Ha ezt a sorozatot kívánták tűzre tenni, akkor az azóta piacra dobott sok soft pornot, aminek legtöbbjét tényleg kár volt kinyomtatni, miért nem égetik? Azok tényleg tűzre valóak. Na de inkább visszakanyarodok bejegyzésem eredeti szándékához, ugyanis nem én lennék, ha nem vesézném ki a várva várt előzetest.


     Miután tavaly kihirdették, hogy kik kapták a főszerepet, enyhén sokkos állapotba kerültem, mert Dakota Johnsonra és Charlie Hunnam-re egyáltalán nem gondoltam. Tudtam, hogy javarészt kicsit ismeretlenebb színészeket keresnek, akiknek ez a film meghozhatja a világsikert, de rajtuk komolyan el kellett gondolkodnom hogy kicsodák, pláne, hogy a bejelentés előtt nem sokkal láttam Charlie Tűzgyűrűjét. Miután megemésztettem, hogy nem az álompárosom Matt Bomer és Alexis Bledel kapta a főszerepet, egyre több képet néztem Ana és Christian megformálóiról, hogy szokjam őket (erről az egész mizeriáról anno született egy posztom). Nehezen ment, de beletörődtem a filmesek döntésébe, meg aztán ki vagyok én, hogy megkérdőjelezzem? Mondjuk Bomer és Bledel favorizáló, ahogy sokan mások is, de sajnos eddig kevés példa volt arra filmes ügyekben, hogy a rajongók döntöttek. Meg amúgy is, nem olyan egyszerű ez mint ahogy sokan hiszik, mert nem fog egy színész csapot papot otthagyni egy ilyesfajta projektért, persze pénz (is) beszél, de ha a filmeseknek nem tetszik valaki, vagy totál más az elképzelésük, akkor a feje tetejére is állhat a nép. Persze érdekük, hogy a közönség elégedett legyen, főleg a könyv rajongói, de ők döntenek.
Aztán Charlie távozott, ami nagyon megdöbbentett. Mert a kiválasztása után egy hónappal bedobta a törölközőt, de hogy pontosan minek, azt máig nem bírom felfogni. Mondjuk ha megnézzük a Kemény motorosokban Jaxként, akkor már ellehet gondolkodni. Totál más a két karakter, főleg megjelenésben, mozgásban. Hunnam nagy, lomha maci, de szerintem áttudott volna változni, csak az idő nem volt elég a felkészülésre, meg talán más projektjei is közbeszóltak. Egy a lényeg, a világ felfigyelt rá, hogy majdnem ő alakította Christiant, és ezzel is nagyobb hírnevet szerzett magának. Egy majdnem szereppel. Na de miután búcsút intett, újra jött a görcsölés, hogy végül kié is lesz a szerep. Ahogy a maradék jelöltet elnéztem, egyre jobban elvoltam keseredve, mert azok a pasik... Uramisten! Ott volt például Chritian Cooke, aki szinte mindig úgy néz ki, mintha bármelyik pillanatban elbőgné magát. Billy Magnussent meg inkább hagyjuk, a legtöbb képén tiszta röhej a fickó. Azért voltak a listán elfogadható darabok is, akik közül egyből kiszúrtam Jamie Dornant. Ő is szakállkedvelő, akár Hunnam, de miután (hála az égnek!) megkapta Christian Grey szerepét, használta azt a nyomorult borotvát, és lám, ha nem is maximálisan, de elégedett voltam a végeredménnyel. A forgatási képekkel viszont meggyőzött, mert azt a dögös pasit láttam, akit szerettem volna, de a hölgyszereplő Dakota Johnson miatt, rágcsáltam az ajkamat, meg volt homlokráncolás is, mert nagyon szörnyen nézett ki a képeken. A szemei alatt lévő táskák olyanok voltak, mint nekem, egy reggel hattól, délután háromig tartó meló után. A legtöbb helyen rémes volt a csaj, nehéz is volt elhinnem, hogy működik köztük a kémia. Aztán csütörtökön jött az előzetes.




Annyi fanvideó után (amik közül születtek jó munkák) végre itt az előzetes a szemem előtt, amit elég volt kivárni, de azt kell mondjam megérte. Nem vagyok mindennel elégedett, de vannak benne nagyon klassz pillanatok is.
Ami elsőként zavart, az Jamie mimikája. Lehangoló, a közeli képeken néha ostoba arcot vág, egyáltalán nem lábról ledöntős ahogy vártam. A Jose vezette fotózáson lehet elkapni tőle egy szigorú pillantást, amiből többet várok a film alatt. Amiért viszont nagyon izgultam vele kapcsolatban, az szemlátomást megoldódott, és az a felsőteste. Nő vagyok, természetes, hogy szeretem a jól kidolgozott férfi felsőtesteket, ami Jamie-nek a film előtt látott képein nem volt túl jól karbantartva. Kicsit deszka feelinge volt, még ha voltak is hasizmai és a karjára sem lehetett igazán panasz, de most, látható a különbség. Örülök, hogy lejárt az edzőterembe vagy bárhová, mert hmmm nyami. De a mimikáival nem vagyok elégedett. Dakotán viszont nem látszanak annyira a ráncok meg a szem alatti táskák. Több lett a smink, vagy a kamera vette fel jobb szögből, nem tudom. Mindegy, a lényeg az, hogy az eddig látottak alapján szerintem jó Ana. Az elején olyan kis nyomi és leharcolt ahogy a könyvben, valaki azt mondta unott feje van, pedig szerintem nem. Úgy érzem nem lesz vele gond, elég jól átérzi a szerepet, mondjuk nem igazán kell megerőltetnie magát, hogy zavarba jöjjön egy jó pasi közelében. Itt inkább Dornan-en múlik a meló nagyja, hisz mind rá figyelünk leginkább, és a gesztusaiból, viselkedéséből ítélve ő sem lesz rossz. A liftes jelenetnél borzongtam meg legelőször, baromi jól sikerült, eleinte még a hajhúzogatást sem hiányoltam.
A trailer nagy részében a főszereplők leginkább csak beszélgetnek, vagy egymás szemét skubizzák, de gondolom kitaláljátok, milyen részekre voltam leginkább kíváncsi. Christian heves, sötét kis oldalára, az uralkodóra, aki irányít. Igazából nem gondoltam, hogy a felelősök ennyi mindent belevágnak a forróbb jelenetekből, igaz a végén lévő pár másodperc nagyon gyorsan váltakozó jelenetképekből tevődik össze, de nem is hittem azt, hogy a felcsigázáshoz kellő képkockák helyett majd több ideig mutatnak egy jelenetet. Nem így működik. A filmesek szeretnek vágni, hogy a néző kapkodja a fejét, és próbálja felfogni mit látott, hogy újra és újranézze az előzetest, majd még inkább várja a következő kisfilmet. Nálam elérte a hatását, én várom. És tényleg, ez az előzetes nagyon hatásos, szerintem nagyon jó kedvcsináló. Nekem meghozta a kedvem, a könyv újraolvasásához is, csak most házon kívül van a trilógiám, kölcsönadtam.

Az operatőri munka nagyon bejön. Jók a beállítások, tetszik az egész képi világ, stílusos. Így is képzeltem el, ebben nem ért csalódás. A szereplők közti kémia számomra még kicsit megkérdőjelezett, de egész jól összecsiszolódtak - ezt majd akkor erősítem meg jobban, ha láttam a következő tailert. Nem lesz itt gond, azt hiszem, remélem.


A könyvben nagyon sok zene van, amik jók is, ezért reménykedem, hogy a filmben sokukat visszahallom majd. Egyikük az előzetes alatt már hallható is, ami Beyonce - Crazy In Love dalának átdolgozott verziója, ami mocskosul jóra sikerült! Elképesztően dögös, szexi, de ugyanakkor lágy. Fú... nekem eszméletlenül bejön, és a bemutató óta vadászom ezt a dalt, de eddig csak a cover változatot találtam, ami szép, de nekem az eredeti énekesnő előadása tetszik a legeslegjobban. Sunyik ezek a filmfelelősök, tuti szívatnak még egy kicsit, amíg kiadják a teljes verziót. Alig várom a film zenei albumát.

Összességében azt tudom mondani az első előzetesről, hogy jó benyomást tett rám, ha néhány dolog miatt nem is vagyok 100%-osan elégedett, de a 90%-ot megérdemli. Parasztvakítás a javából, de a könyv is az volt, engem meg aztán nem izgat, mert nem akar ez a film több lenni, ami. Központban áll a szex, sokan ezekre a jelenetekre lesznek a leginkább kíváncsiak, én is, de arra is, hogy a szereplők mennyire adják vissza a karaktereket, mennyire érzem majd a kettejük játékát valóságosnak. A sok akciódús látványmozik mellett jó lesz nézni egy ilyen filmet is, amire ugyanazokat a jelzőket akaszthatom rá, mert lesz akció, és látvány, csak ugye másképp. :) Várom a szenvedélyt, a kibontakozó érzelmeket, érdekelnek a mellékszereplők, de legfőképp az, hogy sikerül-e elérnie a stábnak, hogy az emberek többet lássanak a filmben puszta soft pornónál.      

Úgy tudom a filmet két verzióban vetítik majd a mozik, lesz egy visszafogottabb, ami mellőz néhány extra jelenetet, és lesz egy korhatárosabb besorolású, amiben nem lesznek megvágva a forróbb jelenetek. Így minden érdeklődő megkapja azt, amit akar. A gyártó még több pénzt, mert a fiatalabbak is megnézhetik az enyhébb verziót, és a szaftosabb pillanatokra vevők is elégedettek lehetnek a késői órában vetített, pluszjeleneteket tartalmazó mozival.

Az előzetes már magyar szinkronnal is megtekinthető, amit ide kattintva nézhettek meg. Szerintem Ana hangja rendben van, Christiané nem igazán tetszik, de csak megszokás kérdése. Eredeti hanggal, feliratosan szeretném majd megnézni a filmet, de a szinkronos verziótól sem határolódom el.

2 megjegyzés:

  1. Ez a remix?
    https://www.youtube.com/watch?v=Aj62ulZP0-8

    :) A dal tényleg kurvajó, a trailer többi része nem igazán fogott meg, mert maga a könyv se tetszett, a film sem érdekel annyira.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A linked a régi dal egyik koncertfelvétele, de az elején hallható néhány másodpercnyi anyag az ami kell nekem.
      A dalban egyetértünk, a többiről meg olvashattad a véleményem. Én szerettem a könyvet, úgyhogy a filmet is várom. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...