2012. április 29., vasárnap

Sherlock Holmes - Árnyjáték


     Anglia legjobb nyomozója, Sherlock Holmes és hű bajtársa Watson, régi nagyágyúk a krimiszakmában. Olvashatunk róluk ponyvát, vagy láthatjuk történeteiket sorozatosan, de jelenleg a mozivásznon hódítanak.
Robert Downey Jr és Jude Law remek párost alkot, és az első átlagos Holmes mozi után, 2011-ben egy nagyon is jó második résszel tértek vissza, Árnyjáték (A Game of Shadows) alcímmel.


     Magándetektívünk röhejes és nagyon átlátszó maskarákba bújva követi szíve csücskét, a rossz oldalon álló Irene Adler-t (Rachel McAdams), akitől elcsór egy levelet. A nő hamarosan találkozik megbízójával, aki a kudarc miatt megmérgezi őt. Miután Holmes megtudja a halálhírt, bosszút tervel, és tovább nyomoz a levélre támaszkodva.
Az esküvőjére készülő Watson hamarosan felkeresi régi cimboráját, aki érdekes álruhákkal, és furcsa készítményekkel kísérletezik. Egyik találmányát meg is kapja, nászajándékba.


Közben Európa szerte egyre több megmagyarázhatatlan robbanás történik, aminek mindegyikében egy magasabb beosztású ember is halálát leli. A szálak pedig egy professzorhoz vezetnek.
A kis csapat hamarosan kiegészül Holmes hiú bátyjával (Stephen Fry), akivel és még néhány férfival karöltve, megtartják Watson (álca)legénybúcsúját. Itt Sherlock megtalálja a csórt levél címzettjét, aki egy kis kozákmerénylet után szintén csatlakozik hozzájuk.


Pár óra múlva végre elérkezik a vőlegény várva várt napja, a másnapos esküvő. A ceremónia után az ifjú házasok nászútra készülnek, de az aktuális főgonosz emberei, megakadályozzák a zökkenőmentes utat. Mázli, hogy a vonaton ott az egyszemélyes felmentősereg, naná, hogy Holmes személyében, aki transzfeszcicának álcázza magát. Hamar repül az asszony, valamint a rengeteg golyó, de a támadást kedvenceink simán túlélik Sherlock egy kis beszéd után Jokeresre törli a száját, és bejelenti az úti célt, Párizst. Itt aprólékos nyomozásba kezdenek Moriaty (Jarred Harris) prof után, aki időközben egy mesterlövészt is maga mellé állít. Nem sokat teketóriáznak, hamar megtámadják a kis csapatot, akik egy látványos erdei futkorászás után, nagy nehezen egérutat nyernek.


Ismét vonaton vannak, ahol a sérült Holmes egy kicsit meghal, de Watson, a nászajándékával megmenti. A kis ijedtség után csapatunk Holmes tesó házában pihennek, ahol fődetektívünk észrevesz egy nagyszerű oxigénadagolót.


Újabb megbeszélés után egy estélyen vesznek részt, ahol egy háborút elindító merényletet próbálnak megakadályozni. Első dolguk a merénylő megtalálása, aki a jósnő (Noomi Rapace) fivére. Kicsit nehéz felismerni a családtagot, mert a balhé előtt átszabták az arcát. De mire kiszúrták a tömegből, a pasit megszúrja egy mérgező nyilacska. Béke poraira.
Elérkeztünk történetünk végjátékához, amiben Holmes és ellensége összecsap. Először sakkban, aztán ököllel is. Hősünk látja vesztét, és amikor Watson benyit a szobába, ránéz, átöleli ellenfelét, és belezuhan a háborgó tengerbe.


De itt nem ér véget a film, otthon Watson ír egy pár szép, és tiszteletadó oldalt Holmes-ról. Miután befejezi, kap egy csomagot, amiben egy oxigénadagoló van. Nem érti az "üzenetet", ezért hitvesétől kérdez a csomag felől. S mikor kimegy a szobából, hirtelen megmozdul a fotel. Egy érdekes alak lép az írógéphez, s majd mikor beleolvas az írott anyagba, a "végére" egy kérdőjelet biggyeszt.



     A régi Holmes-okhoz képest, ez az újragondolt főkarakter sokkal érdekesebb, keménykedőbb figura.
Maga a történet ismerős, a sablon "állítsuk meg a gonoszt", de a kivitelezés egész jól sikerült. A poénok ütnek, a látvány pedig - főleg az erdei menekülésnél - nagyszerű. A lassításoknak köszönhetően még jobban szemügyre vehetjük az apróbb CGI munkákat.
Ritka az olyan film, aminek következő része jobb, mint az első, de úgy érzem, ez az Árnyjátéknál sikerült. Eddig nem igazán kedveltem Downey Jr filmjeit, de ennek a történetnek a folytatását már nagyon várom. Ha a harmadik rész hozza ennek a színvonalát, akkor megint kapunk egy kellemes, pluszokkal megpakolt krimimozit.

8/10 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...