2012. április 1., vasárnap

The Hunger Games - Az éhezők viadala


     Ha egy jó könyvet a kezünkbe veszünk, egy idő múlva megelevenednek előttünk a szereplők, helyszínek, cselekmények. A fantázia határtalan, olvasás közben kedvenc történeteinket láthatjuk lelki szemeinkkel, mint egy teljes mozifilmet. A filmgyártók kapnak is az alkalmon, és az újévezred sikerregényeit - főként az ifjúsági könyveket - évről-évre adaptálják filmvászonra.
Itt van például J. K. Rowling: Harry Pottere, Stephanie Meyer: Alkonyat szériája, s a legújabb őrület, Suzanne Collins: Az éhezők viadala. Mindegyik érdekes, mert nemcsak sima, hétköznapi történetekkel bombáznak minket, hanem kisebb-nagyobb mértékben misztikummal is. Viszont az első két felsorolt adaptációval ellentétben, a nemrég bemutatott The Hunger Games inkább egy nagyon is lehetséges jövőképet mutat be, mint egy varázslatos történetet.


     Észak-Amerika romjain, megalakult Panem országa. A középréteg eltűnt, a szegények és a gazdagok közt pedig egyre nagyobb szakadék tátong. A területet a csillogó Kapitólium, és a 13 Körzet birtokolja. De amikor a 13. Körzet fellázad a sanyargatás ellen, eltörlik. És, hogy a többi Körzet még csak véletlenül se akarja követni a lázadás útját, a tehetős réteg, példát statuálva megalapítja az Éhezők Viadalát. Ez egy olyan évenkénti valóságshow, amire minden körzetből kisorsolnak egy 12-18 év körüli fiút és lányt, akik élet-halál harcot vívva szórakoztatják a kapitóliumiakat. Csak egy maradhat, akinek jutalma bőség és jó élet.


    A történet főszereplője a 16 éves Katniss Everdeen, aki anyjával és húgával él együtt a 12. Körzetben. Orvvadászatból és gyűjtögetésből tartja fent magát és családtagjait. A területen kívül eső erdőben tölti szabadidejét vadásztársával Gale-el, bizalmas barátjával.

Elérkezett a nap. Az "Aratás" napja, ahol kisorsolják a "szerencsés" kiválasztottakat, akik részt vehetnek a nagyszabású Viadalon. Katniss húgát, Primet (Willow Shields) nyugtatja - közben átad neki egy kitűzőt, amin egy körben lévő, a csőrében nyilat tartó fecsegőposzáta (a későbbiekben a lázadók címere) van -, miközben ő retteg maga és Gail miatt, hiszen az ő nevük sokkal többször szerepel a sorscetliken, mint bárki másnak.



De amikor a kapitóliumi Effie Trinket kihúzza egy 12 éves kislány nevét, Katniss megrémül. Hisz a cetlin szereplő név Primrose Everneed, az ő húga. Miközben a békeőrök felvezetik a kislányt a színpadra, nővére kirohan a tömegből, és átvállalja viadali szerepét. Önként jelentkezik, hogy megmentse húgát a biztos haláltól. Legalábbis egy darabig. A Körzet emberei, taps helyett egy helyi tiszteletadással adóznak a bátor lány előtt.


A másik kiválasztott a pék fia, Peeta Mellark - a srác egyszer megmentette a lányt az éhezéstől, amikor kenyeret dobott neki. Amikor mindkét kiválasztottat bemutatják a közönségnek, kapnak pár percet, hogy elbúcsúzzanak szeretteiktől. Aztán a kamerák kereszttüzében egy szuperszonikus vonatra szállnak, hogy a fővárosba menjenek, ahol a Viadalig egy kiképzőtáborban gyakorolnak, megszépülnek, és egy pár kilót is magukra szednek. Mentorokat is kapnak főszereplőink, Effie-t és egy nyertest a 12. Körzetből, az alkoholista Haymitch-t.


Valamint stílustanácsadókat is: Katniss egy Cinna nevű stylest-ot, akivel hamar megkedvelik egymást.  Egy idő után a 24 versenyzőnek be kell mutatnia legfőbb erősségét, harctechnikáját a Játékmestereknek, akik egy 12 pontos rendszerrel jutalmazzák őket. A pontok nagyon fontosak, hisz egy-egy résztvevőnek a jó értékelés sok segítséget jelent a Viadal során.

A nézők fogadást kötnek a legjobb ponttal rendelkezőre, és a sikerért bizonyos ajándékokat küldenek kiszemeltjüknek. Katniss íjtudását mutatja be, ami elsőre nem sikerül. De amikor végre beletalál a bábú szívébe, a Játékmesterek nem figyelnek rá. Hogy felkeltse az érdeklődést, a közönségét lefoglaló finomságok közül, egy malacsült szájából kilövi az almát.


Gúnyosan meghajol, és megköszöni a figyelmet (ezen a részen sírtam XD). Ezért a húzásáért Effie leszúrja, de Haymitch megdicséri, elismeri. Amiért mindenki nagy meglepetésére, egyedüliként, 11 pontot kap. 

Hamarosan mindannyiuk felvonul Kapitólium népe előtt, lovaskocsin, csillogó ruhákban. Kivéve az utolsókat, akik tüzes öltözékükkel mindenkit elkápráztatnak. És itt születik meg az örök fogalom - Katniss, a lány, aki lángra lobbant.
Snow elnök köszönti a résztvevőket, majd mindenkinek Boldog Viadalt kíván - már akinek boldog. 
   A valóságshow-k egyik legfontosabb eleme, a játékosok bemutatása. Ez ebben a történetben sem maradt el.
A Kapitólium legnagyobb showman-e, Caesar Flickerman, egy rövidke interjúban próbálja még inkább bemutatni a versenyzőket. Körzetenként halad, míg végül eljut a tizenkettesekhez. Itt Katniss eleinte félszeg, de hamar rájön, hogy ez tényleg csak egy játék. Még ha nekik az életükbe is kerül. Kezd felszabadultabban viselkedni, pörög egy párat csodaszép vörös ruhájában, majd Caesar kérdésére válaszolva elmondja, hogy megígérte húgának a győzelmet.



 Nagy sikert arat, de még nagyobbat csapatjátékosa Peeta, amikor bevallja, hogy szerelmes a lányba. A közönség meghatódott, de Katniss nem. Dühében a falhoz szorítja Peeta-t, de Haymitch elmondja, hogy ez az egész vallomás csak arra volt jó, hogy felhívják rájuk/rá a közönség figyelmét. Mert egy szegény, elátkozott szerelmespárért jobban rajonganak a nézők, mint az egyszerű játékosokért


Az utolsó nyugodt napon, Katniss felmegy az ideiglenes otthonuk tetőjére, ahol összetalálkozik Peeta-val. Beszélgetni kezdenek, ahol a srác elmondja, hogy a "pokolban" ember akar maradni. Ha meghal, akkor nem egy játékszerként akar az emberek emlékezetében megmaradni.


Elérkezett a nagy nap, az Éhezők Viadala. Haymitch tanácsokkal látja el Katniss-t, majd az utolsó simításokat Cinna végzi el. Ráadja kabátját, aminek egyik kis rejtett részében ott bújik körzete jelképe, a fecsegőposzáta.


 Ezt követően a lány beáll egy üveghengerbe, ami lassan felemelkedve, az Arénába vezeti. Egy perce van a játékosoknak a terep felmérésére és a Bőségszaru fegyver, táska, élelemkészletének megtekintésére. Ha valaki az idő lejárta előtt lelép a kis porondról, azt szétszakítja az útjában lévő taposóakna. Katniss felfedez valamit: egy íjat, egy tegez nyíllal. De amikor Peeta-ra néz, elszalassza a jó indulást. Viszont egy táskát még időben elkap. Futna tovább, de rátámadnak. Elesik, s épp felé repül egy kés, amikor maga elé kapott szerzeményével megszerzi a fegyvert. Az Aréna erdős részébe menekül a vérengzés elől. Miután megtekinti a narancstáska tartalmát, vizet keres, csapdákat készít a vacsorájának. Ezután egy fán keres biztonságot. Egyik este tűzre lesz figyelmes, s egy sikolyra. A többi Körzet hivatásos önkéntesei összefogtak, hogy legyilkolják a gyengébbeket. Amikor Katniss meglátja a kis csapatot, meglepődik, mert Peeta is köztük van. Csalódik a fiúban.
Eközben a Vezérlőteremben a legfőbb Játékmester, Seneca, érdekesebbé akarja tenni a leülő játékot. Katniss furcsa dologra ébred. Az erdő egy része lángol. Gyorsan lejön a fáról, és menekülőre fogja.


De nehezen sikerül. A lába megsérül a tűzgolyóktól. Végül egy kis patakba veti magát, ahonnan megint menekülnie kell, mert gyilkostársai meglátják. Megint egy fa nyújtja a biztonságot, de az egyik hivatásos, Cato, utánamászik. Leesik. Ezután egy lány azzal az íjjal lő rá, amit elszalasztott. De nem talál. Peeta tanácsára megvárják, amíg az éhség miatt lejön. Katniss viszont a fán marad. Felméri a lábán keletkező égési sérülést. Közben Haymitch szponzort keres a sérült lánynak. Rájön, hogy nem ülhet ölbe tett kézzel, piálgatva, hanem segítenie kell a versenyzőinek. Everdeen hamarosan kap egy kis tégely gyógykenőcsöt. Reggel még mindig őrzik. Ekkor a szomszédos fán észrevesz egy kislányt, Rue-t, a 11. körzeti játékost.


A kislány a feje fölé mutat, egy vadászdarázs klánra - ezeket a gyilkos darazsakat a Kapitólium fejlesztette ki a lázadók ellen -. Katniss megérti az üzenetet, és a kése segítségével levágja a kaptárt tartó ágat, ami egyenesen üldözői nyakába pottyan. A rovarok meg is támadják őket. Ordítva rohannak el a helyszínről, kivéve a haldokló íjtulajdonost. Katniss leugrik a fáról és elveszi a fegyvert. De a szervezetében keringő méreg miatt nem bír, hallucinációk gyötrik - bányarobbanásban meghalt apját látja, majd a házukat, anyját és húgát. Ekkor meglátja a felé közeledő Peeta-t, aki ráordítva elküldi a helyszínről, ezzel megmentve az életét. Katniss egy kis séta után elájul. Rue talál rá, aki lekezeli a sebeit, s akivel szövetséget köt.


Húgára emlékezteti, ezért ragaszkodni kezd hozzá. Tervet szőnek a Hivatásosak ellen, akik a Bőségszaru kincseit mind összegyűjtötték egy nagy kupacba. A terv szerint Rue elterelésként több helyen is tűzet gyújt, amíg Katniss tönkreteszi a tábor készletét. Odaérve megpillantja a dobogók előtti földkupacot, ami azt bizonyítja, hogy az aknákat más helyre rakták - a készlet köré. Közben egy rókaképű lány ügyesen megdézsmálja a készletet. Mikor elmegy, íjászunk célba vesz egy almazsákot, amit egy pár lövés után átszakít. A leguruló almák pedig egy akkora detonációt idéznek elő, ami miatt a lány repül egy hatalmasat . A robbanást látva a többiek visszasietnek a megsemmisült táborba. Cato kivégzi az ideiglenes őrt, majd hajtóvadászatba kezd a lány után. Katniss nagy nehezen eltalál a Rue-val megbeszélt helyre, de az nincs ott. Ezt követően meghallja a kislány jajveszékelését. A segítségére siet, de egy srác rájuk dob egy dárdád. Katniss leszedi, de a dárda kiontja Rue életét.


Feldíszíti, virágcsokrot tesz a kezébe, majd a 11. Körzetnek üzenve, tiszteleg. A lakók is viszonozzák, majd fellázadnak a területükön tartózkodó békeőrök ellen.

Hamarosan felhangzik a viadali harsona. Egy hang új szabályról beszél - ha a játék végén egy körzetnek mindkét alanya életben marad, akkor mindkettőjüket nyertesnek nyilvánítják ki. Amikor ezt Katniss meghallja, gondolkodás nélkül a Hivatásosaktól leváló Peeta után ered.
Hamarosan megtalálja a rejtőzködő, súlyos lábsérülést szenvedő fiút.
Sebét lekezeli, majd egy barlangban bújnak el, s egy kis nyugtató puszit nyom a fiú arcára. Katniss épp élelemért indul, amikor észrevesz egy kis ejtőernyős csomagot, egy tálka levessel, és a következő üzenettel - ezt nevezed csóknak? Azonnal megértette Haymitch célzását. Ha életben akarnak maradni, akkor tovább kell színlelniük a románcukat. Peeta sérülése egyre rosszabb. Az állapotán még a gyógykenőcs sem segít. Erősebb gyógyszerre van szüksége. S ekkor megszólal egy hang az égből, ami közli, hogy a Bőségszarunál minden körzetet vár egy olyan csomag, ami jelen pillanatban életbevágó a számukra.


Katniss tudja, hogy Peeta gyógyszere vár rá, de a srác nem akarja, hogy kockáztassa érte az életét. A lány egy csókkal zárja le a vitát, majd elmegy a helyszínre. Lesben állva ismét megpillantja a ravasz rókaképűt, amint elfut a saját táskájával, majd ő is odafut a sajátjához. De a késes lány megtámadja. Leszorítja. Már majdnem végez vele, amikor Rue körzettársa Thresh, közbelép. Agyonveri a rikoltozó késest, és Rue miatt elengedi Katniss-t.
Még épp időben ér vissza az életmentő gyógyszerrel. A gyors gyógyulás után, nekivágnak az erdőnek, élelmet kell szerezniük.


Kettéválnak, de amikor Katniss visszamegy, Peeta eltűnik. Kétségbeesetten kezdi keresni, amikor előkerül, egy néhány bogyós gyümölccsel. A mérgező éjfürttel. Kilöki a kezéből, mire ágyúdörgést hallanak. A rókaképű lány követte őket. És mivel azt hitte a Peeta által szedett bogyó ehető, fogyasztott belőle, ami végzett vele.


Dörrennek a hullákat jelentő ágyuk, szép lassan kivetítik az égre az áldozatok képeit, köztük az erős Thresh-ét is. Már csak hárman maradtak: Katniss, Peeta és Cato. A pár elindul a Bőségszaru felé, de a sötétben valami megtámadja őket. Egy, a Kapitólium által kifejlesztett mutáns. Aztán egyre több üldözi őket. Gyorsan felmásznak a Bőségszarura, viszont az egyik elkapja Peeta lábát. Amikor végre sikerül kiszabadítani, még nincs vége a veszélynek. Cato rájuk ront. Egy kis verekedés után Peeta nyaka köré fonja karját, miközben Katniss célba veszi.
Peeta találathelyre mutat Cato kezén, amit a lány el is talál. Az ellenség a kutyafélék közé zuhan. Katniss, kegyelemből lelövi. A szörnyek visszavonulnak. A "szerelmesek" épp megörülnek a hihetetlen győzelmüknek, amikor meghallják, hogy mégsem két, hanem csak egy győztest akarnak avatni. Tiltakoznak, nem akarnak végezni a másikkal. Ezért úgy döntenek, együtt halnak meg.


Mindketten a kezükbe vesznek egy adag éjfürtöt, és amikor a szájukhoz akarják emelni, rájuk ordítanak, hogy ne tegyék. Ők győztek.

Egy újabb interjú, amelyben a fiatalok elmondják az egymás iránt érzett érzéseiket.
A közönség meghatódik. Hamarosan megkoronázzák őket. Snow elnök kelletlenül, de gratulál a 74. Éhezők Viadala győzteseinek. Mikor Katniss-hez megy, a lány haját oldalra söpörve észreveszi a kis kitűzőt. Ettől kezdve tudja igazán, hogy átverték. Piszkosul. Katniss tudja, hogy bajban van, de amíg tetteti az (talán igaz) érzéseit az emberek előtt, addig nem lesz semmi baja. Sem neki, sem a családjának.
Miközben Seneca-ra vár egy tál finom éjfürt, addigra Katniss és Peeta hazatér. Éljenző tömeg várja őket, akik közt Gale is feltűnik. Katniss mosolyog egyet, de ez csupán látszat. Peeta észreveszi, de megfogja a lány kezét és a sajátjával együtt, a magasba emeli.




     Volt szerencsém a könyvhöz, ami az első pár mondat után teljesen magával ragadt. Mivel már olvasás előtt láttam a film trailerét, ezért nem volt nehéz elképzelnem a szereplőket. Csak annyi volt a kérdés, hogy vajon a színészek eltudják-e velem hitetni azt, hogy ők tényleg azok a karakterek, akiket magam előtt láttam. És, sikerült nekik. Maradéktalanul.


Jennifer Lawrence neve, mind ezidáig ismeretlen volt a számomra. De itt annyira hitelesen alakított, hogy megvett, kilóra. Nemcsak külsőleg volt nyerő Katniss, hanem a lány jellemét is tökéletesen visszaadta. Szimpatikussá tette a karaktert, tudtam izgulni érte, nem esett ki a szerepből egy pillanatra sem.
Josh Hutcherson-t már láttam egy pár gyerekfilmben. Sosem fogott meg, de Peeta-ként nagyot alakított. Igaz volt egy pár idegesítő tátottszáj, meg értelmetlen pofavágása, de ezeket leszámítva tökéletesen passzolt a szerepre.
Liam Hemsworth sem a kedvencem, a filmben sem volt valami sokat a középpontban, de amit hozott, azt tisztességesen csinálta. Nem volt vele gond, remélem ezután sem lesz.
Woody Harrelson nagyszerű színész, de ez a szerep egy kicsit sántított. Egyik pillanatban még részeges semmirekellő, aztán hirtelen átcsapott egy gondoskodó mentorba. Ezt egy picit hiteltelennek találtam.
Aki még nagyon tetszett, az az Effie Trinket-et alakító Elizabeth Banks. Mintha csak ráöntötték volna a szerepet. Nemcsak fura ruháival volt kitűnő, hanem beszédstílusával is. Humoros, érdekes színfoltja a filmnek.
Donald Sttherland-el elvoltam, de nem okozott semmi maradandót.
Lenny Kravitz mint Cinna, hát, nem volt rossz. De ő is csak sodródott az eseményekkel.
A Főjátékmester, Wes Bentley szakálla igazi kuriózum, de az alakítása átlagos.
A mellékszereplők, főleg a Viadal játékosai, nagyon jól játszottak. Aki kellett könyörtelen volt, aki kellett ravasz, vagy szerethető, aranyos.
És még valaki: Stanley Tucci. Na ő aztán pofátlanul jól játszott. Teljesen átérezte a szerepet. Tökéletes hozta az önimádó, ha kell "segítőkész" showman-t.  
Gary Ross szereplőgárdájának nagy része tökéletes, de a film cselekményvezetése, képi megvalósítása, néhol lesújtó. A többségében kézi kamerás felvételek idegesítőek, túlkapkodottak, főleg a Bőségszarus jeleneteknél. A sok közeli felvétel sem épp szimpatikus, de azért annyiban jó, hogy ezeknek a szögeknek hála, jobban megfigyelhetjük a szereplők reakcióit.
Amikor először láttam a filmet, az aláfestőzenékkel sem voltam kibékülve. Néhol kihagyták, más helyre pedig nem illett volna egy hanganyag sem. De amikor megint nekiültem a mozinak, már másképp láttam. Igaz a zene nem igazán kiemelkedő, de korrekt. Olyan alkonyatféle dalok. Ami viszont dicséretes, azok a pluszjelenetek. A Kapitólium bemutatása és az ott lévő emberek stílusérzéke. Mintha az ottani jövő stílustanácsadója/divatdiktátora maga Lady Gaga lenne. Borzalmasan néztek ki, de jól szórakoztam rajtuk.
A vezérlő nagyszerűen festett, de az utolsó ellenségek, a "kutyák", rém gyengék. Az is bántotta a szemem, hogy a két főszereplő bár éhező, mégsem állt neki a vonat asztalának. Nem azt mondom, hogy kétpofára faljanak, de egy kicsit jobban is megörülhettek volna a falatoknak. Néha túl modorosak voltak.
Nehéz könyvhű filmet csinálni, de ez a mozi megtett mindent a könyv rajongóinak érdekében. 80%-ban ez meg is történt. Csak annyi volt a gond, hogy a sok részlet közt nem volt megfelelő kapocs. És ez egy kicsit hézagossá tette a történetet.                      
Összességében Az éhezők viadala jó adaptáció, bár néhány fontosabb történést elmaszkíroztak, kihagytak. Pl a fecsegőposzátás kitűző megkapását, valamint Peeta lábbalesetét is leegyszerűsítették, ami nem volt éppen jó döntés. Kellet volna ez a drámai lépés, plusz az arénabeli jelenetek jobb kivitelezése. Nem lett volna szükséges a sok brutalitás, vérben tocsogás, mert egy jó harci koreográfiával is lehetett volna maradandót alkotni, vagy legalább a kamerarángatást lehetett volna minimalizálni, esetleg teljesen hanyagolni.
Viszont ha a rendező a folytatásnál, a Futótűznél odafigyel, rendes kamerabeállításokat alkalmaz, egy kicsit több és jobb megkoreografált harcot nyújt, valamint nem vész el a részletekben, akkor egy igazán ütős mozit rak le az asztalra. Hát, majd meglátjuk. Mindenesetre nem hagy el a remény.

9/10 
Ez a dal zseniális:
Tying Tiffany & Lorenzo Montana - Deep Shadows

                                                 


 

4 megjegyzés:

  1. Szia!

    Egész jól leírtad a film/könyv cselekményét, egy-két ipri-apró hibát találtam csak(hogy gonoszkodjak :P ). Ezek az animált gifek pedig külön tetszenek. Honnan szedsz ilyeneket?

    Üdv, Don voltam.. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Örvendek az írásodnak. :)
      Milyen ipri-apró hibákat találtál?
      http://www.fanpop.com/spots/the-hunger-games/images/30195422/title/hunger-games-gifs-fanart - leginkább innen szedem őket.

      Törlés
    2. Csak nyelvtani hibákra gondolok, de nem akartam szőrszálhasogató lenni. :)
      És köszi a linket! :)

      Törlés
    3. Á, ha csak ennyi a gond, akkor megnyugodtam. Nézd el nekem.
      Nincs mit!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...