2019. február 26., kedd

Martin Kay : Eastern


     A Twister kiadó Bekezdés programja nagyon szép kezdeményezés, aminek lényege, hogy a kezdő írópalánták beküldhetik regényeiket, amik közül a legjobbakat megjelentetik. Mindezekkel a kiadó felfrissíti a saját repertoárját, valamint a magyar könyvpiacot is az új hazai írókkal, akik nem hiába kaptak esélyt, mert tényleg tehetségesek.

Jó kis reklámot kaptak az eddig megjelent újoncok, amik kellően felhívják rájuk az olvasók figyelmét. Én is így jártam, amikor a Moly-on kétnaponta szembetalálkoztam Martin Kay: Eastern történetével, de főleg a könyvelőzetest látva lettem igazán felcsigázva. Gondoltam, ezt jó lenne elolvasni, erre mit ad ég, pár hét múlva maga az író keresett fel Facebook-on, hogy lenne-e kedvem elolvasni a regényét. Szerintetek?

Kiadó: Twister Media
Sorozat: Eastern #1
Műfaj: posztapokaliptikus, western, kaland
Oldalszám: 400
Kötés: puhatáblás
Illusztrálta: Megyeri Manó
Megjelenés: 2018
ISBN: 9786155631672





     A Titánokkal vívott háborúban porrá lett földön Yuko hírhedt törvényen kívüli. Az elárvult lányt már csak szíve haragja élteti. Konok kitartással űzi Corbent, a gyűlölt zsoldosvezért, hogy elégtételt vegyen élete megnyomorítóján. Útja során nem várt társaságba botlik nővére egykori kedvese személyében. Vajk, az életunt kalandor egyetlen célja, hogy felderítse szerelme halálának körülményeit. Az elkövető nyomai a rettegett zsoldossereghez vezetnek.

Yuko és Vajk kényszerű szövetséget kötnek, hogy kézre kerítsék Corbent, a rájuk leselkedő veszélyek mellett azonban saját démonaikkal is meg kell küzdeniük. Hiába a kettejük között kibontakozó érzelmi kötelék, ha a zsoldosvezéren való elégtételt más módon képzelik el. Vajon sikerül felülkerekedniük önös érdekeiken egymás javára?

Martin Kay mesterien kombinálja a YA klasszikus elemeit a manga akciódús cselekményvezetésével egy fantasztikusan felépített posztapokaliptikus westernvilágban. Könnyed és humoros, letehetetlen olvasmány.


     Kezdjük a borítóval: baromi jól néz ki! Nagyon megtetszett ez a rajz, Megyeri Manó anime stílusban készített munkája, amit poszteren virítva eltudnék képzelni a könyves relikviákat is gyűjtő olvasók falán. Szerencsére a borító nem minden, a regény egyes oldalait tovább díszítik az aprólékos rajzok, plusz menőséggel ellátva ezt az amúgy is érdekes történetet.

A regénybe belemélyedve csokornyi szereplővel találkozik a könyvmoly, de közülük Yuko és Vajk, a főszereplők az igazán figyelemreméltóak. Mindkettejüket a bosszú hajtja, és van egy közös pont az életükben: Saori, Yuko nővére és Vajk egykori szerelme. Hoppá, inkább két közös pont, mert ott van még a bosszú, ami előre hajtja őket útjukon. Szövetségre lépnek a közös cél érdekében, hogy megtorolják azt, amit/akit elvesztettek.
"Akárhogy is; a múlton már nem változtathatok. Viszont a bosszú... Az még az enyém lehet!"
Amíg a megfontolt, tiszta fejjel gondolkodó Vajk okait ismerjük, addig a forrófejű Yuko leginkább egy nagy talány. Bosszúja hajtóerejét a regény felétől inkább csak sejteni lehet mint biztosra venni, ami miatt eléggé összezavarodtam ha róla volt szó. Nem érzem magamhoz közel mint általában a főszereplő, harcos és kemény leányzókat, mert hiába olvastam róla több száz oldalon keresztül a jelenben vagy a nagyon jól sikerült visszaemlékezős fejezetekben, nem igazán sikerült megismerni. Egy viszont biztos, nagyon kíváncsi vagyok rá a továbbiakban. Vele ellentétben Vajk már az első pillanattól fogva rokonszenves lett, ő akár lehet kedvenc is. Együtt viszont nagyon jól kiegészítik egymást, a regény végére remek bajtársakká váltak, és legyek bármilyen romantikus szálat preferáló könyvbarát, remélem azok is maradnak.
"Valami a vállának koccant.
- Ha ez kell, hogy nyugodtan aludj, hát tessék!
Yuko a férfihoz perdült, és rácsodálkozott a felé nyújtott katanára.
- Hát ez... végig veled volt?
Vajk összefonta a felöltőjét, és pironkodva visszamosolygott rá.
- El nem képzeled, mi minden elfér a kabátomban...
Amúgy majdnem a bordám közé állt bunyó közben."
Martin Kay írói stílusa elképesztő. Kevés olyan szerző van, aki stílusával ennyire kitűnne, és megfogna magának. Igaz, eleinte nehéz volt megszokni a minimális szóhasználatot egy mondaton belül, de aztán ráállt a szervezetem, és rájöttem, mennyire kedvemre való ez a lényegre törő írásmód.


A történetvezetés is nagyon olvastatta magát, adrenalinbomba volt a javából. A szereplők mindig belekeveredtek a jó kis akciókba, ahol csattant az ököl, süvített a golyózápor, vagy suhintott a katana. Talán az én ízlésemnek túl pörgősre sikerült a cselekmény, de a célközönség szeretni fogja.

Összesítés: a magyar írók képzeletbeli szövetsége egy újabb tehetséges taggal bővült. Martin Kay kivételes, lényegre törő írói stílusa sok olvasó szívéhez megtalálja az utat, ebben biztos vagyok.
Szereplői komplexek, és érezhetően sok érdekességet, meglepetést tartogatnak még.
Történetvezetése sem gyenge, van itt nem elhanyagolható visszatekintés a múltba-szerű fejezetek, a jelenben pedig nem sajnálta a muníciót, csak úgy füstölögtek a lapok.

Aki szereti, ha pörög a cselekmény, annak szólok, ez az ő könyve, tessék nyugodtan kézbe venni és lapozni, amiben a felbukkanó illusztrációk még izgalmasabbá teszik a regényt.

8/10

A könyvet köszönöm Martin Kay-nek és a Twister Media kiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...