2016. augusztus 10., szerda

Suicide Squad - Öngyilkos osztag



     Idén aztán nem panaszkodhatnak a képregény-adaptáció rajongók, hisz bőven elvoltak, pardon, elvoltunk kényeztetve - nos talán egyes filmek minőségére lehet panasz. Az évet kezdtük a vagány rossz fiúval, Deadpool-al, aki egyszerű faék történetével is nagyot tarolt ( a legnagyobb taps Ryan Reynolds-nak jár), aztán jött Batman és Superman izzadságszagú bunyója, később pedig a Marvel csapattagjai feszült egymásnak a mozivásznon. Aztán ott voltak még a Tini Nindzsa Teknőcök újabb kalandja is, de inkább hagyjuk őket, és térjünk rá az idei év egyik leginkább várt adaptációjára, az Öngyilkos osztagra.


     Elkapták őket, és mindenre hajlandóak, hogy újra kiszabadulhassanak. Egy titkos állambiztonsági szervezet, az A.R.G.U.S. összefogdosta a gonosz szuperhősök leggonoszabbjait, és különleges börtönökben helyezte el őket: úgy, hogy semmiképpen ne szökhessenek meg.
A Cég saját maga akarja szélesre tárni a zárkaajtókat.
A raboknak szabadságukért cserébe szolgálatot kell vállalniuk. A gonoszok kénytelenek jót cselekedni. Létrejön az Öngyilkos Osztag, mely akkor indul bevetésre, ha az emberiség már nagy bajban van. Tagjai őrültek, kegyetlenek, kiszámíthatatlanok... mégis a mi oldalunkon állnak. Remélhetőleg.



     A marketingesek gőzerővel dolgoztak, abszolút megérdemlik a dicséretet, mert a film reklám hadjárata óriási volt. Meg is voltak az elvárások, sikerült magasra tenni a lécet, amit az adaptáció nem tudott gond nélkül megugrani.

Jómagam számoltam vissza a napokat a bemutatóig, az élményig edzettem magam a jobbnál jobb előzetesekkel. Aztán elkövettem azt a hibát, hogy belepillantottam néhány kritikába, amik mind lehúzták a filmet. Sikerült elbizonytalanodnom, de aztán úgy voltam, a kritizálók is csak emberek, és senkinek sem tetszhet ugyanaz. Úgyhogy párommal karöltve elmentem moziba, és lecsekkoltam ezt a rossz hős bagázst. Mázlink volt, jó helyet fogtunk ki. Nem ült előttünk senki, nem pofázott mellettünk vagy mögöttünk egy néző sem. Csak egyet furcsállottam, mégpedig, hogy rengeteg tizenéves gyerkőc ült be a terembe. Nem véletlenül. Családbarát mozit kaptam!

A DC univerzum sokkal komorabb stílussal büszkélkedhet, amíg a nagy vetélytárs, a Marvel, inkább lazább, humorosabb vonalt képvisel. Ott is vannak tragédiák, mindenki küzd a saját démonával, de a DC-hez mindig is jobban húzott a szívem. Az ottani hősök számomra különlegesebb karakterek, de, hogy most egy csapat rosszaságról kapjak külön akciófilmet? Na, arra örömmel befizettem. Csalódtam? Nem mondhatnám. Nem jöttem ki a moziból üdvözült mosollyal az arcomon, de úgy se, mint a kritikusok.

A DC világ antihősei nem csak színpompás reklám hadjáratot kaptak, hanem ők is színes egyéniségek voltak. Külsőleg és belsőleg is. Imádtam a kosztümjeiket, és a bandában is hamar megtaláltam a kedvenceimet. 


Egyes karakterek jók voltak arra, hogy kitöltsék a vászon valamelyik sarkát. De akiknek sikerült elnyernie a tetszésemet, az Deadshot és az őrült cukiság, Harley Quinn. Will Smith és Margot Robbie voltak a film húzóerői, játékukkal tették a mozit igazán élvezetessé. Azonban meg kell említenem Viola Davist is, aki tökéletes Amanda Waller volt.

Akire leginkább kíváncsi volt a világ, az a Jared Leto által életre keltett Joker. Sok helyen azt olvastam, az egész karakter mehet a levesbe, de miért is? Mert abban a néhány percben amit tőle láttunk nem egy minden hájjal megkent, manipulatív gonosztevő jött le, hanem szimplán egy rondán elmaszkírozott maffiózó, aki minden áron vissza akarja szerezni az ő "ágyéka tűzét"? Szerintem Leto nagyon jól megközelítette Jokert, szerettem azokat a pillanatokat amikor feltűnt, jól hozta a figurát, csak egyetlen baj volt az egésszel, hogy rettenetesen kevés játékidőt kapott, így a karakter nem tudott rendesen kibontakozni. A filmesek a biztos siker érdekében inkább egy love story-t dobtak a nézők arcába, holott Joker és Harley kapcsolata jóval bonyolultabb. Az egyszerűség itt a történet rovására ment, de tagadhatatlan, a közös jeleneteik még így is felemelőek voltak. Bár a látott reklámanyagokból azért jóval több közös és simán jokeres jelenetre lehetett számítani, kár, hogy ezek nem kerültek bele a kész filmbe. Talán majd a bővített változatba.      

Az eddig mutatott két DC filmben nagyon szerettek a vágók játszani. Kommentárok kíséretében mindenféle oda nem illő jelenettel szerették teletűzdelni az adott mozit. Most sem volt másképp, kaptunk ám mindenféle jelenetet bőven. Főleg a film elején, ahol bemutatóvideókat kaptunk a csapatról. Ezek nekem baromira bejöttek, de a későbbiekben, amikor már főgonoszt is kaptunk, nagyot néztem. Mit mondjak, ez a gonosz vonal nagyon béna lett, de végül is az volt a lényeg, hogy az osztag egységessé váljon, és az sikerült is, még ha túl pajtáskodóvá vált a csapat. Itt szeretném megjegyezni, láttam Batman: Az Arkham ostroma animációs filmet, aminek karakterábrázolása nagyon jó. Bárcsak így hozták volna a szerepüket a színészek is, én mégis beérem azzal, amit kaptam, mert szerettem őket a vásznon. Ahogy a mutatós képi világot, dögös zenéket. De, nehogy csak pátyolgassam a filmet, megemlítenék pár dolgot, ami erősen bökte a szemem... és fülem:
- a zenék kellemesek voltak, de nem mindegyik csendült fel a megfelelő helyen. Néhány jelenet alá pedig teljesen felesleges volt muzsikálni. 
- a lassításokkal is akadtak gondok, vagyis inkább egyes jelenetekkel. Például amikor Gyilkos Krok ordítva odavágja az ellent. Baromság. Felesleges jelenet. Ahogy az is, amikor Waller lelőtte az embereit. Nem volt több hely a helikopterben? Szóval voltak itt furcsaságok. Varázslónő rángatózó tánca a fénynyalábnál, meg aztán a hab a tortán. Gáz volt.


Összesítés: a DC komor hangulatát sutba vágták a készítők, bűnözőkből álló csapata köré lazább fonalat szőttek. Értem én, hogy a Marvelhez hasonlóan próbálták poénosabbra venni a figurát, de néhány helyen mély sebekből vérzett a film, ám azt kell mondjam, nekem mint nézőnek, még így is működött a mozi. Ha néhány jelenete tök felesleges volt, pár poénja nem ütött olyan nagyot mint amilyennek szánták, és belevittek némi lelkizést, meg emberséget, hogy a szereplőket ne pusztán bűnözőkként ismerje meg a közönség, akkor is azt mondom, jól szórakoztam, és várom az Öngyilkos osztag következő bevetését. 

7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...