2012. május 11., péntek

Avengers - Bosszúállók


     A képregény-adaptációk nagyuraknak számítanak a popcorn-mozik világágban. Évente egyre több hősfigura életébe pillanthatunk be, s láthatjuk hogyan válnak világmegmentőkké, sablon "hősszerelmesekké". Viszont egy ideje láthatunk egy olyan képregényfilmet, amiben egy hero helyett egy egész csapat szuperhős ugrál a szemünk előtt, méghozzá a Marvel bosszúállói.


      Ahogy azt megszokhattuk, bolygónkat ismét veszély fenyegeti. Thor (Chris Hemsworth) öccse, Loki (Tom Hiddleston), szövetséget köt "megmentőivel", akikkel karöltve a hatalmuk alá akarják vonni a Földet. A kis gonosz mostohaöcsi előremegy, hogy megszerezze az Amerika Kapitányhoz (Chris Evans) fűződő nagy erejű kockát - most meg nem mondom mi annak a valaminek a neve -, ami az ellenség átjövetelét segítené világunkba.


A veszély hatalmasabb mint valaha, ezért egy Nick Fury (Samuel L. Jackson) nevű alak, egy szuperhős helyett, egy egész csapat különleges embert toboroz. Amerika Kapitány, Vasember (Robert Dawney Jr), Hulk (Mark Ruffalo), Thor és még két "főműsoridő mentes" szerzet - Fekete Özvegy (Scarlett Johansson) és Hawkeye (Jeremy Renner) ( utóbbi a játékidő több mint felét öcsi oldalán játszotta) - fog össze a "nehézfiúk" ellen. Az mostohaisten előre megy, hogy előkészítse a terepet hódító társainak.


Ehhez arra a bizonyos kockára is szüksége van, amit bátyja "térj vissza a jó oldalra" unszolását megtagadva, hamarosan meg is szerez és egy megbűvölt földlakó által beindít. Megnyílik az érdekes átjáró és a másik világból jövő ellenség megtámadja az alatta lévő várost.

 
 Hőseink természetesen legjobb tudásuk szerint próbálják megállítani a kisebb és nagyobb féregszerűeket, de nehéz dolguk lévén, az egyik fejes egy atombombát akar ledobni a csata színhelyére. A töltetet a "fertőzött" város helyett, Vasemberünk közreműködésével az ellen kapja, és ahogy az már lenni szokott, ahogy megsemmisül a központi hajó, úgy nyiffannak ki - hozzáteszem látványosan - a kisebb "dögök". Persze ebben a mentésben nagy szerepet játszott a csapat egyetlen hölgytagja is. Bolygónk népe, hála ennek a bátor hősalakulatnak - szinte hihetetlen - megmenekült. S mikor vasakaratú emberünk, szíve hölgyével együtt, a szétcincált STARK torony új dizájnját válassza ki, a kamera az egyetlen, erős bástyaként megmaradt betűre, az "A"-ra fókuszál.


     Reméltem, hogy  a sok szuperhős egy igazán maradandó, kiemelkedő képregénymozival fog szolgálni, de ahogy telt az idő, már nem vártam el olyan sokat. Amikor pedig megnéztem, meg is kaptam azt a "nem olyan sokat".
Sikerült mindegyik előzményfilmet végigszenvednem - főleg a Kapitány történetmegvalósítása lett bűn rossz...szerintem -, de azt kell mondjam, ez a hősökkel pukkadásig megpakolt film egész jó lett, de az átlagos filmektől csak egy kicsit lett több. Bár volt hero bőven, valahogy mégis úgy tűntek, mint egy csapat gyerek a homokozóban. Nem voltak egységesek, persze az elején nem is, de a későbbiekben sem éreztem őket igazán azoknak. A karaktereket, önálló filmjeikben nem igazán szerettem, de itt megkedveltem őket.
Amerika Kapitány sokkal határozottabbnak, végre igazi katonának tűnt, nem egy puhány bábnak.
Vasember hozta a megszokott formát, de most valahogy szimpatikusabb lett Tony Stark, ebben talán nagy szerepet játszott a jobb kivitelezésű történet is.
Hulk most nemcsak egy őrjöngőnek volt beállítva, hanem egy humoros figurának is. Amikor spontán odasózott Thor-nak, egy kellemes röhögésben volt részem.  Nem , inkább kettőben, amikor Loki is kapott.
Thor sokkal kevésbé volt nagyképűbb, de annál szürkébb is. A Kapitány és Ironman karakterét sokkal erősebbnek éreztem.
Akiben nagyot csalódtam, az Fekete Özvegy. A film elején meglepően szimpatikus volt, de később a határozatlanságával, gyávaságával lepett meg igazán. De a végén javított a rossz átlagán a kis ügynökcsaj.
A nyilas pasi megjelenését nem értem, abszolút nem illet a sztoriba. A karakter nagyon rossz volt, folytonos pókerarcával elég unalmas látványt nyújtott. És ahogy egyszer sorozatban lőtt...hát, nagyon illúzióromboló volt.
Összességében a Bosszúállók egy igazi sablonelemekre épült "hősmozi", a végén szép és látványos akciórészekkel, csipetnyi humorral, többségében jó karaktereket felvonultató, kellemes szórakozást nyújtó adaptáció.  

7/10   
 

  

6 megjegyzés:

  1. Az új Stark torony lesz majd a Bosszúállók központi bázisa. :D :P

    Kíváncsi leszek a második részre. Főleg ha abban már benne lesz Ant-man is. :D

    VálaszTörlés
  2. Gondoltam, kösz. ;P
    A második részt mikorra tervezik?

    VálaszTörlés
  3. Nem tudom pontosan, de szerintem 2014 előtt semmiképp. Főleg ha majdnem minden hős saját filmjének folytatást akarnak, meg még újakat is készítenek. Lehet hogy még később lesz.

    VálaszTörlés
  4. Na ja. A szokásos húzás, ami persze érthető. Mindenesetre kösz az infót. :)

    VálaszTörlés
  5. (épp most készülök írni róla én is :D :D :D)
    a 7/10 érthető ha az egész mozit nézzük... a sztori vége nyilván egyértelmű már az első 10 perc után... de én Thor miatt azért egy 11/10-et is megjegyeztem volna zárójelben xD te jó ég, az a pasi... <3 *-* <3

    ja igen, bocs hogy idetrollkodok, csak azt akartam még kérdezni hogy a rajzos könyvet milyen címre küldjem? :) meg amúgy válaszoltam a kommentedre ha arra jársz esetleg még felém... ;)

    VálaszTörlés
  6. Ilyen butaságot, még hogy idetrollkodtál! :O Örülök, hogy írtál! ;) Gyere máskor is. ;) Mindjárt benézek hozzád. :)

    Szóval Thor...hát igen, a pasi tényleg isteni. :D És az öccse sem rossz. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...