2012. április 4., szerda

X-MEN : Az elsők

 
     Az USA-ból csak úgy áradnak a képregényfilmek. Legnépszerűbb adaptációinak egyike a mutáns emberekről szóló X-Men. A képregények mellett tv-sorozatban, rajzfilmben és persze sok-sok mozifilmben is láthatjuk a különleges génállományúakat.
2000-2006 között láthattunk egy nagyszabású trilógiát, Hugh Jackman Farkasával a főszerepben. 2009-ben pedig kaptunk egy előzményfilmet kedvenc pengésünkről, de az előzménymozik ezzel nem zárultak le. 2011-ben piacra került az "első osztály" kétórás története, X-Men - Az elsők címmel.

   Charles Xavier és Erik Lensherr két olyan kisfiú, akik nagyban különböznek társaiktól. Erejük kivételessé teszi őket, ami sokszor inkább átok, mint áldás.
Eriket egy kegyetlen hadúr, Sebastian Shaw (Kevin Bacon) akarja rákényszeríteni véletlenül felfedett képességének használatára. A cél érdekében anyja életét kockáztatja. De amikor a kisfiúnak nem sikerül előhívnia erejét, a férfi lelövi az asszonyt. Ezzel a cselekedettel felébreszti a gyerek határtalan, fájdalommal teli haragját, ami által, puszta akaratával összezúz minden közelben lévő tárgyat...katonát.
Charles egyik este a konyhában találja édesanyját, akiről megérzi, hogy nem is az, akinek mutatja magát. Amikor leleplezi, az asszony egy vörös hajú, kék bőrű kislánnyá változik.
Néhány év múlva, immár felnőttként, Erik (MIchael Fassbender) bosszút forralva keresi Shaw-t.


Közben Charles (James McAvoy) és a kék énjét titkoló Raven (Jennifer Lawrence) jóbarátokként, testvérekként élik mindennapjukat. Charles professzorként - génkutató - tevékenykedik,  A szépségére különösen érzékeny lány pedig az asszisztense. Xavier életébe belecsöppen egy nő, Dr Moira MacTaggert (Rose Byrne). A kutatásairól érdeklődik, majd beavatja őt egy titkos ügybe. A segítségét kéri néhány gazfickó leleplezésében. A fő ellenségük pedig az a Sebastian Shaw, aki tönkretette Erik életét. A férfi sem tétlenkedik sokáig, megtámadja anyja gyilkosának hajóját. De nem sikerül vele végeznie. Ha Charles nem téríti jobb belátásra, akkor a saját élete is odavész. Ezután a telepata Charles és Erik összebarátkoznak.




A világ védelmének érdekében, hamarosan egy különleges képességekkel bíró csapatot toboroznak.
Mellettük még öt fiatal lép az igazság szolgálatába, akiket egy elkülönített épületben gyakoroltatnak. Erősítik és uralni tanulják képességeiket.


 Az egyik tudóspalánta mutáns és Raven közt egy kis enyhe romantika is kialakul, de mivel Erik maradéktalanul elfogadja a lány igazi énjét, ezért őhozzá kezd jobban vonzódni. Shaw hamarosan megtámadja a helyet, embereivel megöleti az őröket, és szembeszáll a fiatal társasággal.


Miután ereje segítségével megöli az "alkalmazkodó" fekete srácot, beszélni kezd nekik igazi küldetésükről. Hisz bármennyire is emberek akarnak lenni, nem azok. Sokkal többek. És ha csatlakoznak hozzá, akkor nem kell tovább titkolniuk igazi énjüket. Az egyik lány, Angyal, át is áll hozzá. Ezután a megmaradtak és a két cimbora, üldözőbe veszi a főellenséget. Aki, hogy Charles ne tudjon a gondolataiba férkőzni, a fejére tesz egy védelmező sisakot. Közben egyik emberét, egy gyémántbőrű lányt elfognak. Általa Erikék megtudják Shaw tervét. Bombát akar küldeni az USA-ra, akik tévedésből az oroszokon vesznek revansot. Ezáltal kitörhet az atomháború, amibe az egyszerű emberek belehalnak, de a mutánsok erősebbek lesznek. Tervével megakarja alapítani a tökéletes fajt. A mutánsokét. Közben Raven és a kis tudós barátja egy mutációt gátló szérumon vitatkozik. A lány visszautasítja az ellenszert, mert Eriknek köszönhetően elfogadta magát, de a fiú beadja magának. Ami nem segítette, hanem még rosszabbá tette az állapotát. Egy kék Chewbaccává változott (mint egy rossz Star Wars paródia).

Hamarosan megtalálják Shaw rejtekhelyét. De nem csak ők, hanem egy teljes flotta, akik a kis csapatra rakétákat küldenek. Erik és Shaw összecsap. Közben Charles-nak is sikerül beférkőznie a gonosz agyába. S amikor akaratával megállítja, Erik egy érmét küld át a férfi koponyáján, szép lassan. Miután végeztek a férfival, meg kell állítaniuk a feléjük cikázó rakétákat. Amit Erik meg is tesz.



De egy váratlan dolog folytán, a férfi felveszi Shaw sisakját, és a megállított fegyvereket az emberek irányába tereli. Charles megakarja őt állítani, de nem hallgat rá. Ekkor Moira lead egy pár lövést, de az egyik lövedék eltalálja Xavier gerincét. Barátja odafut hozzá, de az elküldi. Megszakad a kettejük közti baráti kötelék. Egykori társait hívja magához, Raven el is indul, de nem hozzá, hanem a sebesülthöz, aki megkéri, hogy tartson Erikkel. Figyeljen rá. A lány engedelmeskedik, és "mutáns légy büszke" kijelentéssel, Shaw régi embereivel, Angyallal és Erikkel, eltűnik.
Szinte egy időben, amikor a tolószékben ülő Charles csókot vált Moira-val, majd emlékezetét kitörli, hogy a C:I:A. ügynökei ne tudják meg a napokban történteket, az őriztetett gyémántbőrű nőhöz egy sisakos férfi lép be. Erik az, aki csapata kíséretében társulást kínál, s új néven, Magneto-ként mutatkozik be.



Az előző filmekhez mérve egy kicsit gyengébb alkotás, de mondjuk a Farkas: Kezdet mozifilmnél izgalmasabb, pörgősebb. A színészi alakítások jók voltak, de ahogy "az elsők" csapata, ez a film is gyerekes. Igaz van benne egy-két erős rész - az édesanya kivégzése -, de akkor is csak egy délutáni matiné. Nem rossz adaptáció, elvoltam vele, de nem hinném, hogy hamarosan újra látni akarnám. Ebben az is közrejátszik, hogy a film egyik lélekdarabkája, az akciórészek többségében gyengék, kevesek. Ami mondjuk a mai képregényfilm felhozatalnál nem is olyan meglepő.
Összességében a jól megszokott sablonokat hozó legújabb X film átlagos, többségében kellemes játékot nyújtó színészekkel, buta maszkmunkákkal, néhol gyenge filmtrükkökkel megpakolt, újabb képregény-adaptáció.

6/10      

3 megjegyzés:

  1. Szerintem nem volt rossz ez a kis mozi, én eddig mindegyik X-men adaptációt örömmel néztem végig. A Rozsomák múltját bemutató film volt a legjobb közülük. Úgy tudom, hogy több szereplő előzményfilmjét is meg akarják csinálni.. Én már alig várom!

    VálaszTörlés
  2. Én már egy kicsit unom ezeket a képregényfilmeket. Ezt is csak azért néztem meg, mert Jennifer Lawrence az egyik főszereplő.
    Egyébként nem csodálom, hogy egy rakat szuper képességűnek csinálnak előzményfilmet. Nem tudnak mit kitalálni. Mondjuk jó bevételforrás, meg öröm a műfaj rajongóinak.
    A legnagyobb bajom ezekkel a fajta filmekkel az, hogy egyre gyatrábbak az effektek. Most nem éppen az X-Men-re gondolok, hanem pl a Zöld Lámpás, Thor, meg ehhez hasonló adaptációkra.
    Én, egy ilyen "hero" filmet várok...na jó, kettőt. Az egyik a Snyder féle Superman, a másik pedig Nolan legújabb Batman-e. Pláne, hogy Anne Hathaway is játszik benne.

    VálaszTörlés
  3. Igen, azokat én is várom! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...