2012. április 14., szombat

Wrath of the Titans - Titánok haragja


     Ki ne ismerné a görög mitológiát. Megkapó az a sok mítosz az istenekről, gyermekeikről, velük vagy ellenük harcoló harcosokról.
A harcos hercegnő Xena és az anno egy időben futó Hercules sorozatok, a mai napig emlékezetesek. És amíg a bőrszerkós lady története lassan nyugdíjba vonul, addig a félisten meghódítja a mozivásznat. De vajon tényleg olyan hódító? Mindenesetre Kevin Sorbo helyett, most az Avatar és a Terminátor 4 sztárja,  Sam Worthington aprítja az ellent a Titánok haragjában


     A Kraken gyors legyőzése után, Herk...khm (itt most) Perszeusz (Sam Worthington), nyugodtan éli életét egy kis halászfaluban fiával, Héliosszal.
Egy nap a főisten Zeusz (Liam Neeson), felkeresi fiát. Segítséget kér tőle, mert az emberek nem imádkoznak. És ha nincs ima, nekik sem lesz erejük. Elveszítik isteni énjüket, halandóvá válnak. Ami biztos katasztrófához vezet. Ugyanis ha ők, az istenek nem lesznek, akkor az ő atyjuk, a titán Kronosz kiszabadul az őrizetből, és mindent elpusztít.
Perszeusz nemet mond, de este rémálom gyötri. Azt a katasztrófát látja, amiről apja beszélt. Ennek hatására rájön, hogy muszáj segítenie, hogy ezzel is megvédje fiát, akit nem akar harcolni látni.

 

Eközben Zeusz és Poszeidon (Danny Huston) találkoznak. Hamarosan fivérük, az alvilág ura,  Hádész (Ralph Fiennes) is megjelenik, valamint a főisten makacs ágyékgyümölcse, Árész (Edgar Ramirez). De a két utolsó tag nem segíteni akar, hanem támadásba lendül. Megsebesítik Poszeidont, Zeuszt pedig foglyul ejtik.Mire leülne a sztori, a halászfalu nyugalmát megzavarja egy fura lény, akit főhősünk pár perc rohangálás, vagdosás után kinyiffant. A harc után fiával együtt elmegy egy domb romos épületébe, egy fő imahelyre, ahol meglátja a sérült Poszeidont. A tenger istene rövidesen átadja neki a szigonyát, és arra kéri, hogy keresse meg a fiát, Agenort (Toby Kebber). Majd az alvilágban lévő Zeuszt, szabadítsa ki. Az infóközlés után, Poszeidon meghal. A két szövetséges, Árész és Hádész elmesélik a tervüket. Azért segítenek Kronosznak, mert abban bíznak, hogy ha már az istenek ideje lejár, az ő életük még megmarad.



Perszeusz hamarosan egy fekete, szárnyas lóval "átlovagol" a szőke szépség, Androméda (Rosamund Pike) seregéhez, ahol minő meglepő, a tolvaj Agenor is ott van. Egy kis balhé után mindhárman szövetséget kötnek, így együtt néznek szembe a veszéllyel.
Egy erdőn át vezet az utuk, de a nyugis sétát megzavarja néhány Küklopsz. Itt is látunk egy kis csetepatét, amit egy öreg egyszemű, békeszándékával megzavar. A kis csapatot elvezetik Hephaestus-hoz (Bill Nighy), aki az istenek nagy erejű fegyvereiért volt felelős. Segítséget kérnek tőle, de az makacskodik.
A szemilis vénember úgy néz ki, mint egy számkivetett, csak Wilson labda helyett, itt egy fémbagollyal eszmecserézik. De a szöszi rábeszéli az együttműködésre.
A Tartarosz szívébe egy Hephaestus által tervezett labirintuson át vezet az út, de amikor az egyik útitárs elereszt egy kósza imát, megjelenik Árész. Nem sokat teketóriázik, rátámad a bandára. Itt-ott egy-két embert elrepít, leszúr, s a végén az önfeláldozó istent is megöli. A jók pont az utolsó pillanatban jutnak be az útvesztőbe. Pár lépés után a hős megküzd a nagy és ronda  Minotaurusszal (ez a harc is kipipálva).
A csapat végre Zeusz közelébe kerül, aki Hádész fivérétől kér bocsánatot. Már majdnem megfőzi, amikor Árész közbelép. Nagybácsi és unokaöcs összecsap, miközben Kronosz lassan ébredezik. Perszeusz végre kiszabadítja apját.
De a menekülés közepette Árész egy dárdát küld apja hátába. Kevés ez az öregnek, Perszeusszal karöltve a táborhoz ér. Ellátják a sebesült főistent, aki bölcs szavai kíséretében útmutatást nyújt fiának.
Kronosz legyőzéséhez három fegyverre van szükségük:
- Poszeidon szigonya
- Zeusz villája
- Zeusz villáma
Ezek együtteséből jön létre a halálos fegyver, a Trium dárda.
Perszeusz nem sokáig tétlenkedik, gondolatban Árészhoz szól, akinél a harmadik alkotóelem van. Az istenek templomában találkoznak, ahol Ár elővezeti fivére fiát. Hősünk kéri, hogy az ügyből hagyják ki a fiút, s mikor az félreáll, megkezdődik a "tartalmas" bunyó, amiben Perszeuszt alaposan elkalapálják. Közben a tábor területén a katonák a rossz szörnyecskéi ellen küzdenek. Zeusz már majdnem feldobja a talpát, amikor megjelenik Hádész, és erőt ad neki. A testvérek összefognak, együtt harcolnak a pörgő dögök ellen.



Miután Perszeusz félholtan fekszik, fia szembeszáll Árésszal. Ez a kis figyelemelterelés pont elég volt ahhoz, hogy a főhős összeszedje magát. Rátámad Árészra, és egy szempillantás alatt megöli.
Végre megvan a fegyver utolsó darabja, és összeáll a híres dárda.


Miután Kronosz elszabadul, Perszeusz fekete lovával belerepül az őrjöngő lávaképbe. Ott eldobja a dárdát, ami következtében az ellenség felrobban.Nagy az öröm. Egy percig sem kell izgulnunk azért, hogy vajon hősünk életben maradt-e, mert hipp-hopp előkerül. Apa és fia, egymásra talál. Ezután Zeusz vált egy pár szót megmentő fiával, majd meghal és elporlad.
Az istenek korszaka lejárt, a maradék halandóvá vált.


Hogy  a romantika se maradjon ki a történetből, Andromeda és Perszeusz egy folytatásért kiáltó csókot vált. Ezután a hős papa és kisfia, egy kimerítő beszélgetést tart. A fiú rájön arra, hogy egyszerű halászként jobb az élet, de az apja felvilágosítja, hogy neki is harcosnak kell lennie. Ez a sorsa. Ezzel átadja a kardját, amit a fiú egy kis próbálgatás után, biztos kézzel tart.



     A forgatókönyv elég gyenge, látszik, hogy csak a látványra mentek, ami a rövidke harcjelenetek miatt - ahol ennek leginkább látszódnia kell - mégsem teljesedik ki. A film túlságosan pörög, az unalmas képsorok közé szúrt egynéhány akciórész hamar elsuhan, aminek köszönhetően hüledezhetünk.
A színészi gárda rendben, karaktereikből ki is hozták azt a kevéske maximumot, ami pech, de elég unalmasra sikerült. Egyik szereplőért sem tördeltem a kezem, nem lehetett értük izgulni, ami a forgatókönyvnek köszönhető.
Ami viszont meglepett, az a néhány helyen felhangzott zene. Egy-kettő tetszetős, kár, hogy egy normális dallistába nem fektettek elég energiát. Ha más nem, legalább ez lett volna kiemelkedő.
Összességében a Titánok haragja méltó folytatása a szintén közepes Titánok harcának, semmi extrát nem tartalmaz, néhol lassan, máskor túl gyorsan lezavart történetvezetéssel rendelkezik. Nem nyújt tartalmas szórakozást, de egy unalmas délutánra megfelel.

5/10 

       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...