2012. április 22., vasárnap

Winter's Bone - A hallgatás törvénye


     A nagy filmgyártók mellett, a kis költségvetésű független filmek, igazi gyöngyszemnek számítanak. A legtöbben a mai látványtrend helyett a történeten, karaktereken és szövegrészeken van a hangsúly. Ami nekem személy szerint jobban tetszik, mint egy ripityára szabdalt robot/épület (lásd Transformers 3).
A 2010-es Winter's Bone is egy ilyen gyöngyszem, ami nem hiába kapott a következő évben 4 Oscar-jelölést.


     A történet az Orzak hegységben élő családok életébe enged némi betekintést, ahol mindenki rokona mindenkinek. A központban a Dolly család áll, közülük is a 17 éves nagylány, Ree (Jennifer Lawrence). Szegénységben élnek, szinte éheznek testvéreivel és beteg anyjával. Apjuk kábítószerügyek miatt bajba kerül, ezért távol van a családtól. De a lány talpraesett, a közeli erdőben mókusokra vadászik - öccsét, Sonny-t (Isaiah Stone) is tanítani próbálja a mesterségre -, s olykor a rokonoktól is kap némi segítséget. Egyik nap hívatlan vendég keresi fel a családot, aki az apát keresi. A bűnöző férfinak egy meghallgatáson kell részt vennie, amin ha nem jelenik meg, a házat elveszik a családjától. Ree nem hagyhatja, hogy testvéreit elválasszák, ezért apja keresésére indul. Segítséget kér a helybéliektől, de azok nem akarják, hogy a lány szimatoljon. Kérését sorban visszautasítják, még nagybátyja (John Hawkes) is, de amikor - a többiek szerint - Ree túl messzire megy, példát statuálva, néhány asszony alaposan megveri.


Ekkor megjelenik nagybátyja, aki meggondolva magát, mégis segít a lánynak. Útközben akad egy kis összezörrenés a helyi sheriffel, de miután a két férfi "békés" módon elsimítja a dolgot, hazaérve, Ree-t a barátnője kezdi ápolni. Majd miután a lány egy kicsit jobban lesz, elmegy, hogy egy nagyobb pénzösszegért beálljon katonának. De ott azt tanácsolják, inkább maradjon otthon a családjával, hiszen nekik nagy szükségük van rá.
A tanácsot megfogadva hazamegy, ahol egy férfi azt mondja neki, ha nem akarják elveszíteni a házukat, akkor legalább azt kell bebizonyítania, hogy az apja halott. Ree érezte, hogy az apja már nincs életben, de ehhez bizonyítékra is szüksége volt. És amit a nagybátyjával nem találtak meg, azt a verőasszonyok megadták neki. Alkonyatkor elfurikáztatták egy tóhoz, s miután csónakba szálltak egy láncfűrész társaságában, rákényszerítették a lányt, hogy nyúljon a vízbe...az apja testéért. A kezét sikerült csak megfognia, amit az egyik nő - miután Ree nem vállalta -, a láncfűrésszel  levágott. S hogy a rendőröknek elég bizonyítéka legyen a halott felől, a másikat is lekapta.


Miután Ree megnyugodott, elvitte a "szerzeményt" az őrsre. Ezután megint otthon zaklatták, de a kellemesebb fajtából. Egy azelőtt is ott járó hapsi maradékpénzt ad a kamasznak, amit még valamikor egy, az apját kisegítő férfi hagyott ott nekik. Ree egy kis hezitálás után elveszi a borítékot, majd megjelenő nagybátyjától elköszönve, tesóival a tornácon ülve, öccsével hallgatja a kishúga gitárjátékát.



     Meglepő, hogy ez a film mennyi Oscar-jelölést kapott. Közülük az egyiket maga a főszereplő, Jennifer Lawrence kapta, akit még 2011 legjobb drámai színésznő kategóriában, Golden-Globe-ra is jelöltek.
A film egy elég elvont közösséget mutat be, ami az elején egy picit unalmasra sikerül, de a történet negyede után, a cselekményvezetés kezd az unalomból, érdekessé válni. Ugyanez érvényes Lawrence játékára is. Eleinte kicsit gyengén játszik, de amikor belelendül a szerepbe, látszik, hogy teljesen átérzi azt. Megérdemeltek azok a jelölések.
Akinek a játéka még nagyon tetszett, az John Hawkes-é.
A nyomasztó hangulatot nagyon jól oldották a country dallamok, de ha kellett, a jó operatőri munka hozta a kellő misztikumot.
Jól megválogatott színészgárda, kellően kellemetlen helyszínek - ami nem hátrány -, hangulatos dallamok, kellő komorság jellemzi ezt a nem mindennapi furcsa filmet, aminek szereplői a környezetük megvédéséért bármire képesek.
Kellemes meglepetés volt, többszöri megtekintésre is alkalmas, és aki szereti az ilyenfajta karakterközpontú filmeket, azokat nem éri csalódás.

8/10           

2 megjegyzés:

  1. Emlékszem, amikor anno volt az Oscar átadás, előtte minden filmet megnéztem, amit valamilyen kategóriában jelöltek. Vagyis nem mindet, de a legtöbbet igen. Ez a film nagyon tetszett akkor, bár a sztorija nem egy nagy kunszt, de a hangulat magával ragadja a nézőt. Nemrég megint letöltöttem, hogy megnézzem, de elmaradt. Így már nem nagyon emlékszem mi történt benne, de azt tudom, hogy akkor nagyon bejött. Majd valamikor talán újranézem és írok én is egy kritikát róla. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A történet tényleg nem nagy valami, de az alakítások már igen. Főleg Jennifer Lawrence brillírozik. Az éhezők viadala óta az egyik kedvencem lett. :) Egyébként Ree és Katniss személyisége nagyon hasonlít.
      Nézd csak újra, majd elolvasom a kritikádat. ;)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...