2012. július 11., szerda

The Twilight Saga 3


     Pár hónappal az Újhold után, 2010-ben szemlére került az Alkonyat filmek újabb része, a Napfogyatkozás (Eclipse). A harmadik részben több szerepet kap a szerelmi háromszög, de hasonlóképp akciót is kapunk, amikor is a farkasok és a vámpírok serege összecsap.

Eclipse - Napfogyatkozás

 


     Bella (Kristen Stewart) és Edward (Robert Pattinson) kedvenc erdei rétjükön enyelegnek, ahol a fiú házassági ajánlatával ostromolja az ellenálló lányt.
Egy nap a sulinál megjelenik Jacob (Tayler Lautner). Bella azonnal kérdőre vonja nemjelentkezése miatt, majd pár perc múlva Edward  féltékenységét semmibe véve, elrobog vele. Beszélgetnek, ám Jacob hamar megzavarja a nyugis dumcsit. Bepróbálkozik. Először szépen, majd egy erőszakos csókkal, amit Bella nem hagy ütés nélkül, ám ő jár rosszul. Megsérül a keze. Hazamenet Edward azonnal ott terem, de a kis kakaskodást Charlie (Billy Burke) megszakítja. Miközben Dr Cullen ellátja Bellát, a lány elhülyéskedik Emettel (Kellan Lutz), hogy milyen erős és vagány újszülött vámpír lesz belőle. De Rosalie (Niki Reed) rossz szemmel néz a hallottak miatt, és egy félreeső helyen elmondja a lánynak, hogy ha rajta múlott volna, ő nem lenne vámpír.


Alice (Ashley Green) érettségi bulit tart, ahová Jacob is elmegy. Ad egy kis ajándékot Bellának, aki vonakodva, de csak megbocsájt a fiúnak. Közben Alice-nek látomása lesz. Egy csapat újszülött, vérszomjas vámpírt lát, akiket ha nem állítanak meg, akkor közbeavatkozik a Volturi, és ha meglátják, hogy Bella még mindig halandó, akkor...nagy bajban lesznek. A vérszívó csapat élvonalán egy hónapok óta eltűnt fiú áll, akit mint később kiderül, Victoria (Bryce Dallas Howard) használ bábként, hogy elérje Bellát.


Szerelmeseink magukra maradnak, miután Cullen-ék a kimerítő felkészülés után (ahol Jasper emberi életébe is bepillanthatunk) vadászni mennek. A fiatalok egymásnak esnek, de Ed ellenáll a kísértésnek. Hamarosan meglátja Jacob ajándékát, ám az övé jobban elnyeri a lány tetszését, pláne az előtte elhangzó lánykérés miatt, amire Bella igennel válaszol.


Elérkezik az idő, hogy a vámpírok és a farkasok összefogjanak az újszülöttek ellen. Csak együttes erővel győzhetnek. Nem mellékesen Bellát is meg kell védeniük, akit Jacob visz fel egy hegyi, Edward által választott rejtekhelyre. Az éjszaka hideg, a lány fázik, de hideg bőrű kedvese nem tud rajta segíteni. Jacob bemegy hozzájuk, és egy icike balhé után a lány mellé búj, hogy felmelegítse. Később Jake felhozza Edwardnak, ha anno nem jön vissza, Bell már vele járna. Ám a válasz - kaptál elég időt. Reggel van. Jake-et leváltják az őrségben, és elindul a kijelölt tisztásra, harcolni. Közben szerelmespárunk a leendő esküvőjükről áradozik, amit Jake meghall, és dühös lesz.
Bella utánarohan, és csókot kér tőle, hogy lenyugtassa. Edward nem látja őket, de tudja, hogy mi történt. Amire Bella csak annyi mond - téged jobban szeretlek (he? O.o). Egy röpke beszéd után, Bella vérnyomokat hagy a havas erdőben. Bocsánatot kér a vér miatt, de miután Ed egy teljes napig azt hitte a lányról, hogy halott, már nem zavarja a számára tápláló nedű.
Miközben az újszülöttek végre összecsapnak a Cullen és a farkas kolóniával, Edward és Bella is rákényszerül a harcra, miután Riley, és kisvártatva Victoria is rájuk támad.


Főhőseink már majdnem alulmaradnak, amikor az egyik fiatal farkas a segítségükre siet, és megsebesíti a rossz vámpírsrácot. Victoria a fiú könyörgése ellenére elakar szökni, de Ed beszólása miatt mégis visszafordul, ami a vesztét okozza. Hősszerelmesünk  legyőzi a vöröst, a réten a jók is győzedelmeskednek, de egy odanemfigyelt pillanatban Jacob-ot elkapja egy újszülött, és összetöri a bordáit. A falka többi tagja elviszi a srácot, mire megjelennek a Volturi tagjai. Egy röpke beszéd és ellenőrzés után kinyírják az utolsó, jónak tűnő új vámpírlányt, majd elmennek.
Bella meglátogatja a sérült Jake-et, aki biztosítja, akkor is fog rá várni, ha már nem ver a szíve.
A záróképsorokon az ifjú jegyesek szerepelnek, akik szerelmesen bújnak össze virágos rétjükön.



     Őszintén szólva, elsőre ez a rész nagyon nem tetszett. Főleg Bella és Jacob sóvárgó csókja miatt. Egyszerűen haragudtam a lányra, nem gondoltam át miért tette. Érdekes, az előző részben még farkaskára morgott, amikor Eddy után rohant Volterrába, most meg a Napfogyatkozásban vicsorít ugyanúgy, csak épp arra, akitől két részen át elájult. Hogy is van ez? A nagy szerelem osztódott? Jut Jacob-nak is? Valamennyire igen. Nem szeretem az ilyet. De a sztoriba kell a kavarás, ha már romantika, akkor már ne hömpölyögjön le simán, legyen benne egy kis körömrágós "ó kit választ majd igazán" rész. Ettől az adaléktól frászt kaptam, de nemrég újranézve már másra figyeltem. Ez pedig a többi vámpírusz előéletével foglalkozó részecske és a tréning, harcrészek. Jó volt kicsit közelebbről is megismerkedni Rosalie-vel és Jasperrel. Ők valahogy mindig...olyan tartózkodóak voltak, kirakati bábuként billegtek részről részre, de itt végre kinyíltak. Csak azt sajnáltam, hogy Alice-ről és Emmettről nem tudtam meg semmi közelebbit. Gondolom róluk a könyvben derül ki ez az.
Ami üdítő volt, az a néhány perces kiképzőgyakorlat az újszülöttek ellen. Egész jó kis harci koreográfiákat rittyentettek össze, amit még a végső harcnál is elég jól kamatoztattak. Volt egy pár jó megmozdulásuk, de azért nem volt az egész fight hibátlan. Amikor a farkasbanda bekapcsolódott, néztem egyet, mert bár volt egy-két jó képkocka akkor is, de a kutyák valahogy művibbnek látszottak, mint az előző részben. 
A romantikus vonal egyre zavaróbb a szappanoperába illő kavarások miatt, de az akciós részek némileg mentenek valamicskét a Twilight saga harmadik részén. A zenei album is jobb, mint az előző, de még mindig hiányosnak érzem. Nincs meg az a szép hangulata, mint az első rész track-jeinél, de azért akad egy-két érdekes kivétel, mint például a mostani nagy kedvenc Metric - All Yours
A vizuális és a színészi munkáról már előző bejegyzéseimben elmondtam mindent, talán az utóbbiról annyit, hogy mákszemnyit fejlődött az Újhold-hoz képest.   

  7/10    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...